Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OBO: Ochrana před transientními jevy a blesky


Document Actions
OBO: Ochrana před transientními jevy a blesky
OBO reprezentuje v celoevropském měřítku již několik desetiletí úzkou špičku výrobců a dodavatelů systémových řešení pro ochranu stavebních objektů před transientními přepětími a blesky. Zmíněnou čelní pozici společnosti OBO Bettermann na trhu dokládají ostatně i její poslední inovační kroky v této oblasti ...
Jiří Burant, ze dne: 27.02.2009


Společnost OBO Bettermann reprezentuje v celoevropském měřítku již několik desetiletí úzkou špičku výrobců a dodavatelů systémových řešení pro ochranu stavebních objektů před transientními přepětími a blesky. Důkazem toho je současný sortiment prvků OBO pro realizaci vnější a vnitřní ochrany před bleskem a přepětím, dodávaný pod označením TBS (Transienten- und Blitzschutz-Systeme). Zahrnuje komplexní nabídku materiálů a prvků pro:

  • jímací zařízení;
  • svody;
  • uzemnění;
  • vyrovnání potenciálů v ochraně před bleskem;
  • svodiče pro silové i slaboproudé rozvody.

Zmíněnou čelní pozici společnosti OBO Bettermann na trhu dokládají ostatně i její poslední inovační kroky v této oblasti.

Kombinovaný svodič V50-B+C
Zcela nová typová řada kombinovaných svodičů bleskových proudů a přepětí OBO CombiController V50-B+C je určena k ekonomické realizaci ochrany silových vedení nn před účinky blesků, při splnění požadavků nových projekčních norem řady ČSN EN 62305. Jedná se o kombinované svodiče bleskových proudů a přepětí typu 1+2 podle ČSN EN 61643-11 s vyjímatelnými moduly omezujícího prvku. Každý ze samostatně vyjímatelných ochranných modulů je schopen svádět vícenásobně bleskový proud o amplitudě 12,5kA (10/350 µs) resp. přepěťové impulsy o hodnotě až 50kA (8/20 µS).


Kombinovaný svodič V50-B+C typu 1+2

Velikost jednoho modulu přitom odpovídá přístrojovému modulu na profilovou lištu 35mm a má tedy šířku pouhých 17,5mm.

Díky těmto parametrům představuje třífázová sestava svodičů V50-B+C dlouhodobě spolehlivé a přitom ekonomicky velmi zajímavé řešení ochrany silové přípojky nn před nežádoucími účinky blesků pro všechny stavební objekty zařazené do III. nebo IV. třídy ochrany z ČSN EN 62305. Dodávané sestavy umožňují nasazení ve všech více i méně běžných typech silových sítí, přesněji od TN po TT.

Dvoudílné provedení modulů V50-B+C umožňuje bezproblémové revidování ochranných prvků podle ČSN EN 62305-3. Standardně zahrnuje inovovaný spodní díl v provedení MultiBase, který je od počátku letošního roku dodáván i s osvědčenými svodiči OBO starších typových řad V10, V20 a V25.


Spodní díl svodiče V50-B+C typu MultiBase

Provedení spodního dílu MultiBase rozšiřuje především instalační možnosti a snižuje pracnost montáže. Lze jej montovat ve standardní pozici i při otočení o 180˚. Konstrukce připojovacích svorek je multifunkční a umožňuje jak připojení prostřednictvím jednotlivých vodičů, tak i pomocí hřebenových propojovacích lišt.

Kompaktní ochrana pro MaR systémy
Řadu montážních i provozních výhod v sobě skrývá i nová svodičová řada MDP (Measurement and Data linie Protection), určená pro slaboproudé systémy. Její malá šířka nepřesahující osm milimetrů, podstatnou měrou usnadňuje vytváření kompaktních ochranných sestav těchto přístrojů. Díky tomu je lze využít bez problémů i ve velmi úzkých měřicích nebo spínacích rozvaděčích. K dispozici jsou pro napětí S5, 24V a 48V, v provedení pro dvou, tří nebo čtyřpólové přenosové systémy. Vnitřní uspořádání přepětí omezujícího obvodu dovoluje využití v mnoha rozdílných měřicích i regulačních systémech, od napěťových smyček, až po 4 až 20mA smyčky proudové. Jejich kapacitní a induktivní vlastnosti umožňují aplikaci v oblasti kmitočtů od stejnosměrných signálů do 100MHz. Jednotlivé svodiče nebo jejich skupiny lze velmi snadno vzájemně propojovat pomocí standardního příslušenství na uzemňovací systém.


