Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

OEZ: Konec jedné legendy


Document Actions
OEZ: Konec jedné legendy
Jako k životu neodmyslitelně patří zrození nového, je jeho součástí konec starého a překonaného. Více než 20 let jsme se setkávali s jističi BA ...
Jiří Hynek, ze dne: 3.07.2006
reklama

Jako k životu neodmyslitelně patří zrození nového, je jeho součástí konec starého a překonaného. Více než 20 let jsme se setkávali s jističi BA. Jističe BA51 vznikly na počátku osmdesátých let, aby byly zdokonaleny do podoby, jakou známe dnes pod označením BA511. A právě výroba jističů BA511 byla definitivně ukončena k 30.6. 2006.
Není třeba připomínat, že OEZ se na tento krok připravoval dlouhou dobu. Nové jističe MODEION, které byly na trh uváděny postupně od roku 1997, svými parametry jističe BA511 vysoce převyšují.

Hlavní výhodou, na kterou OEZ u jističů MODEION vsadil, je úplná stavebnicovost. Všechny důležité prvky těchto jističů - jako pomocné spouště, pomocné spínače, ale i tak technologicky složité motorové pohony dálkového ovládání - jsou výměnné. Nejedná se jenom o to, že si zákazník může jednotlivé komponenty vyměnit, ale může si kdykoliv potřebné provedení jističe sestavit a dovybavit sám. V té době a nejen u jističů BA511 věc nevídaná. Vždyť všichni uživatelé znají problém, který jim vznikl, když zapomněli na některý prvek příslušenství. Museli oslovit výrobce, aby jistič příslušenstvím dovybavil, protože většinou byly vyžadovány speciální přípravky na montáž a seřízení.
V duchu stavebnicovosti byly také připravovány náhrady jističů BA s využitím jističů MODEION. Byly vyvinuty montážní a připojovací sady, tzv. retrofitové sady. Ty umožňují namontovat nový jistič Modeion na místo starého jističe BA a připojit ho do silového obvodu. Sady lze využít nejenom pro jističe v pevném provedení, ale i pro jističe ve výsuvném a odnímatelném provedení. Pro první seznámení s tím, jak nahrazovat jističe BA je k dispozici jednoduchá pomůcka „Náhrada jističů BA511“ s převodní tabulkou. Podrobnější informace o náhradách jističů nalezne zákazník v katalogu „Servisní služby“ a samozřejmě detailní popis jednotlivých sad a způsobu použití v katalogu „Kompaktní jističe“.
Počítače se staly běžnou součástí našeho života a některé činnosti by bez nich nebyly možné. Proto byl pro sestavení požadovaného kompletu objednávky jističe Modeion vyvinut a je nabízen softwarový konfigurátor. Ten také obsahuje návrh záměny jističe BA511 jističem Modeion.


Obr. Náhrada jističe BA novými jističi z řady Modeion

Pro náhradu obvodů pomocných spínačů a pomocných spouští jsou k dispozici převodní schémata zapojení, která budou zákazníkovi na požádání v elektronické podobě zaslána, případně je zákazník nalezne na stránkách http://www.oez.cz.
Složitější zapojení motorových pohonů a dalších prvků dálkového ovládání OEZ nabízí řešit individuálně. Zajišťuje poradenskou službu a úpravu již ověřených schémat zapojení podle požadavků zákazníka, jak dokazují již realizované zakázky na některé atomové elektrárny.
Výroba jističů BA511 byla ukončena. Informaci o stavu doprodávaných jističů BA511 může zákazník získat na telefonu 465 672 323 nebo u všech manažerů zákazníků. Technická podpora na zmíněné jističe je zabezpečena na telefonu 465 672 191.
Je třeba zmínit i oddělení servisních služeb. Zákazníci si již zvykli na to, že se na servis OEZ mohou obracet kdykoli a mohou přitom využít celou řadu služeb. Je to především servis všech vyráběných přístrojů. Další z nabízených služeb může být i poradenská činnost, řešení retrofitů a případné úpravy jističů BA511.
K životu patří neodmyslitelně konec starého, který je vyvážen zrodem nového. Nové jsou jističe Modeion. S novým designem, s novými technickými prvky. Popřejme jim v mnohem náročnějších podmínkách minimálně stejný úspěch, jako měly končící jističe BA.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933