Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Odborníci doporučují KNX


Document Actions
Odborníci doporučují KNX
V případě měřicích přístrojů v domech a v komerčních objektech sehrává komunikace, zejména dálkové zjišťování údajů na měřidlech, stále významnější úlohu. Kromě toho nová norma Evropské unie ...
Komerční sdělení, ze dne: 16.07.2007

Tisková zpráva asociace Konnex

KNX je nyní jediným opravdovým standardem pro zjišťování údajů a předávání dat o spotřebě na vodoměrech, měřidlech tepla a plynoměrech.

V případě měřicích přístrojů v domech a v komerčních objektech sehrává komunikace, zejména dálkové zjišťování údajů na měřidlech, stále významnější úlohu. Kromě toho nová norma Evropské unie „Úspora energie v budovách“ (prEN15232) požaduje, aby zákazník měl možnost kdykoliv zjistit a zkontrolovat svou spotřebu energie. Aby bylo možné tyto požadavky ekonomicky realizovat, vyslovilo se nyní sdružení více než 1000 firem vyrábějících plynoměry, měřiče tepla a vodoměry (FIGAWA) pro využívání přenosu KNX (KNX RF) jako STANDARDU pro automatizaci řízení domů a budov.

Problémy projektantů, stavitelů a provozovatelů zařízení vybavených dálkovým zjišťováním údajů na měřidlech zásadním způsobem narůstají právě v důsledku existence rozličných komunikačních technik, protokolů a přenosových médií. To se velmi dotýká zejména rozšiřování a přestaveb budov. Výrobci měřidel stanovili jasné specifikace pro používání standardů v domech a komerčních budovách. Na tomto základě mohl také vzniknout výrobek KNX, který dokáže přijímat telegramy M-Bus (EN13757) i telegramy KNX použitím jediného přijímače.

Norma pro automatizaci budov
KNX je jediným celosvětově uznávaným MEZINÁRODNÍM STANDARDEM pro automatizaci ovládání budov. Splňuje požadavky obou evropských standardů CENELEC EN50090 i CEN EN 13321-1 a zároveň mezinárodního standardu ISO/IEC 14543-3. KNX definuje kabelovou (kabel se dvěma vodiči, powerline, IP/Ethernet) a bezdrátovou komunikaci. KNX RF používá kmitočtové pásmo 868MHz.
KNX RF je založen na modelu vrstev ISO-OSI. Fyzikální vrstva (physical layer) a spojovací vrstva (link layer) jsou určeny odpovídajícími ustanoveními EN 13757 (M-Bus) jako KNX Metering.
Výběr kmitočtového pásma
Kmitočtové pásmo 868MHz až 870MHz je v Evropě rezervováno pro komunikaci na velmi krátkých vlnách (short range device - SRD) pro aplikace v domech a v komerčních budovách a dělí se na různá pásma. Pro KNX Metering je proto nutné použít kmitočtové pásmo pro vysílání na velmi krátkých vlnách mezi 868MHz a 870MHz. S ohledem na dosah v budovách zásadně nedoporučujeme kmitočet nad 1GHz. Je tedy zapotřebí počítat s dodatečným útlumem cca 15 – 40dB namísto 868MHz (útlum o 40dB znamená, že signál v místě příjmu je desettisíckrát menší), což platí pro kmitočtové pásmo 2,4GHz, jež je k dispozici pro vysílání v budovách.

Doporučení sdružení
Sdružení více než 1000 firem vyrábějících plynoměry, měřiče tepla a vodoměry FIGAWA doporučuje používat KNX jako mezinárodní standard pro automatizaci řízení domů a budov, a to pro všechna přenosová média: kroucená dvojlinka (Twisted Pair), elektrické vedení (Powerline), radiový kmitočet (Radio Frequency), jakož i IP.
Ukazuje se, že různá odvětví průmyslu vedená různými motivy, tržními cíly a cílovými skupinami odvedla vynikající práci ve prospěch zákazníka. Protože KNX se již pevně etabloval jako standard, přinese tato synergie se zjišťováním údajů o spotřebě další rozvoj a větší úspěch technologii KNX. První výrobky KNX Metering tak mohly být představeny již na ISH 2007.


KNX Logo

KNX Association je zakladatel a vlastník technologie KNX – jediného opravdu otevřeného standardu pro všechny aplikace v oblasti automatizace ovládání domů a komerčních budov na světě, od ovládání osvětlení a žaluzií až po bezpečnostní systémy, topení, větrání, klimatizaci, monitorování budovy, alarm, ovládání vody, kontrolu úspory energií a měřidel, jakož i přístroje používané v domácnosti, Audio/Video a mnohé další. KNX je jediným standardem automatizace ovládání domů a komerčních budov s jediným nástrojem pro uvedení do provozu (ETS), zcela nezávislým na výrobci a výrobku, s úplnou škálou podporovaných přenosových médií (TP, PL, RF a IP), jakož i kompletní sadou podporovaných konfiguračních režimů (systémový režim, jednoduchý-easy a automatický režim). KNX je uznáván jako evropský standard (CENELEC EN 50090 a CEN EN 13321-1) a jako mezinárodní standard (ISO/IEC 14543-3). Tento standard vychází z patnáctileté zkušenosti jeho předchůdců EIB, EHS a BatiBUS. Více než 100 společností zapojených do naší sítě celosvětově nabízí ve svých propagačních materiálech téměř 7 000 atestovaných skupin výrobků technologie KNX. Asociace KNX má uzavřené smlouvy o spolupráci s více než 21 000 instalačními firmami v 70 zemích.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933