Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Odpovědnost osob ověřujících spotřebiče včetně nářadí během jejich provozování (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.03.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Odpovědnost osob ověřujících spotřebiče včetně nářadí během jejich provozování


Odpovědnost osob ověřujících spotřebiče včetně nářadí během jejich provozování
Jak je to s uplatňováním zákona č. 22/1997 o technických požadavcích na výrobky a jeho prováděcích nařízení? Jsou zkoušky za účelem ověření elektrické bezpečnosti spotřebičů v konpetenci revizních techniků, nebo stačí osoba s elektrotechnickou kvalifikací?
Michal Kříž, ze dne: 25.03.2010

Otázka, která opět při řešení normy vyvstala, je to, zda se zkoušky prováděné za účelem ověření elektrické bezpečnosti spotřebičů mají nazývat revize či jenom kontroly. Nejde totiž o pouhý název, o slovíčko. Rozhoduje se totiž o tom, zda tyto zkoušky mají provádět revizní technici, tj. pracovníci, kteří mají osvědčení, že jsou oprávnění revize provádět, tzn. osvědčení udělené jim organizací technického dozoru, nebo zda postačí, když tyto zkoušky budou provádět pracovníci s elektrotechnickou kvalifikací, a o vhodnosti pracovníka pro tyto práce rozhodne jeho zaměstnavatel.

Důležitost této dříve ne příliš podstatné otázky vyvstala zejména poté, když se na začátku devadesátých let předpisy upravily v tom smyslu, že revize elektrických zařízení musí provádět bezvýhradně revizní technik. V podstatě až do roku 2005 však vše zůstalo postaru, dokud zodpovědný pracovník orgánu dozoru nezačal uplatňovat znění předpisů tak, jak skutečně v předpisech stálo. To znamená, jestliže se na elektrickém zařízení provádí revize, musí ji nutně provádět revizní technik, a to bez ohledu na to, jak znějí různé přílohy a různá vysvětlení technických norem.

Je to skutečně tak nutné, aby zkoušky elektrického spotřebiče prováděl revizní technik, to znamená osoba s prakticky nejvyšší elektrotechnickou kvalifikací, a to zvláště, když cena jeho práce neustále stoupá? Skutečně byl úbytek populace vlivem používání elektrických spotřebičů tak značný, že toto opatření je nutné?

Pokud se týká statistik úrazů elektrickým proudem, fatální následky používání elektrických spotřebičů je těžké z nich vyčíst. Většina úrazů elektrickým proudem při používání spotřebičů, podotkněme, že smrtelných úrazů (s těmi ostatními se obvykle nikdo nechlubí), se stala při používání tzv. „samo-domo“ spotřebičů a pohyblivých přívodů. Z toho by bylo možno usoudit, že bezpečnost spotřebičů zajišťovaná již při výrobě profesionálními výrobci je dostatečná. Tento předpoklad, v souladu s výše uvedenými právními předpisy také norma respektuje. Nepředepisuje totiž provádět výchozí revize.

Na druhou stranu ovšem, po zkušenostech s některými spotřebiči třídy ochrany I a s prodlužovacími přívody, které je možno nakoupit v našich super i hypermarketech, nová norma taktně v poznámce k tabulce 1 (uvádějící revizní lhůty) doporučuje u těchto spotřebičů před uvedením do provozu ověřit spojitost ochranného vodiče. Takže vidíme, že i přes uplatnění zákona č. 22/1997 o technických požadavcích na výrobky a jeho prováděcích nařízení, tzn. přes uplatnění znamenité celoevropské legislativy a systému kontrol, to s tou bezpečností zase tak úplně růžově nevypadá, a to ani u nových profesionálně vyráběných spotřebičů.

Nedělejme si ovšem iluze ani o zajištění bezpečnosti při používání spotřebičů včetně elektrického ručního nářadí. To, že se stalo poměrně málo úrazů elektrickým proudem, můžeme na jednu stranu přičíst tomu, že kryty spotřebičů držených v ruce jsou v současné době provedeny téměř výhradně z plastů, tedy z izolačního materiálu, a pokud se týká ostatních nepřipevněných spotřebičů, u těch jsou z izolantů alespoň jejich ovládací prvky. Další neméně důležitou okolností je to, že většina spotřebičů se používá v prostorech z hlediska úrazu elektrickým proudem bezpečných. Smrtelné úrazy se staly obvykle při používání spotřebičů v prostorech zvlášť nebezpečných nebo tam, kde bylo nebezpečí úrazu zvláštními okolnostmi zvlášť zvýšeno (bezprostřední styk s potenciálem země, mokré prostory apod.). Jinak na to, v jakém stavu se řada spotřebičů při svém používání nachází, je s podivem, že těch úrazů je poměrně málo.

Takže k tomu, kdo má revize provádět (když ta paní ve výdejně provádí ověřování spotřebičů tak pečlivě a zodpovědně, i když její kvalifikace kvalifikaci revizního technika neodpovídá) je možno uvést přibližně to, co uvádí německá norma VDE 0701-0702 obdobná naší ČSN 33 1600:
"Zkoušení po opravách, změnách elektrických spotřebičů musí provádět osoba znalá, opakované zkoušky musí provádět osoby znalé nebo osoby poučené pod vedením a dohledem osoby znalé.
Je třeba dbát na doplňující požadavky (např. na mechanickou bezpečnost, bezpečnost z hlediska požárního nebezpečí) příslušných norem výrobků popř. příloh této normy.

Spotřebiče, pro jejichž opravu, změnu nebo zkoušení jsou nutné speciální znalosti, zkušební a měřicí prostředky, jako např. pro mikrovlnné spotřebiče, se smějí opravovat, měnit nebo zkoušet podle pokynů výrobce nebo dovozce.

Zkouškami (měřeními) stanovenými v kapitole uvádějící postupy zkoušek (měření) se prokazuje, zda:

Osoba znalá odpovědná za provádění zkoušek – převedeno do našich poměrů, je to kvalifikace odpovídající kvalifikaci revizního technika – musí rozhodnout, zda se požadují další samostatné zkoušky, aby se prokázala bezpečnost (účinnost ochranných opatření). Při opakovaných (pravidelných) zkouškách se musí použít příslušná ustanovení normy pokud možno tak, aby nebylo nutno spotřebiče rozebírat.

U spotřebiče, jehož umístění není možné měnit bez pomůcek, které je k síti připojeno pevným vedením v chráněném uložení a které se při svém užívání k určenému účelu nedrží v ruce, může osoba znalá odpovědná za provádění zkoušek (u nás bychom dosadili revizního technika) rozhodnout, zda se má postupovat podle kapitoly DIN VDE 0701-0702 uvádějící postupy zkoušek a měření nebo podle DIN VDE 0105 (odpovídá ČSN EN 50110)."

Nepovažuje se tedy za nutné, aby každé měření, zvlášť když postup tohoto měření je pro daný typ spotřebiče dán přímo měřicím přístrojem, jenž sám vyhodnotí výsledek s tím, že se spotřebič označí jako vyhovující či nevyhovující, a výsledkem je pouze toto vyhodnocení, prováděl revizní technik. Nicméně revizní technik by měl vědět, jaká měření ona osoba poučená provádí a jaký postup uplatňuje při vyhodnocování výsledku měření. V případě jakýchkoliv pochybností by se tato osoba poučená měla však na revizního technika obrátit, aby on rozhodl o dalším postupu.

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.