Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie

Požadavky na rozvaděče nn.... (3.)

  • 22.11.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (3.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky.Základní požadavky na bezpečnost elektrických zařízení.

Požadavky na rozvaděče nn.... (2.)

  • 18.11.2003
Požadavky na rozvaděče nn.... (2.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Zákon 22/97 Sb. Nařízení vlády č. 168/1997Sb. Postup posuzování shody elektrických zařízení (§3). Příloha č.1 k nařízení vlády č. 17/2003 Sb.

Elektrické instalace budov dle .... (2.)

  • 13.11.2003
Elektrické instalace budov dle .... (2.)
Elektrické instalace budov dle HD 384.1.S2 a nové ČSN 33 2000-1/01-2003. Další podrobnosti z předchozího dílu. Podívejte se na záznam z přednášky. Ke každému novému elektrickému zařízení musí být dodána jeho dodavatelem v potřebném rozsahu dokumentace skutečného provedení umožňující jeho stavbu, provoz, údržbu a revize, jakož i výměnu jednotlivých částí zařízení a jeho ...

Umělé osvětlení průmyslových prostorů

  • 11.11.2003
Umělé osvětlení průmyslových prostorů
Která česká norma pojednává o umělém osvětlování průmyslových prostorů? Jaké jsou kategorie osvětlení podle druhu vykonávané činnosti? Podívejte se na tabulku kontrastu z objektivního a subjektivního pohledu.

Elektrické instalace budov dle .... (1.)

  • 10.11.2003
Elektrické instalace budov dle .... (1.)
Elektrické instalace budov dle HD 384.1.S2 a nové ČSN 33 2000-1/01-2003. Kde platí tato norma? Na co se tato norma vztahuje a nevztahuje? Podívejte se na záznam z přednášky....

Hašení požárů vzniklých od elektrických zařízení

  • 30.10.2003
Hašení požárů vzniklých od elektrických zařízení
Která norma vypovídá o zacházení s elektrickým zařízením v případě požáru? Při těchto pracech je třeba dodržet základní postupy.... Znáte je? Čím byste třeba hasili takový požár? Jedovaté plyny vznikají při použití kterého hasicího přístroje?

Názvy rozvodných soustav

  • 23.10.2003
Názvy rozvodných soustav
Zopakujme si názvy rozvodných soustav a jejich základní definice. U přezkoušení bychom to měli znát jak "když bičem mrská". Termíny nulováním, či zemněním již neobstojí....

Třídy ochran elektrických a elektronických zařízení

  • 3.10.2003
Třídy ochran elektrických a elektronických zařízení
Zopakujme si třídy ochran zařízení 0,I,II,III. Která třída ochrany nemá žádné prostředky pro připojení ochranného vodiče? Jakou třídu ochrany musí mít ruční nářadí? Která třída je dle našich předpisů nepřípustná?

Zařízení do 1000V a ochrana před přepětím (2.)

  • 29.09.2003
Zařízení do 1000V a ochrana před přepětím (2.)
Základní informace, které pokud máme něco společného s EMC, bychom měli nosit permanentně v hlavě. Které znáte nejdůležitější problémy? Jaká existuje signalizace ochrany? Které konkurenční výrobky ochran by měly spolu vycházet?

Zařízení do 1000V a ochrana před přepětím (1.)

  • 25.09.2003
Zařízení do 1000V a ochrana před přepětím (1.)
Základní informace, které pokud máme něco společného s EMC, bychom měli nosit permanentně v hlavě. Definice přepětí. Doba trvání přepětí. Zdroje impulsního proudu. Pronikání přepětí do zařízení.

Tabulka krytí IP (popis stupňů)

  • 18.09.2003
Tabulka krytí IP (popis stupňů)
Co znamená IPxx? Co je to? Nová norma zachovává způsob označování stupně krytí písmeny IP spolu se dvěma čísly a navíc.... Znáte doplňková písmena?

Barevné a číselné značení (3.)

  • 12.09.2003
Barevné a číselné značení (3.)
Jak označujeme izolované vodiče a kabely >1kV? Co víte o kódovém označení vodičů? Jak se označují vývody elektrických předmětů? Jaká barva se doporučuje použít pro vnitřní spoje?

Barevné a číselné značení (2.)

  • 11.09.2003
Barevné a číselné značení (2.)
Jak značíme natřené a nenatřené vodiče nebo třeba holá lana? Co máte na mysli pod pojmem rozlišení žil polohou? Jaké barvy má mít počítací a směrová žíla?

Spojování vodičů

  • 8.09.2003
Spojování vodičů
Jak musí být provedeny spoje? Jaké druhy spojů známe? Která norma vypovídá o spojích? Co dělat v případě, že se spoj nalézá v korozivním prostředí?

Lhůty pravidelných revizí

  • 5.09.2003
Lhůty pravidelných revizí
ČSN 33 2000-3, aneb jak je to se lhůtami pravidelných revizí elektrických zařízení podle vnějších vlivů a podle Tabulky 1 ČSN 33 1500? Konstatováním, že již řadu let (od září roku 1995) se pro nově provozovaná elektrická zařízení určují vnější vlivy podle ČSN 33 2000-3 neřeknu jistě nic nového.
FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933