Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Obyčejný DEHNguard - precizně vyrobený svodič přepětí typ 2


Document Actions
Obyčejný DEHNguard - precizně vyrobený svodič přepětí typ 2
Někdo se s ním setkává denně, někdo pouze občas a někdo vůbec ne, jedná se sice o konstrukčně jednoduchou avšak velmi spolehlivou a robustní přepěťovou ochranu - SPD typ 2 pro sítě nízkého napětí - DEHNguard. Tato přepěťová ochrana pro instalaci do podružných rozvaděčů v elektrické instalaci si právem zaslouží trochu více pozornosti. Na vlastní konstrukci není nic složitého ...
Jan Hájek, ze dne: 10.05.2012

 

Někdo se s ním setkává denně, někdo pouze občas a někdo vůbec ne, jedná se sice o konstrukčně jednoduchou avšak velmi spolehlivou a robustní přepěťovou ochranu - SPD typ 2 pro sítě nízkého napětí - DEHNguard. Tato přepěťová ochrana pro instalaci do podružných rozvaděčů v elektrické instalaci si právem zaslouží trochu více pozornosti. Na vlastní konstrukci není nic složitého, jen je velmi dobře udělaná.


Výroba DEHNguard

Svodiče přepětí řady DEHNguard jsou uživateli brány jako symbol spolehlivosti a kvality, proto jsou instalovány odborníky na ta místa, kam by se neradi vraceli. Životnost těchto svodičů, pokud jsou správně dodrženy podmínky pro jejich instalaci je většinou delší, než životnost zbytku elektrické instalace. Co dělá tento svodič takovým nedostižným, když se nejedná o žádný zázrak?


Výroba DEHNguard

Precizní sestavení je základ
Tělo svodiče přepětí tvoří kvalitní vstřikovaný plastový díl, s velkou přesností zpracování. Maximální preciznosti výroby plastu je možné dosáhnou i proto, že společnost DEHN + SÖHNE má velmi kvalitně vybavenou nástrojárnu, která je schopná tyto vstřikovací formy vyrobit a udržovat ve stále perfektním stavu. Vstřikování plastů probíhá na automatických strojích a lidé se soustřeďují hlavně na neustálou kontrolu kvality vyráběných dílů. Neustálé ověřování kvality ve všech mezikrocích je jednou z podmínek úspěchu na stále náročnějším trhu. Přesně vyrobené součásti pak není problém sestavit do funkčního celku.


Svorka STAK 25 pro připojení dvou vodičů 25mm na DEHNguard
 


Svorka STAK 2x16 pro připojení dvou vodičů 16mm2 

Varistor
Srdce svodiče řady DEHNguard tvoří varistor, který je vždy té nejvyšší kvality, která je na světě dostupná. Tento varistor je nakupován bez kontaktů, které jsou v čistém provozu DEHN +SÖHNE na varistor napájeny za pomoci stříbra. Po připevnění na varistor, je umístěn do modulu a je zalit pryskyřicí tak, aby byl dlouhodobě chráněn před vlivy okolí a jeho životnost byla výrazně prodloužena.

Odpojování pomocí "Thermo – Dynamik – Control"
Každé zařízení, i když se jedná o velmi kvalitní zinkoxydový varistor může být poškozeno nebo se může porouchat, respektive jeho životnost jakožto polovodiče není nekonečná. Varistor ve svodiči bývá nejčastěji poškozen při závadách na elektrické instalaci, kdy se na varistor dostane více než je jeho nominální napětí, nebo tím, že se díky svedeným špičkám neustále snižuje jeho bod otevření tak, až začne svádět pořád a hrozí jeho ohřátí či zahoření. Pro tento okamžik, aby nedošlo k poškození instalace je v těle svodiče integrováno odpojování pomocí "Thermo – Dynamik – Control". Celý systém je opět prostý, jedná se o spoj předepnutého kontaktu nízkotavnou pájkou, který při zahřátí rozepne a zabrání zahoření varistoru. Kontakt je přímo spojen s barevným stavovým terčíkem, který signalizuje chybový stav na varistoru. Tento terčík se nachází uvnitř svodiče bezpečně krytý průhledným štítkem. Vše může být doplněno kontaktem pro dálkovou signalizaci, který je rozpínací či spínací a zvládne až 250V s provozním 0,1A.


