Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Odvětví měřicí techniky očekává rekordní rok


Document Actions
Odvětví měřicí techniky očekává rekordní rok
Odvětví měřicí techniky, zahrnující především výrobu snímačů a měřicích přístrojů, je důležitým odvětvím německého průmyslu. Je to pochopitelné, protože snímače a přesné měřicí přístroje jsou základem všech automatizačních a modernizačních úloh řešených ve výrobní i nevýrobní sféře. Více se dočtete zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 27.06.2011
reklama


Odvětví měřicí techniky, zahrnující především výrobu snímačů a měřicích přístrojů, je důležitým odvětvím německého průmyslu. Je to pochopitelné, protože snímače a přesné měřicí přístroje jsou základem všech automatizačních a modernizačních úloh řešených ve výrobní i nevýrobní sféře. Proto se také odvětví měřicicí techniky začalo nejrychleji vzpamatovávat ze současného poklesu ekonomiky. Znovu to potvrdil průzkum nedávno uspořádaný německým odborným svazem pro senzoriku AMA (AMA Fachverband für Sensorik e.V.), podle jehož výsledků čeká odvětví měřicí techniky v Německu letos opět rekordní rok.

Svaz AMA se v lednu 2011 obrátil na asi 460 svých členů se žádostí o stanovisko k aktuálnímu vývoji hospodářské situace v jejich podniku. V odpovědích převažují kladná hodnocení hospodářské situace podniků s velmi pozitivním odhadem vývoje tržeb a investiční připravenosti. Je zřejmé, že podniky vyrábějící a dodávající snímače a měřicí přístroje dále výrazně posilují svou pozici. V nedávné minulosti postihl odvětví největší hospodářský propad, kdy asi v polovině roku 2009 jeho celkový obrat klesl přibližně na úroveň konce roku 2005. Avšak již v průběhu roku 2010 byl zaznamenán spojitý růst tržeb s výsledným celkovým nárůstem ročního obratu v porovnání s rokem 2009 o 32% (obr. 1).


Obr. 1. Vývoj obratu v odvětví měřicí techniky od roku 2004 (rok 2004 – 100%;  zdroj: AMA)

Odvětví tak již ke konci roku 2010 překročilo úroveň, kterou mělo před poklesem. Kladný vývoj v roce 2010 povzbuzuje očekávání členských podniků i pro rok 2011, když asi 90% z nich letos počítá s dalším růstem obratu. Podle propočtů svazu AMA by měl obrat v odvětví vzrůst meziročně nejméně o 13% a navázat na progresivní vývoj obratu z předkrizových let. Svaz AMA odhaduje, že obrat asi 2.300 podniků v odvětví, ve kterém dominují převážně malé a středně velké firmy, dosáhne v německy mluvícím prostoru v roce 2011 výše asi 35 miliard eur.

Zatímco v letech 2009 až 2010 podniky v odvětví měřicí techniky investovaly jen velmi zdrženlivě, díky pozitivnímu vývoji tržeb mnoho z nich počítá v roce 2011 opět s výraznějšími investicemi. Svaz AMA na základě výsledků lednového průzkumu odhaduje, že v roce 2011 vzrostou investiční výdaje v odvětví meziročně o 26% (obr. 2), tedy asi o 13% nad úroveň z roku 2008, kdy byl objem prostředků na investice rekordní.


Obr. 2. Výdaje podniků činných v odvětví měřicí techniky a investice od roku 2004 (relativně oproti úrovni v předchozím roce;  zdroj: AMA)

Odvětví se tak opět vrací k nadprůměrnému meziročnímu růstu investic charakteristickému pro období před hospodářským poklesem. Potěšitelné je, že podniky přitom chtějí masivně investovat především do rozšíření vlastní výroby a do perspektivních inovací. Dobré hospodářské výsledky odvětví měřicí techniky jsou důsledkem zotavujícího se německého průmyslu a jistě jsou dobrým signálem i pro výrazně exportně zaměřený průmysl v České republice. Trocha hořkosti ovšem zůstává, neboť přes pozitivní průměrné statistiky se zatím ještě asi 5% členských podniků svazu AMA, převážně malých a středně velkých firem, neodrazilo ode dna, na němž se v důsledku hospodářského poklesu ocitly.

Tento článek je ukázkou z časopisu AUTOMA 5/2011

Cena časopisu je 52,-Kč, předplatné na rok 2011 je 624,-Kč vč. DPH.

Pokud máte o časopis zájem, můžete si ho objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933