Sada svodičů MDP pro slaboproudé přenosy

Zlatý hřeb ale u MDP představuje tzv. Life-měření umožňující kontrolu ochranného obvodu za běžného provozu, bez nutnosti přerušení toku procházejícího signálu. V praxi se lze totiž až příliš často setkat s problémy při kontrole svodičů zapojených ve slaboproudých systémech, neboť funkci instalovaného svodiče bývá třeba prověřovat bez toho, aby vlastní měření mělo nějaký rušivý vliv na přenos datového signálu.

U svodičů MDP řeší tento problém testovací zařízení "Life Control". Kontrolovaný svodič se k němu připojuje prostřednictvím jednoduchého testovacího konektoru. Výsledek zkoušky okamžitě zpracuje integrovaný mikroprocesor a zobrazí jej na zabudovaném LED displeji. Současně s tím jej také oznámí odpovídajícím akustickým signálem. Při konstrukci zařízení Life Control bylo navíc pamatováno i na tmavá místa, jako např. v rozvaděčích. Trvalou součástí měřícího hrotu je proto také pomocná osvětlovací dioda LED, která zajistí spolehlivou orientaci i za velmi špatného osvětlení rozvodné skříně atd. Součástí této komfortní inovace je také pouzdro zajišťující bezpečný transport a umožňující uložení dokumentace výsledků zkoušek.


Přístroj Live Control pro kontrolu svodičů MDP za provozu

Jiskřiště OBO s indikací stavu
Kromě zcela nových výrobků zahrnují inovace OBO pravidelně i rozšíření nabídky stávajících produktových řad. Do této oblasti patří i nová jiskřiště Lightning Controller typu MC 50-B-OS a MCD 50-B-OS. Mimo vysoké svodové schopnosti a nízké ochranné úrovně, čímž se vyznačovaly i jejich starší provedení, nabízejí tyto nové varianty navíc také integrovanou optickou kontrolu funkce. Přítomnost rozdílného potenciálu na svorkách přístroje signalizuje blikající zelené kontrolní světlo. V případě závady se rozsvítí světlo červené. Vlastní spotřeba blikající signalizace je přitom zcela zanedbatelná a pohybuje se v oblasti jednotek mW.


Jiskřiště  MC50-B s optickou signalizací

Hromosvodní ochrana
Inovace OBO se však netýkají jen svodičů, ale zasahují i do zdánlivě jednotvárného sortimentu prvků pro jímací zařízení, svody a uzemnění.

Za příklad může sloužit nový držák hřebenového vedení OBO typu 132/U. Je vyroben z kvalitní korozivzdorné oceli a lze s ním upevnit kruhový vodič na hřebenovou tašku prakticky jakéhokoliv tvaru. Tažná fixační pružina z korozivzdorné oceli poskytuje nezvykle velký rozsah upnutí, takže lze držák upevnit i na tvarově opravdu velmi zvláštní hřebenové prvky. Využít jej lze ve spojení s kruhovými vodiči o průměru od 8 do 10mm.


Univerzální držák hřebenového vedení

Zajímavá je i nová připojovací svorka OBO typu RK pro okapové žlaby. Vyznačuje se opět nezvykle velkým upínacím rozsahem a jednoduchostí montáže. Fixuje se k lemu okapového žlabu, přičemž použitá zdvojená příložka dovoluje současné připojení dvou kruhových vodičů. Je vhodná pro všechna běžná provedení okapových žlabů s lemem od 15mm do 25mm. Společný fixační šroub podstatným způsobem zkracuje dobu montáže. Splňuje veškeré požadavky EN 50164-1 na spojovací součásti a může být dodána ve všech obvyklých materiálových provedeních, tedy ze žárově pozinkované oceli, mědi i korozivzdorné oceli.


Univerzální okapová svorka typu 132/U

OBO systémy ochrany podle ČSN EN 62305
Od konce roku 2007 probíhá v České republice neutuchající diskuze o problémech s požadavky nových norem řady ČSN EN 62305 na ochranu stavebních objektů před bleskem a případně i dalšími druhy transientních přepětí.

Využití komplexního výrobkového segmentu TBS se značkou OBO, orientovaného právě na požadavky těchto evropských projekčních i souvisejících výrobkových předpisů, může v praxi tuto situaci velmi podstatným způsobem usnadnit. Nicméně nabídka OBO nezahrnuje jen samotné výrobky, ale též širokou bezplatnou technickou pomoc v celé této specifické oblasti. Nad rámec širokého spektra výrobků špičkové kvality lze tak pod jednou střechou získat na souvisejících odborných seminářích, zařazených do akcí celoživotního vzdělávání ČKAIT, i celou řadu cenných informací. Stejnou samozřejmostí je u OBO i bezplatná individuální technická pomoc při řešení jednotlivých zakázek, včetně projekční podpory v AutoCAD.

Pokud máte zájem o školení tohoto tématu,
máte možnost si zažádat o pozvání
níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933