Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Odborná způsobilost v elektrotechnice


Document Actions
Odborná způsobilost v elektrotechnice
Jedním z nejdéle platících předpisů pro elektrotechniku je vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Přesto, že by její obsah měl být základem pro vykonávání elektrotechnických činností a v rámci plnění požadavků na odbornou způsobilost je prováděno v předepsaných cyklech přezkoušení, s uplatněním v praxi to bývá často různé. Konkrétně mám na mysli ustanovení § 12 odst. 2: Organizace smí ...
Zbyněk Urban, ze dne: 16.08.2012
reklama

 

Jedním z nejdéle platících předpisů pro elektrotechniku je vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Přesto, že by její obsah měl být základem pro vykonávání elektrotechnických činností a v rámci plnění požadavků na odbornou způsobilost je prováděno v předepsaných cyklech přezkoušení, s uplatněním v praxi to bývá často různé. Konkrétně mám na mysli ustanovení § 12 odst. 2: Organizace smí pověřovat činností, řízením činnosti, samostatným projektováním nebo řízením projektování a prováděním revizí jen pracovníky, kteří mají odpovídající kvalifikaci ve smyslu této vyhlášky. Nabízí se otázka, jak je tomu skutečně, jaký je přístup vedoucích zaměstnanců, osob odpovědných za elektrické zařízení a některých dalších pracovníků. Další otázkou je, zda odborná způsobilost pracovníka pro konkrétní výkon činnosti je v souladu také s druhem a napětím příslušného zařízení.

Požadavky na pracoviště z hlediska legislativy upravuje mimo jiné nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí:

§ 3 – Pracoviště musí být po dobu provozu udržována potřebnými technickými a organizačními opatřeními, splňujícími požadavky tohoto nařízení, ve stavu, který neohrožuje bezpečnost a zdraví osob. Před uvedením pracoviště do provozu a používání je nutné mimo jiné určení osob, k jejichž povinnostem patří zajišťovat bezpečný provoz, používání, údržbu, úklid, čištění a opravy pracoviště. Stanovení obsahu a způsobu vedení provozní dokumentace a záznamů vybavení pracoviště a určení osoby odpovědné za jejich vedení. Je nutné náležité a bezpečné upevnění technického vybavení pracoviště a výrobních a pracovních prostředků a zařízení a jejich částí tak, aby nemohlo dojít k jejich nežádoucímu (nechtěnému) pohybu.

§ 4 - Zaměstnavatel při plnění zákonné povinnosti zajistí stanovení termínů, lhůt a rozsahu kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav a rekonstrukce technického vybavení pracoviště, včetně pracovních a výrobních prostředků a zařízení s ohledem na jejich provedení, doporučení výrobce a způsob používání, požadavky na pracoviště, rizikové faktory způsobující zhoršení technického stavu pracovních a výrobních prostředků a zařízení v souladu s výsledky předcházejících kontrol, zkoušek či revizí, po dobu provozu a používání pracoviště. Povinností zaměstnavatele je určit osobu odpovědnou za plnění výše uvedených úkolů a činností, dodržování termínů a lhůt.
V návaznosti na předchozí část, kde byly zmíněny základní požadavky kladené na elektrická zařízení obecně, si zaslouží pozornost bezpečnost a ochrana zdraví při práci, na kterou je zaměřena řada předpisů. Jedním ze zákonů, který se dotýká elektrotechnických činností z hlediska odborné způsobilosti, i když ne vždy přímo, je zákon č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek BOZP, v platném znění.

Zde především § 9) Odborná způsobilost:
Odst. 1
Zaměstnavatel je povinen zajišťovat a provádět úkoly v hodnocení a prevenci rizik možného ohrožení života nebo zdraví zaměstnance s ohledem na:

  • a) nebezpečí ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců při práci ve vztahu k předmětu činnosti zaměstnavatele,
  • b) základní znalosti a dovednosti zaměstnanců,
  • c) počet zaměstnanců, jejich odbornou připravenost a jimi vykonávanou práci.

Odst. 2.
Zaměstnavatel může zajišťovat plnění úkolů v prevenci rizik, je-li k tomu způsobilý nebo odborně způsobilý v případech a za podmínek v odst. 3 písm. a) b) sám, jinak je povinen zajistit tyto úkoly odborně způsobilým zaměstnancem, kterého zaměstnává. Nemá-li takového zaměstnance, je povinen zajistit, je jinou odborně způsobilou osobou. Odborně způsobilý zaměstnanec zaměstnavatele nebo jiná odborně způsobilá fyzická osoba jsou odborně způsobilými osobami.

Zvláštní odborná způsobilost § 11 odst. 1:
Na technických zařízeních, která představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví zaměstnanců (zákon č. 174/1968 Sb. § 6 b), pokud jde o jejich obsluhu, montáž, kontrolu nebo opravy, mohou práce a činnosti samostatně vykonávat a samostatně je obsluhovat jen zvlášť odborně způsobilí zaměstnanci.

Zvláštní odborná způsobilost § 11 odst. 2:
Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti zaměstnance je:

  • a) zdravotní způsobilost
  • b) dosažení stanoveného věku (min. 18 let)
  • c) odborné vzdělání
  • d) odborná praxe
  • e) požadavky odst. 3 určené osobou, která uvádí na trh nebo distribuuje, popřípadě uvádí do provozu výrobky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit oprávněný zájem (zákon č. 22/1997 Sb., v platném znění)
  • f) doklad o úspěšně vykonané zkoušce (§ 20).

Zvláštní odborná způsobilost § 11 odst. 3:
Odborně způsobilý zaměstnanec musí dokončit zaškolení nebo zácvik, v němž působil pod dohledem osoby uvedené v odst. 2 písm. e), popřípadě osoby touto osobou určené. Nebyl-li způsob, obsah a doba zaškolení nebo zácviku určen osobou uvedenou v odst. 2 písm. e), určí je zaměstnavatel s ohledem na charakter práce a náročnost obsluhy.

 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933