Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OBO: Novinky v sortimentu 2016


Document Actions
OBO: Novinky v sortimentu 2016
Přechod na jednodušší podlahové krabice se dvěma zásuvkami na 230V a prostorem na datovou techniku, krabice do nákupních center či autosalónů se zatížením jedna tuna nebo elektroinstalační žebříky, na které je možné kabelové příchytky připevňovat z pohledové i opačné strany. To jsou jen některé z novinek firmy OBO Bettermann pro rok 2016.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 9.05.2016

O novinkách jsme na veletrhu AMPER 2016 hovořili s Karlem Parýzkem:



 
Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Pěkný den z Amperu 2016, hlásí se opět Amper fórum na elektrika.tv. My jsme připraveni s dalším živým rozhovorem. Teď už přejdeme zpátky k Amper fóru. Já tady mám dalšího hosta. Tím je Karel Parýzek z firmy OBO Bettermann Vítejte u nás.

Karel Parýzek:
Dobrý den, děkuji za přivítání.

Elektrika.tv:
OBO Bettermann jako firma samozřejmě můžeme znát z podlažních krabic, parapetních kanálů, z instalačních krabiček, ale to není samozřejmě všechno. Jak velký ten sortiment vlastně je?

Karel Parýzek:
Ano, máte pravdu, to jsou nejznámější komponenty, to co jste uvedl, ale v současné době firma nabízí zhruba 30 tisíc položek s tím, že je to rozděleno do sedmi sortimentních skupin. Každá ta skupina má vlastní katalog. Čili je to sedm poměrně velkých, těžkých knížek, ve kterých je obsažený sortiment OBO Bettermann. Samozřejmě, že veškeré informace lze najít na webových stránkách a na webových stránkách je to obdobně děleno do těch sedmi sekcí. Neznamená to to, že byste na těch stránkách hledal jednotlivou položku, ale najdete si nejdříve ten katalog, ten sortiment, o který vám jde, a v tom teprve hledáte ty detaily.

Elektrika.tv:
Takže předpokládám, že ty, co se týče tedy těch katalogů, že jsou i v papírové formě, tak i v elektronické?

Karel Parýzek:
Ano. Je to jak v papírové formě. Tam jak už jsem říkal, velké knížky, takže se dá říci, že to má tak asi 8 kilo celý ten souhrn. Stále jako i když ta doba jde dopředu a jsou moderní technologie, tak se setkáváme s poměrně velkým zájmem o ty klasické papírové katalogy.

Elektrika.tv:
Takže je stále o ně zájem.

Karel Parýzek:
Ano.

Elektrika.tv:
Jasně. Pro rok 2016 byly představeny novinky OBO Bettermann. O co se přesně jedná?

Karel Parýzek:
Tak já bych to rozdělil asi do dvou částí. Taková všeobecná část se týká těch vlastních katalogů, kdy ten způsob zpracování katalogu a práce s tím katalogem je trochu jiná, než bylo doposud. Ta změna spočívá v tom, že každý ten katalog obsahuje i určitý způsob nebo určité technické informace a teorii s návazností na předpisy, normy, apod. Čili v tom katalogu není jen pustý výčet objednacích čísel a vyobrazení těch součástek, ale konkrétně u přepěťových ochran se dozvíte, proč ta přepěťová ochrana by měla být nebo neměla, kdy jaká se používá. Takže je to do určité míry i studijní materiál pro projektanty a pro ty montážní firmy. Tak to v těch katalozích obsaženo je. A potom v té další části už je ta vlastní součástková náplň toho jednotlivého sortimentu. Takže to je k věci toho zpracování katalogu. A pak jsou teda technické novinky, které se týkají všech těch sedmi segmentů.



Elektrika.tv:
Znamená to teda, že pokud se nějaká ta část legislativně změní, že bude nový katalog OBO?