DEHNguard TNC

Dvoudílné provedení
Díky zámečkům, vytvořeným ve vyndavacím modulu, které jdou jednoduše uvolnit stiskem prsty, je vytvořena pevná aretace v patici, která odolává i velmi silným a intenzivním vibracím (provedení odpovídá ČSN EN 60 068-2), takže není problém s umístěním jak na stacionární tak i na mobilní místa s vibracemi. Dvoudílné provedení svodiče je výhodné i pro vyjmutí při přeměřování izolačního stavu v elektrické instalaci, stejně i pro ověřování stavu varistoru při doporučeném měření miliampérového bodu. Vyjmutí modulu se svodičem je jen otázkou několika vteřin a tak je tento úkon velmi úsporný na čas pracovníka.


Vyjímatelné moduly ve svodiči DEHNguard

Napěťové úrovně
To co považujeme za napájecí soustavu, není vždy jen 230V, ale ke slovu se stále více dostávají i jiná napětí, respektive se objevují citlivá zařízení co je potřeba chránit, které na svých vstupních svorkách vyžadují napětí jiná. Pro co nejlepší a zároveň co nejefektivnější ochranu je řada jednopólových SPD DEHNguard opravdu velmi, velmi široká. Od 48V až po 1.200V a to jak v provedeních pro střídavý, tak i stejnosměrný proud a speciální aplikace.

Vícepólové provedení
Dostali jsme se do doby, kdy velká část výrobků je levnější než jejich instalace, stejný trend se prosadil u svodičů přepětí, které ještě před 10 lety byly aplikovány z 90% jako samostatné moduly. V současné době se situace zcela otočila a tak se mnoho montážníků setká s jednomodulovým svodičem pouze ojediněle. Výhodou vícepólového provedení není jenom rychlost instalace, ale i minimalizace možných chyb při sestavování a úspora podružného materiálu. Vícepólová provedení mají také společný kontakt dálkové signalizace. I ve vícepólová provedení se v současné době vyrábějí pro jiné než běžné evropské síťové napětí a jsou k dispozici pro 150,320, 385 a 440V.

Kódování modulů
Každý z modulů, je opatřen profilovaným trnem tak, aby nebylo možné moduly mezi výrobky DEHNguard zaměnit a nestalo se, že by se modul s malou úrovní napětí dostal do patice určené pro instalace v sítích s vyšším napětím.


DEHNguard 1000

Speciální provední DEHNguard

  • DEHNguard SCI jsou svodiče přepětí určené pro nasazení při ochraně elektronických součástí ve fotovoltaických elektrárnách. Jeho provedení počítá s praktickou neexistencí zkratového proudu v těchto systémech a tedy nemožnosti předjištění svodičů. Obvod thermodynamického odpojování je v sérii doplněn o pojistku na vysoké DC napětí, které pomůže bezpečně celý varistor z obvodui vyřadit. Je vyráběn v napěťové řadě 150, 600, 1.000 a 1.200V.
  • DEHNguard M CI jsou svodiče přepětí, které mají v sobě integrováno vlastní předjištění, modul s varistorem je doplněn o pojistku bez toho, že by jeho rozměry byly jiné, než klasického provedení, takže najde využití všude tam, kde není dostatek místa či času pro montáž předřazených pojistek.


DEHNguard M CI s integrovanou pojistkou
 

  • DEHNguard LI jsou svodiče, které mají výstražný terčík doplněn o jednu návěst a to žlutou, díky této výstraze dokáže údržba zákazníka včas rozeznat, který svodič se ocitl před koncem své životnosti a vyměnit ho v čase běžné pracovní doby. Jeho konstrukce obsahuje dva varistory paralelně zapojené a tak je jeho maximální svodový proud o více jak polovinu vyšší, než u běžného DEHNguard.
  • DEHNguard VA pro aplikace, ve kterých by mohl být problém i zcela minimální proud, který každým svodičem v klidovém stavu protéká, vyžadují použití svodiče přepětí, který má v sérii s varistorem zapojenou výbojkovou bleskojistku. Toto řešení reprezentuje DEHNguard T 275 VA.
  • DEHNguard NH pro aplikace, kde jsou jako standardní nosné prvky využívány pojistkové spodky NH jsou určeny tyto svodiče přepětí, které lze osadit přímo do standardní pojistkové patice.


DEHNguard NH

  • DEHNguard je právem svodičem přepětí, na který můžete po instalaci zapomenout. Je to svodič přepětí, který Vás nenutí otvírat rozvaděč, protože ……………….. s jistotou DEHN.

 

Tento článek vyšel také v časopise EvP 1-2/2012


Pracujete-li v oboru,
máte možnost zažádat si o více informací
níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933