Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Ochrana objektu a digitální kamerové systémy


Document Actions
Ochrana objektu a digitální kamerové systémy
Majetek je třeba chránit. Ne vždy je to ale snadné. Zloději jsou stále vynalézavější a náklady spojené s náhradami ukradeného či zničeného majetku stále neúměrně stoupají. Moderní technologie však nabízí nejrůznější varianty zabezpečení, které dokážou tyto problémy elegantně řešit ...
Komerční sdělení, ze dne: 23.07.2010
reklama

Elektronické zabezpečovací systémy
Zabezpečení prostor s omezeným přístupem, jako jsou obytné domy nebo kancelářské prostory, lze realizovat pomocí nejrůznějších elektronických zabezpečovacích systémů (EZS).

Mozkem celého elektronického zabezpečovacího systému je ústředna. Ta vyhodnocuje veškeré signály ze snímačů a ovládacích zařízení. V případě souladu s naprogramováním vyhlásí poplach. Škála čidel je velmi široká. Obecně se dělí na pohybové prostorové detektory, detektory tříštění skla a senzory otevření.

Skupinu pohybových prostorových detektorů většinou tvoří infrapasivní senzory pohybu. Tato čidla analyzují teplotu v místnosti. V případě pohybu osob v jejich zorném poli odesílají informaci do ústředny. Tím zajišťují prostorovou ochranu objektu, která je základem střežení prostor.

Detektory tříštění skla využívají integrovaného mikrofonu pro zachycení zvuku, který vznikne při rozbití skla. Vyšší modely těchto čidel jsou schopny vyhodnotit i změny tlaku způsobené roztříštěním okna nebo jiné skleněné výplně. Tyto akustické detektory tvoří část plášťové ochrany objektu.

Plášťovou ochranu objektu tvoří také senzory otevření. V tomto případě se jedná o magnet, který reaguje na oddálení způsobené otevřením oken nebo dveří. Tyto senzory lze integrovat také do dveřních nebo okenních rámů a nijak nenarušují estetiku daného prostoru.

V minulosti tyto systémy zvládly pouze zapnout sirénu a světla, čímž se snažily odpudit zloděje. Houkání sirény však pozornost sousedů a kolemjdoucích již příliš nevzbuzuje a míjí se účinkem. Současné elektronické zabezpečovací systémy upozorní majitele na mobilní telefon a ten musí problém vyřešit. Nevýhodou je fakt, že majitel nemusí být vždy dostupný a na "kontrolu" místa se nedostaví včas. Zde pomůže připojení na Pult centralizované ochrany (PCO).

Pult centralizované ochrany
Propojení EZS s PCO patří mezi velmi efektivní způsoby zabezpečení objektů. Při zachycení poplachu je informován dispečink bezpečnostní agentury, která objekt prověří. Propojení EZS s PCO je zpravidla bezdrátové pomocí rádiového vysílače nebo GPRS komunikátoru. Tím odpadá nutnost mít v objektu pevnou telefonní linku, která je navíc pachatelem snadno napadnutelná.

U bezdrátového spojení je velmi vhodné zvolit službu, která zajistí kontrolu přenosu dat mezi ústřednou EZS a pultem centralizované ochrany. Je-li případná ztráta spojení vyhodnocena jako možné ohrožení, reaguje operátor stejně jako v případě přijetí zprávy o poplachu. Pokud tedy zloděj systém obejde, a ten nenahlásí vniknutí, PCO po uplynutí dané doby zjistí, že konzole nekomunikuje. Takto se systém těžko překonává, nicméně doporučujeme zřídit deseti- či pětiminutový interval.

Nevýhodou těchto řešení jsou zejména počáteční náklady. Senzory, bezdrátový vysílač a ústředna stojí řádově desetitisíce korun. Samotný provoz ve spolupráci s připojením PCO lze na druhou stranu pořídit již asi od 800Kč za měsíc.

Jak ale zabezpečit veřejné prostory, obchody, parkoviště nebo stavby, ve kterých se neustále pohybuje větší počet osob a existuje řada volných přístupových cest? V tomto směru nabízejí velký potenciál bezpečnostní kamerové systémy. Ty mohou výrazně pomoci se střežením různých typů objektů.