Karel Parýzek:
No s tou legislativou je to trochu složitější. Pokud se bavíme o harmonizovaných normách s Unií, tak ano. Ale například co se týká požární bezpečnosti v elektrotechnice, tak Česká republika má trochu jinou legislativu, než Evropská unie a tam je to potom na nás, jako na OBO Bettermann Česko, abychom na to nějak zareagovali a tu vlastní legislativu vpravili do toho nového katalogu. A buď, pokud to není příliš často, tak se to nechá jednou za dva roky obsáhnout tak, že se vydá nový katalog, ale spíše to děláme tak, že pořádáme školení pro projektanty, montážní firmy a tam je informujeme o tom, že došlo k té nebo jiné změně. Eventuálně vydáváme jenom drobný informační materiál formou letáků nebo nějakých brožur, že se teda stalo to nebo to.

Elektrika.tv:
My jsme se ještě vlastně před chviličkou, před rozhovorem bavili, že OBO má nějaké nové podlažní krabice. Z toho usuzuji, že zcela jsou novinky i v samotném sortimentu OBO. Které to jsou?

Karel Parýzek:
Tak jestli můžeme probrat celý ten sortiment anebo se zaměřit jenom na ty nejdůležitější. Teď narážím trochu, na to, že jsme nějak časově omezeni.

Elektrika.tv:
Máme čas, ale samozřejmě mě zajímá to nejdůležitější.

Karel Parýzek:
Tak to nejdůležitější. Takže to nejdůležitější si myslím, že se týká sortimentu podlahových systémů a podlahových krabic, kde se přechází na jednodušší krabice, které obsahují dvě zásuvky na 230 volt. S tím, že tam je ještě prostor pro datovou techniku. To, co doposud bylo, byly buď veliké krabice na 12 modulů 45x45mm nebo jednoduché krabice, které měly jednu tu zásuvku. Ale v současné době je poměrně velký zájem o podlahové krabice zátěžové, například autosalony nebo podobné provozy jako je Olympie a nákupní centra, kde je požadavek na vyšší zatížení. Protože ty auta v těch showroomech něco váží.

Elektrika.tv:
Jasně, konkrétně, kolik to zatížení je?

Karel Parýzek:
Konkrétně to zatížení té novinky je jedna tuna. A existují, ale to není novinka i krabice pro dvě tuny. To jsou do různých průmyslových provozů nebo i ty obchodní centra, kde například jezdí mycí vozík. Ten má 150kg nebo litrů nějakého mycího roztoku, baterie, sedí na tom nějaký člověk, který je různě veliký, někdy hodně veliký. Takže i ty dvoutunové krabice mají svoje opodstatnění.

Elektrika.tv:
Jasně, bavíme se tedy o vnitřním prostředí, předpokládám.

Karel Parýzek:
Ano, bavíme se o vnitřním prostředí, i když ty zátěžové krabice, konkrétně ta novinka má už definované krytí pro vlhkou nebo mokrou údržbu. Už to není jenom pro koberec, je to třeba pro dlažby, lina a počítá se s tím mokrým procesem. Ale není to konstruované pro venkovní prostředí, mám na mysli nějaké terasy, zahrady apod.

Elektrika.tv:
Jasně. To předpokládám, není jenom jedna novinka, která se změnila u OBO Bettermann. Co je dalšího?

Karel Parýzek:
Takže to jsme se zmínili asi o tom nejdůležitějším, co se týká těch podlahových systémů. Potom další novinky byly předvedeny v systému nosných ocelových systémů, to znamená žlaby, žebříky apod. Tam se objevily elektroinstalační žebříky, které mají dělanou příčku takovým zajímavým způsobem, že kabelové příchytky můžete připevňovat z pohledové strany, ale zároveň i z druhé strany. Čili na tu jednu příčku dáváte jeden kabel jakoby zepředu od vás a druhý zezadu. Ten princip je velmi jednoduchý, skoro se divím, že se na to nepřišlo dříve. Ta příčka má profil C a ta zadní strana je profrézovaná tak, že když tu příchytku dáváte z druhé strany, tak využíváte to Cčko té opačné strany. Čili to rozevření zepředu je dejme tomu 12mm a ten otvor pro tu příchytku zezadu je taky 12mm. Čili je to úplně jedno, jestli to dáte tak nebo tak. Dříve ty lišty měly elektrické otvory anebo měly plné dno, takže to neumožňovaly. Tak v tom vidím velký přínos. Je to především pro stoupačkové žebříky a na každé stavbě, elektrikáři asi budou se mnou souhlasit, protože jsme takzvaná koncová profese, takže na stavbu přicházíme, když už tam všechno je, a slyšíte, no tak si s těma drátama nějak uhněte. Zkrátka v těch stoupačkách místo není a tady to nám do určité míry pomáhá, že ty kabely můžeme dávat oboustranně.

