Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Ochranné vodiče


Document Actions
Ochranné vodiče
Mohou být ochranné vodiče jiných průřezů nežli pracovní? Jestli ano, jsou dány nějaké minimální hodnoty průřezů? A jak je to s vodičem PEN? Jaké průřezy pro něj platí a musí být vždy součástí kabelu ve společném obložení? ...
Jiří Sluka, ze dne: 19.08.2009
reklama

Ochranné vodiče
Jak již bylo uvedeno v ČSN 33 2000-4.41 ed.2, tabulka minimálních průřezů ochranných vodičů není již oproti původnímu vydání v této normě obsažena a údaje o hodnotě průřezů ochranných vodičů najdete pouze v normě ČSN 33 2000-5-54 ed.2. Nově uvedená tabulka je oproti tabulce uváděné v ČSN 33 2000-4.41 (ale již o mnoho dříve také v ČSN 34 1010) značně zjednodušena a také je mnohem přehlednější a pochopitelnější.

Minimální průřezy ochranných vodičů

Průřez vodiče vedení S mm2

Minimální průřez odpovídajícího ochranného vodiče mm2

Jestliže ochranný vodič je ze stejného materiálu jako vodič vedení Jestliže ochranný vodič není ze stejného materiálu jako vodič vedení
S ≤ 16 S K1/ K2 x S
16 < S ≤ 35 16 K1/ K2 x 16
35 < S S/2 K1/ K2 x S/2

Pozn.: Součinitelé K1 a K2 vyjadřují závislost na použitém materiálu, počáteční a konečné teplotě vodiče, objemové tepelné kapacitě materiálu vodiče. Vzorec pro určení součinitele k je uveden v ČSAN 33 2000-5-54 ed.2 v normativní příloze A.

Pozn.: Z tabulky vyplývá, že požadavky na ochranné vodiče (síť TN) jsou v porovnání s původní normou stejné, pouze tabulka obsahuje vzorce pro výpočet průřezu ochranných vodičů v případě, že nejsou ze stejného materiálu jako vodiče vedení (pracovní vodiče).

V sítích TT může být průřez omezen na 25mm2 v mědi nebo 35mm2 v hliníku.

Průřez žádného ochranného vodiče, který není součástí kabelu nebo který není ve společném obložení s vodiči vedení, nesmí být menší než:

▪ 2,5mm2 Cu nebo 16mm2 v Al, pokud je chráněn před mechanickým poškozením,

▪ 4mm2 Cu nebo 16mm2 v Al, pokud není chráněn před mechanickým poškozením.

Vodiče PEN, pokud jsou používány v celé instalaci, smí být instalovány pouze v pevném provedení a nesmí mít menší průřez než 10mm2 v mědi nebo 16mm2 v hliníku. Vodiče PEN musí mít izolaci na jmenovité napětí sítě. Jako vodiče PEN se nesmí používat cizí vodivé části. Vodič PEN, pokud není ve společném obložení s vodiči vedení, musí být s těmito vodiči veden souběžně a v jejich blízkosti a příslušnost k proudovému obvodu musí být vhodně označena.
Pozn.: podmínka označování z důvodů příslušnosti k danému proudovému obvodu bývá v praxi velmi často montážními organizacemi ignorována.

V neměřených částech pevných instalací připojených na sítě TN je přípustné použít vodič PEN za předpokladu že:

▪ průřezy vodičů odboček k elektroměru a od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6mm2 Cu nebo 10mm2 Al.

▪ rozdělení vodiče PEN na PE a N je provedeno v nejbližším vhodném místě rozvodu za elektroměrem
Pozn.: Z praktického pohledu je tedy napájení elektrickou energií například rodinného domu provedeno tak, že z elektroměrového „pilířku“ je veden čtyřžilový kabel (fázové vodiče a vodič PEN) o průřezu 6mm2 v mědi, tedy soustava TN-C a k rozdělení vodiče PEN na PE a N, tedy k přechodu soustavy TN-C na TN-C-S dojde až v rozváděči rodinného domu. V úplně prvním vydání ČSN 33 2000-5-54 byl požadavek rozdělení vodiče PEN již u průřezu 10mm2 v mědi a 16mm2 v hliníku, ale již v průběhu platnosti tohoto vydání normy byl požadavek upraven na parametry tak, jak jsou uvedeny i v edici 2 této normy.

Pro elektrická zařízení určená pro trvalé připojení, jejichž ochranným vodičem protéká proud vyšší než 10mA, musí být navrženy zesílené ochranné vodiče následovně:

▪ buď musí mít ochranný vodič v celé své délce průřez alespoň 10mm2 Cu nebo 16 mm2 Al

▪ nebo musí být instalován druhý ochranný vodič s alespoň takovým průřezem jako je ten, který je požadován z hlediska ochrany při poruše, položen až k místu, ve kterém má ochranný vodič průřez alespoň 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al. To samozřejmě vyžaduje, aby spotřebič měl v tomto případě svorku pro druhý ochranný vodič.

Vodič, který slouží k ochraně nebo může být použit pro ochranu, musí být označen dle normy pro barevné značení vodičů ČSN 33 0165 barevnou kombinací zelená/žlutá. Toto označení nesmí být v žádném případě užito pro jiný vodič, který k ochraně nemůže sloužit. Také je zakázáno ochranné vodiče jakkoliv přeznačovat.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933