Digitální kamerové systémy
Zaměřme se na digitální kamerové systémy, které mají nesporné výhody oproti starším, analogovým systémům. Digitální kamerové systémy, o kterých se také hovoří jako o IP zabezpečení v případě použití pro zabezpečovací dohled a vzdálený monitoring, jsou systémy umožňující uživatelům monitorovat a zaznamenávat video přes IP síť (LAN/WAN/lnternet). V aplikaci využívající síťového videa jsou digitalizované videodatové toky přenášeny na kterékoli místo na světě pomocí běžné i bezdrátové IP sítě, což umožňuje monitorování videa a jeho záznam odkudkoli v síti Internet.

Výhody digitálních kamerových systémů se projeví již při samotné instalaci. V případě starších analogových systémů je totiž vždy zapotřebí mezi kamerou a nahrávacím zařízením, umístěným ve střeženém prostoru, instalovat nové kabelové trasy (koaxiální kabely). Digitální technologie naproti tomu nabízejí možnost vést signál z kamery po stávajících elektrických rozvodech bez jakékoliv ztráty kvality obrazu. Tím odpadá nutnost náročných stavebních úprav a celá instalace je méně časově i finančně náročná. Digitální kamery je také možné připojit do již existující lokální Wi-Fi sítě. Zde jsou náklady na vybudování v porovnání s kabeláží ještě mnohem nižší. Vybrané modely kamer je možné také napájet pomocí datové kabeláže - Ethernetu. V takovém případě není nutné ke kameře vést další napájecí kabel. Instalace je jednoduchá a vše je vedeno pomocí jediného kabelu.

Vedle snadnější instalace nabízí digitální technologie i další výhody při samotném provozování kamerového systému. Digitální obraz je kvalitnější než obraz analogový, což oceníte zejména v okamžiku potřeby identifikace pachatele. Systém progresivního skenování, který digitální video využívá při snímání obrazu, umožní lépe zachytit rychle se pohybující předměty, a umožní tak lépe identifikovat případné pachatele.

Progresivní skenování
Přístup k živému obrazu z kamer a pořízeným nahrávkám je u digitálních systémů snadnější a díky využití Internetu možný v podstatě odkudkoliv. Stejně snadné je i napojení na pulty centralizované ochrany a využití jejich služeb.

Je samozřejmé, že čím větší množství kamer je pro sledování použito, tím větší data jsou kamerovým systémem generována ve formě videozáznamu. Digitální technologie nabízí daleko větší prostor pro škálovatelnost systému, přidávání jednotlivých komponent, a to jak lokálně v jedné konkrétní instalaci, tak i ve více instalacích, např. v sítích prodejen.

Aby se optimalizovaly nároky na internetové připojení, používají některé moderní digitální systémy výhody lokálního i vzdáleného nahrávání. V těchto tzv. kombinovaných systémech jsou na lokální disky zaznamenávány nahrávky ve vysoké kvalitě, sloužící v případě problémů jako důkazní materiál, zatímco na centrální servery jsou odesílány pouze náhledové snímky, sloužící pro rychlou orientaci v nahrávkách a okamžitý přehled o všech lokalitách.

Výrazným bonusem digitálních kamerových systémů je možnost použít kamery s vyšším rozlišením, než mají běžné analogové kamery. Vysoká úroveň detailu usnadňuje identifikaci osob a činností, klade však větší nároky na úložný prostor a na hardwarové a softwarové vybavení pro vyhledávání konkrétních nahrávek.

Dalšími nezanedbatelnými výhodami digitálního videa jsou jednak možnost ovládání kamer s funkcemi POHYB a ZOOM odkudkoliv přes Internet, jednak nově také pomocí mobilního telefonu a také snadný přenos nejen obrazu, ale také zvuku. Zvuk je možno jednoduše přenášet nejen od kamery k uživateli, ale také naopak. Otevírají se tak možnosti pro řadu zajímavých aplikací, jako třeba využití domácího telefonu, i když nejste doma.

V neposlední řadě se zvyšují možnosti bezpečného nakládání s daty. Analogový datový kabel lze jen těžko zajistit před narušením, digitální data lze šifrovat nebo zajistit pomocí VPN tunelu.

Inteligentní kamerové systémy
Nesporným králem argumentů, proč uvažovat o digitálním kamerovém systému, je možnost inteligentního zpracování videa.
Vzhledem k velikosti dat, která každou sekundu "chrlí" každá kamera v systému, je velmi výhodné, aby k jejich předběžnému zpracování docházelo už na úrovni kamery a do sítě putovala již jen data, na kterých se nacházejí nějaké, pro provozovatele systému zajímavé informace. IP kamery, které v sobě obsahují "počítač", jsou pravým řešením pro takovou aplikaci.

