Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Ochrana před bleskem prostor staveb s nebezpečím výbuchu


Document Actions
Ochrana před bleskem prostor staveb s nebezpečím výbuchu
Ekvipotenciální pospojování musí být provedeno mezi částmi hromosvodu a všemi vodivými částmi objektu, tak jak bylo popsáno již v předchozích částech přednášky. V podstatě se dá říci, že objektů s nebezpečím výbuchu platí, že ekvipotenciální pospojování musí být provedena na 100%, tak aby v žádném případě nedošlo k jiskření, a revizní technik na to musí brát při revizi zřetel a místa pospojování musí kontrolovat jak vizuálně, tak i ...
Jiří Sluka, Václav Macháček, ze dne: 5.03.2013
reklama


Pokud se jedná o prostory s nebezpečím výbuchu, je nutné, aby revizní technik měl, mimo jiné k dispozici "Protokol o určení vnějších vlivů" (dle ČSN 33 2000-3) a "Protokol o určení nebezpečných prostorů" (dle ČSN EN 60079-10 pro plyny a páry a ČSN EN 61241-10 pro hořlavé prachy).

Důležité je vědět, v které části chráněného objektu se přesně nebezpečné prostory nachází. Na rozdíl od ČSN 34 1390, která se od článků 191 zabývala objekty s nebezpečím výbuchu  par hořlavých kapalin, plynů a hořlavých prachů, tedy objekty třídy B, nejsou v ČSN 62305-3 tyto prostory nějak samostatně zařazeny, ale jsou zařazeny
do některé z tříd LPS, zpravidla by se jednalo o třídy I a II. Je tedy nutné dodržet  požadavky na ochranu objektu pro danou třídu.

Obecně se v ČSN 62305-3 v čl. D.5.1 uvádí, že části vnějšího LPS by se měly nacházet ve vzdálenosti minimálně 1m od nebezpečných prostor, kde není toto možné provést, vodiče, které procházejí ve vzdálenosti do 0,5m od nebezpečných zón, by měly být průběžné nebo by spoje měly být provedeny lisovanými armaturami nebo by měly být svařeny.



Ekvipotenciální pospojování musí být provedeno mezi částmi hromosvodu a všemi vodivými částmi objektu, tak jak bylo popsáno již v předchozích částech přednášky. V podstatě se dá říci, že objektů s nebezpečím výbuchu platí, že ekvipotenciální pospojování musí být provedena na 100%, tak aby v žádném případě nedošlo k jiskření, a revizní technik na to musí brát při revizi zřetel a místa pospojování musí kontrolovat jak vizuálně, tak i měřením. U staveb se zónami 2 a 22 (k výbuchu může dojít pouze při poruše a na krátkou dobu) nejsou nutná další dodatečná ochranná opatření. Pro technologická zařízení za kovu (např. sloupy, reaktory, stožáry, nádrže) jejichž materiály a tloušťky odpovídají požadavkům na jímací vedení (viz. ČSN EN 62305-3m, tabulka 3), ale  technologická zařízení musí být uzemněna dle požadavků na uzemňovací soustavu (viz ČSN EN 62305-3, čl. 5.4.).

U staveb se zónami 1 a 21, platí požadavky pro zóny 2 a 22 (viz předcházející požadavky), ale musí být dále splněno, že pokud jsou potrubí osazena izolačními díly, mělo by být  zabráněno účinkům průrazných výbojů použitím oddělovacích jiskřišť v nevýbušném provedení. Oddělovací jiskřiště a izolační díly mají být instalovány  mimo prostory s nebezpečím výbuchu.

U staveb se zónami 0 a 20, platí požadavky pro zóny 1 a 21, ale musí být dále splněno, že spojení ekvipotenciálního pospojování proti blesku pomocí jiskřišť nesmí být instalována bez souhlasu provozovatel systému a musí vyhovovat danému prostředí (zóně), tak jako všechna elektrická zařízení a ochranné systémy instalovány v jakékoliv zóně. Označení všech instalovaných zařízení a ochranných systémů musí odpovídat požadavkům NV 23/1997 Sb.

Samostatně stojící nádrže by měly být uzemněny v závislosti na největším vodorovném rozměru (průměru nebo délce): do 20m jednou, nad 20m dvakrát. Pokud se jedná o např. o oplocený prostor, kde se nachází více nádrží, musí být nádrže mezi sebou navzájem spojeny, a to i s vodivými částmi plotu.

Nadzemní kovová potrubí mimo technologická zařízení by měla být uzemněna každých 30m nebo spojena s povrchovým nebo tyčovým zemničem.

U dálkových vedení, která jsou určena pro dopravu hořlavých kapalin v sekcích čerpadel, šoupátek apod. by měla být přemostěna všechna vstupující potrubí včetně kovových plášťů potrubí vedením o průřezu minimálně 50mm2. Vodiče pro přemostění, by měly být připojeny k navařeným praporcům nebo šroubům, které jsou zajištěny před samovolným uvolněním k přírubám vstupujících potrubí, izolační kusy by měly být přemostěny jiskřišti.

Z hlediska revizí v prostředí s nebezpečím výbuchu přibylo poměrně mnoho informací, a to v příloze D normy ČSN EN 62305-3 ed.2. V této podkapitole se objevila pouze jedna definice.

Oddělovací jiskřiště: Součást s vybíjecí dráhou k oddělení elektricky vodivých sekcí instalace.

Poznámka: Při úderu bleskového výboje jsou části instalace spolu navzájem přechodně vodivě spojeny následkem tohoto výboje.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933