Elektrika.tv:
To mě připomíná takové slovní spojení, jakože profesionalita je v jednoduchosti, takže to je přesně ten případ.

Karel Parýzek:
Ano.

Elektrika.tv:
Pokud chci sortiment OBO Bettermann, kde ho získám?

Karel Parýzek:
Tak na tuhle otázku bych odpověděl trochu obšírněji, protože vidíte nás, jako pracovníky OBO Bettermann, tak se asi nabízí přijít za nějakým z nás a chtít to zboží.



Elektrika.tv:
To je první, co by mě asi napadlo.

Karel Parýzek:
Ano, to je v naprostém pořádku. OBO Bettermann funguje na českém trhu takovým způsobem, že přímí zaměstnanci OBO Bettermann je technická podpora. Nejsme tedy přímí prodejci. Zajišťujeme poradenství, servis, katalogy, školení apod. Pokud jde o to to zboží přímo už někde koupit, tak máme zhruba 15, 16 smluvních partnerů, což jsou velkoobchody české a s těmi je smlouva, ty mají nasmlouvané nějaké rabaty a u těch prodejců je potom to zboží možné koupit. Vzhledem k tomu širokému sortimentu a i vzhledem k tomu, že na trhu dneska je těch firem velké množství i podobných, jako jsme my, tak doporučuji alespoň ze začátku obrátit se na někoho z nás, kde bude poskytnut ten technický servis, to znamená, že bude zpracovaná specifikace. Myslím si, že do určité míry se vyloučí to, že tam budou chybět nějaké šroubky, spojky atd. Čili tu svoji pomoc nebo naši bych nabídl v tom technickém servisu a prodeji velkoobchody po České republice.

Elektrika.tv:
Když už teda ten sortiment mám a pokud se jedná o třeba výměnu nebo pokud mám nějaký technický problém, co mám dělat? Kdo mně poradí?

Karel Parýzek:
Tak to je zase součástí toho servisu a je vhodné se obrátit přímo na nás. Samozřejmě můžete se domlouvat s tím prodejcem, kde jste to koupil, ale nakonec to stejně končí u nás. Ten prodejce funguje jenom tak, že řekne, já mám takový problém, napište mi to. Pokud je to jednoznačné, tak to uděláme tak, že se třeba ani nevidíme, ale většinou to jednoznačné nebývá, takže potom nabízím nějaké osobní schůzky nebo přímý kontakt s tím zákazníkem příslušného velkoobchodu. S ním vyřešíme, jakým způsobem se ten problém bude řešit a přes velkoobchod, pokud jde o vrácení zboží nebo reklamaci, to proběhne přes ten velkoobchod.

Elektrika.tv:
Jasně, já vidím, že čas nám vypršel. Myslím, že jsme v krátkosti probrali všechno, co bylo za těch deset minut možné. Mým hostem ve studiu byl Karel Parýzek z firmy OBO Bettermann. Samozřejmě sledujte taky web www.obo.cz a já děkuji pro tuto chvíli za rozhovor.

Karel Parýzek:
Já vám děkuji za možnost, že jsem tady u vás mohl firmu prezentovat.




O společnosti OBO Bettermann
Skupina OBO Bettermann sestává z více než 30 dceřiných společností a výrobních závodů rozprostřených po více než 50 státech. S počtem 2.300 zaměstnanců dosahuje ročního obratu 400 milionů eur. Spektrum výrobků zahrnuje téměř 30 tisíc položek v sedmi produktových skupinách. Dodává komplexní program úložných a nosných kabelových systémů, požárně odolné systémy, přepěťové ochrany, podlahové systémy, elektroinstalační krabice, vývodky, svorkovnice, nosníkové svorky, lišty, vypínače a zásuvky. Současně nabízí i systém řízení budov.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
 katalog produktů OBO Bettermann

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933