Inteligentní analýza videa je poměrně široký pojem, v současné době jsou zřetelné dva hlavní trendy: analýza pohybujících se předmětů a poplach vyvolaný analýzou obrazu.

Pod analýzou pohybujících se předmětů si můžeme představit např. aplikace na počítání lidí, kteří projdou v určitém prostoru. Jde o užitečný nástroj zejména pro obchodníky a pořadatele nejrůznějších akcí.

Skupina "poplachu" vyvolaného analýzou obrazu je daleko širší, jde ale o oblast, která je ještě poměrně v plenkách. Její možnosti a budoucnost jsou však obrovské. Jako příklad lze uvést např. analýzu nesprávného pohybu (auto pohybující se v protisměru), analýzu zmizení určitého předmětu, analýzu objevení se předmětu, který může být potenciálním rizikem (např. osamocené zavazadlo na nádraží) a řadu dalších.

Dalším směrem vývoje inteligentních kamerových systémů bude kupříkladu analýza chování lidí, což může přinést velký užitek pro obchodníky.

Hostované kamerové systémy
Zajímavým segmentem jsou hostované kamerové systémy. Podívejme se na toto řešení trochu podrobněji. Tyto systémy jsou postaveny na speciálně upravených kamerách, které stačí jednoduše připojit k Internetu. Nic dalšího nemusí uživatel dělat, což je značnou výhodou. Konfigurace a zprovoznění IP kamer je většinou dost náročné na technické znalosti a toho vás toto řešení ušetří. Veškerá práce s kamerami probíhá přes speciální webové rozhraní na stránkách společnosti, která systém provozuje. Uživatel se přihlásí pod jménem a heslem a vidí všechny své připojené kamery. Ostatní nastavení každé kamery je rovněž přes webové rozhraní.

Používané kamery mají funkci detekce pohybu zabudovanou v sobě, což přináší oproti klasickým systémům podstatné výhody - největší z nich je, že detekce pohybu je zpracována přímo v síťové kameře. To zmenší požadavky na množství odesílaných dat a na zaznamenávací zařízení v systému a umožní realizovat zabezpečovací systém "řízený událostmi" - to znamená, že dokud není detekována aktivita v záběru, neodesílá se žádné video, nebo pouze video s malým počtem snímků za sekundu. Můžete nastavit, aby se v případě detekce pohybu v záběru provedla řada automatických akcí - například uložit obrázky před událostí, během ní a po události, začít posílat záběry pro archivaci na diskový prostor serveru, poslat upozornění určitým osobám po e-mailu nebo SMS. Můžete také aktivovat světla, zapnout alarm, otevřít nebo zavřít dveře, kontrolovat teplotu apod.

Objekt je možno sledovat také pomocí mobilního telefonu. Pokud systém upozorní na pohyb v objektu formou SMS či e-mailem, můžeme se hned přes počítač nebo mobilní telefon podívat, co se děje, a případně zavolat policii. Nicméně kamerový systém lze spojit také s PCO, péči může převzít i specializovaná agentura.

Sledování objektu s nahráváním obrazu je řešeno ukládáním nahrávek na zabezpečené servery. Přístup k nim je opět přes propracované webové rozhraní, které umožní jejich rychlé prohlížení i filtrování. Neocenitelná je funkce filtrování nahrávek, která ušetří značně času. Například zadáte pouze prohlížení nahrávek, na kterých je pohyb před kamerou. Tím odpadne sledování dlouhých úseků, kdy se před kamerou nic neděje. Zároveň máte jistotu, že událost nepřehlédnete.

Náklady na měsíční provoz se liší v závislosti na počtu kamer a vychází zhruba na 300Kč za licenci pro jednu kameru. S počtem kamer náklady klesají. Díky licenci je zajištěno propojení s centrálními servery. Toto spojení umožní ukládání nahrávek bez nutnosti dalšího zařízení, ale také například nepřetržitý servisní dohled nad funkčností kamery a další funkce.

V době, kdy je krize velmi skloňovaným slovem a nutnost "efektivity" se na nás valí ze všech stran, je hostovaný kamerový systém velmi zajímavým řešením. Náklady ušetřené na hardwaru a správě systému je možno investovat do dalších oblastí.

Petr Kodytek, NetRex s.r.o.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933