Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Ochrana proti proudovým přetížením


Document Actions
Ochrana proti proudovým přetížením
Jistící prvky slouží k tomu, aby přerušily každé přetížení ve vodičích obvodů dříve, než by mohlo vyvolat škodlivé oteplení izolace, spojů, koncovek nebo okolí vedení. Jaká je koordinace mezi jistícími prvky a chráněným vedením? Najdete zde ...
Jiří Sluka, ze dne: 2.12.2009
reklama

Jistící prvky slouží k tomu, aby přerušily každé přetížení ve vodičích obvodů dříve, než by mohlo vyvolat škodlivé oteplení izolace, spojů, koncovek nebo okolí vedení. Vychází se ze základní teploty okolí pro kabely a vodiče ve vzduchu 30°C a pro kabely a vodiče v zemi 20°C. Nejvyšší dovolená provozní teplota izolace je 70°C a nejvyšší dovolená teplota izolace při přetížení je 120 DC.

Pro koordinaci mezi vodičem a jistícím prvkem musí být splněny tyto dvě následující podmínky:

  • 1) lb < In < Iz
  • 2) I2 < 1,45 Iz

LEGENDA:

  • lb proud použitý ve vedení
  • Iz dovolené proudové zatížení
  • ln jmenovitý proud jistícího prvku (u nastavitelných prvků je jmenovitý proud ln proudem zvoleného nastavení)
  • I2 proud zajišťující účinné zapůsobení ve smluvené době ochranného zařízení a obecně uvedený ve výrobkové normě.

Poznámka:
Vzorec pro stanovení dovolených proudů je uveden v informativní příloze B ČSN 33 2000-5-523.

I = A Sm - B x Sn

Nejpoužívanější je první část vzorce (druhá část se používá pouze u jednožilových kabelů velkého průřezu).

LEGENDA:

  • I dovolený proud v ampérech (pro hodnoty do 20A zaokrouhlit na nejbližších O,5A, pro
    hodnoty nad 20A zaokrouhlit na nejbližší jeden ampér)
  • S jmenovitý průřez vodičů (mm2)
  • A,B součinitelé (viz. tabulka B.52.1.)
  • m,n mocnitelé v závislosti na typu a uložení (doporučují se používat pouze v rozsahu tabulek 52-C1 až 52-C12

Z výše dvou uvedených podmínek (1 a 2) je podmínka 1 podmínkou nutnou, ale není dostačující, protože ještě nemusí zaručovat, že jistící prvek přeruší každé proudové přetížení dříve, než bude překročena maximální doba dovolená teplota při přetížení, tak jak je uvedeno v předchozím textu. Proto je předepsána i druhá podmínka (vzorec č. 2), která s vysokou pravděpodobností zaručuje včasné odpojení proudového přetížení v bytových a domovních instalacích s vodiči PVC. Většinou se budou používat jističe s charakteristikami B, C, D (viz. ČSN EN 60898) a pojistky s charakteristikami gG (viz. ČSN EN 60269-2 a ČSN EN 60269-3).

V některých případech (většinou se dá aplikovat) je ale výhodnější používat jednodušší podmínku:

In ≤ K. Iz

Kdy koeficient K je součinitel přiřazeného jistícího prvku proti přetížení. Součinitel K, lze stanovit pro případy, kdy si jsou ampérsekundové charakteristiky pro různé jmenovité proudy jistícího prvku určitého typu velmi podobné. V tomto případě lze určit i "předpokládaný" jmenovitý proud jistícího prvku (jiný než je řada jmenovitých proudů), pro který bude určitý nadproud vypnut až při dosažení maximální dovolené teploty při přetížení. Podíl tohoto "teoretického jmenovitého proudu" a dovoleného proudového zatížení je roven součiniteli K.

Pokud nejsou k dispozici přesnější údaje a nejedná se o jištění jednotlivých vodičů malého průřezu, je možno za normálních podmínek (teplota okolí do 30°C) uvažovat s hodnotami pro součinitel K následovně:

Pro pojistky gG do 10A se volí součinitel K=0,7
Pro pojistky gG vyšší než 16A včetně, se volí součinitel K=0,9
Pro jističe s charakteristikami B,C,D, se volí součinitel K=1
Pro jističe s charakteristikami B,C,D, se pro velmi malé průřezy do 2,5mm2 volí součinitel K=0,95

V tomto bodě je tedy nutné připomenout i všeobecně známý vzorec pro impedanci poruchové smyčky, která v podstatě tvrzení uvedené v předchozím odstavci bezezbytku potvrzuje.

Zs x Ia ≤ U respektive Zs ≤ 2/3 x Uo/Ia
   neboli 1,5 x Zs x Ia ≤ Uo

Pro vysvětlení významu součinitele se v ČSN 33 2000-4-41 ed.2 uvádí, že součinitel 1,5 zahrnuje jak součinitel oteplení vedení 1,2, ale také i tzv. bezpečnostní součinitel 1,25 (dříve kv) zahrnující velmi malé hodnoty impedancí ve spojích, ale i napěťový součinitel zatížení sítě. S uvedenými vztahy lze uvažovat jak z hlediska výpočtu (při projektování), tak i z hlediska měření (při revizích).

Poznámka: Jedná se o změnu oproti původnímu vydání normy.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933