Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OBO: Značka OBO – Ackermann 60 let na trhu


Document Actions
OBO: Značka OBO – Ackermann 60 let na trhu
Již 60 let se mnohé životně důležité kabelové trasy současných budov ukrývají v podlahových strukturách. A to díky patentovému prvenství podlahových systémů značky OBO – Ackermann. Když v roce 1955 spatřily pod značkou Ackermann světlo světa první podlahové systémy, znamenalo to malou revoluci v elektroinstalačních systémech komerčních i veřejných budov. Historie prokázala, že nejde o žádnou pomíjivou, časově ohraničenou záležitost, ale o prozíravý vynález, jehož praktickou použitelnost stvrdil čas.
Jiří Burant, ze dne: 14.03.2016


Od okamžiku svého zrodu do současnosti se podlahové instalační systémy postupně staly nezastupitelnými pro mnoho druhů administrativních, infrastrukturálních i dalších objektů.

Za trvale rostoucí oblibou podlahových systémů je především flexibilita přístupu k elektrické instalaci v celé ploše podlahy, bez potřeby narušovat integritu architektonického řešení. A právě to měl již v roce 1955 na mysli vynálezce vůbec prvního podlahového systému teliFLUR značky Ackermann.

Jeho koncepce vycházela z tehdy inovativních architektonických požadavků a stavebních řešení, které právě v té době přecházely do praxe. Změny ve stavební oblasti provázely i nové požadavky na provedení souvisejícího technického a technologického vybavení budov, včetně elektrických instalací.

Preferována začala být podstatně více flexibilita a nutnost umístit přístrojové vývody relativně daleko od klasických stěnových elektrických instalací. Po šedesáti letech úspěšného vývoje je pod značkou OBO – Ackermann k dispozici osm koncepčně zcela odlišných systémových řešení pro instalaci v různých druzích podlahových struktur.

Od kanálových rozvodů s kanály zcela překrytými mazaninou a přístupem pouze v přípojných místech (obrázek 1) po shora kontinuálně přístupné kanály se snadnou změnou v konfiguraci kabeláže (obrázek 2). Mimo těchto klasických řešení však ve výškových skeletových budovách stále častěji nacházejí své uplatnění také speciální konstrukční řešení podlahových instalačních systémů pro malé tloušťky vrstvy podlahové mazaniny (obrázek 3), zpravidla vybavených bočním přístupem k přístrojovému osazení, nebo kanálové systémy k přímé instalaci do nosné betonové desky stropu či podlahy (obrázek 4). K dispozici jsou i specifická řešení pro různé další stavebnětechnické požadavky (obrázek 5). To vše v kombinaci s nepřeberným množstvím různých přístrojových vývodů pro klasické, dvojité (obrázek 6) i duté podlahy.


Obrázek 1. Přístrojový vývod s jednotkou GES9 pro suchou údržbu podlahy



Obrázek 2. Instalace kabelů v otevřeném kanálovém systému OKA-G



Obrázek 3. Přístup do systému otevřených kanálů OKB s kartáčovou lištou



Obrázek 4. Systém IBK pro zalití do nosné betonové konstrukce



Obrázek 5. Podlahové krabice UZD v kombinaci s podlahovým topením



Obrázek 6. Instalace nivelizovatelné kazety OBO ve dvojité podlaze

Pokryta je přitom nejen obvyklá pochozí zátěž uvažovaná v kancelářích a prostorech s obdobným využitím, ale i zátěž podstatně větší, způsobená např. provozem různých úklidových nebo zdvihacích mechanismů do hmotnosti až 2 tuny na jeden zátěžový bod (obrázek 7). Totéž platí i pro využití podlahových rozvodů na značně zatěžovaných prodejních plochách autosalonů (obrázek 8) apod.


Obrázek 7. Jednoduché vývody GESR2 pro mokrou údržbu podlahy



Obrázek 8. Profesionální instalace vývodu RKFR2 s tubusem

Jelikož je všeobecně známa nesnášenlivost elektrického proudu s vodou, přičemž se ale při údržbě některých druhů povrchů podlah mokrému procesu vyhnout nelze, nechybějí v nabídce OBO – Ackermann již mnoho let ani specifická provedení podlahových přístrojových vývodů do takovéhoto prostředí. Vysoký stupeň krytí (obrázek 7 a obrázek 8) u nich v uzavřeném stavu vylučuje proniknutí úklidové kapaliny do vnitřního prostoru přístrojového vývodu a účinně chrání instalované přístroje běžného provedení před kontaktem s čisticí kapalinou.

Některé varianty přístrojových vývodů pro mokrou údržbu podlah do značné míry chrání instalační přístroje i při otevřených šňůrových vstupech. Jde o přístrojové jednotky s masivním tubusem, zatěsněným i ve vytaženém stavu. Toto řešení brání průniku mycí kapaliny nejen v uzavřeném, ale i v otevřeném stavu, a to až do výše spodního okraje otvoru pro vstup přístrojových přívodů (obrázek 8).

Podlahové rozvody však v současnosti nejsou využívány jen ve velkých administrativních a dalších objektech, ale své přednosti prokazují i v mnoha drobnějších aplikacích, včetně docela malých obchodních nebo průmyslových objektů. Stejně tak se s nimi lze setkat i v rodinných domech apod. Pro tyto aplikace jsou k dispozici jednodušší provedení přístrojových vývodů, zohledňující menší objem ukládané kabeláže, vedené zpravidla v pevných nebo ohebných instalačních trubkách.

Typické řešení přístrojových vývodů OBO – Ackermann pro tyto aplikace představuje neustále rozšiřovaná typová řada UDHome (obrázek 9). Ačkoliv jde o zjednodušené provedení přístrojového vývodu podlahového systému, toto zjednodušení nijak neubírá na kvalitě provedení, funkčnosti nebo vzhledu. I v tomto případě jde o plnohodnotné řešení odpovídající tradičně vysokým kvalitativním standardům této značky.



Obrázek 9. Systém UDHome – kompletní přístrojové vývody


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální papírový
 katalog OBO Bettermann

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933