Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

OBO: Návrh požárně odolných kabelových nosných systémů


Document Actions
OBO: Návrh požárně odolných kabelových nosných systémů
Rostoucí požadavky z oblasti požární bezpečnosti provázejí návrh i realizaci prakticky každé budovy. Netýkají se přitom jen stavebních částí, ale i všech souvisejících technologických oborů, profesi elektro nevyjímaje ...
Jiří Burant, ze dne: 8.02.2007

Rostoucí požadavky z oblasti požární bezpečnosti provázejí návrh i realizaci prakticky každé budovy. Netýkají se přitom jen stavebních částí, ale i všech souvisejících technologických oborů, profesi elektro nevyjímaje.
Přísné požadavky provázejí především stavební objekty s možností pravidelného výskytu většího množství lidí nebo s obsahem požárně, či jinak rizikových látek. V těchto případech se zpravidla nelze vyhnout návrhu speciálních kabelových tras, splňujících v případě požáru požadavek na časově omezené zachování:

  • mechanické stability;
  • funkčnosti vybraných kabelových tras.

Právě uvedené dvě kategorie požadavků se v řadě případů směšují, ačkoliv mají zásadně odlišný význam.
Typický příklad jejich současného využití přináší obr.1. Je na něm několik kabelových tras zavěšených pod stropem a na stěně. Většinou se jedná o kabely běžných rozvodů, pouze trasa zcela vlevo, je určena pro zařízení vyžadující zachování funkčnosti.


Klik pro větší náhled.
Obr.1: Požárně oddělený technologický prostor nad chodbou

Pod nimi je podhled plnící funkci požárního předělu a oddělující takto vymezený technologický prostor od chodby ve funkci chráněné únikové cesty. Aby však mohl podhled plnit spolehlivě svou požárně dělící funkci, nesmí na něj ani při požáru v technologickém prostoru spadnout nebo tlačit žádná podstatná součást zde umístěných rozvodů.

U běžných kabelových rozvodů tedy nesmí dojít ke zřícení kabelové nosné konstrukce nebo k takové její deformaci, při níž by mohly vypadnout vložené kabely. Zachování funkčnosti uložených kabelů zde není bezpodmínečně nutné, takže lze při požárních teplotách připustit i velmi značné deformace. Jejich znalost je důležitá jen ke stanovení minimální přípustné vzdálenosti mezi spodním okrajem kabelové trasy a horní hranou podhledu z obr.2. Dodržení odstupu „a“ pak vylučuje přetížení a následné poškození podhledu v průběhu celé doby působení zkušebních požárních teplot.


Klik pro větší náhled.
Obr.2: Nutná vzdálenost mezi nosným systémem a podhledem

Jiná je situace u kabelů příslušejících zařízením s podstatným vlivem na požární bezpečnost objektu. V jejich případě jsou na související kabely i kabelové nosné konstrukce kladeny podstatně přísnější požadavky, neboť se u nich vyžaduje plné zachování funkčnosti i v případě požáru. Jedná se např. o obvody nouzového osvětlení, větrání, požárních čerpadel nebo napájení požárních a evakuačních výtahů.

Návrh kabelových tras
Východiskem pro návrh kabelových tras s definovanou požární odolností je vždy požární zpráva. Právě z ní je třeba odvodit, kterých tras nebo jejich částí se požadavky na požární zabezpečení týkají. Dále musí být možno s její pomocí stanovit, které kabely příslušejí systémům důležitým pro požární bezpečnost objektu. Pro ně je třeba počítat s kabelovými nosnými systémy testovanými na zachování funkčnosti kabelových zařízení při požáru podle DIN 4102 část 12 nebo obdobného předpisu.
Požární zpráva by měla také jednoznačně definovat dobu požadované požární odolnosti. V této souvislosti je třeba důrazně varovat před zjednodušením, spočívajícím v automatické volbě nejdelší možné doby odolnosti. Důvodem tohoto upozornění je především skutečnost, že náročnost konstrukce kabelů a jejich nosných konstrukcí roste právě s dobou požadované požární odolnosti. Jinak řečeno, čím delší čas zachování funkčnosti je vyžadován, tím složitější a tudíž i dražší kabely a nosné konstrukce je třeba použít. Maximální reálná doba zachování funkčnosti je přitom omezena především teplotou tání mědi, obsažené v kabelech. Vyjdeme-li z normové teplotní křivky podle ČSN EN 1363-1, dostaneme v souladu s DIN 4102-12 nejdelší možnou odolnost cca 90 minut.

Z obecného hlediska se tedy mohou vyskytovat ve stavbě tři druhy kabelových tras:

  • běžné kabelové trasy bez zvláštních požárních požadavků;
  • kabelové trasy s požadavkem na mechanickou stabilitu při požáru;
  • kabelové trasy s požadavkem na zachování funkčnosti při požáru.

Tímto rozdělením je současně vymezeno možné provedení a přípustné zatížení předmětných kabelových tras. Nikdy totiž nelze opomenout skutečnost, že se při požárních teplotách mnohonásobně zhoršují mechanické vlastnosti všech druhů ocelí, jinak výchozího materiálu kabelových nosných konstrukcí.

Řešení od OBO
Firma OBO Bettermann, jako dlouholetý renomovaný výrobce kabelových nosných systémů, má ve své nabídce pochopitelně také širokou paletu systémů s požární certifikací.
V oblasti kabelových nosných systémů s časově omezeným zachováním funkčnosti při požáru přináší značka OBO certifikovaná řešení pro všechny druhy standardních úložných systémů podle DIN 4102 část 12 resp. obdobných předpisů, tedy systémů pro instalaci kabelů:

  • na kabelových žebřících,
  • v kabelových žlabech,
  • jednotlivými příchytkami,
  • ve stoupacích trasách.

Mimoto nabízí také celou řadu méně obvyklých sestav zkoušených podle metodiky tohoto předpisu, vyznačujících se zpravidla zvětšenou roztečí podpěrných konstrukcí nebo větší šířkou kabelových tras. Detail kvalitně realizovaného standardního uložení kabelů třmenovými příchytkami OBO typ 2056M, odpovídající DIN 4102 část 12, zobrazuje obr.3.


Klik pro větší náhled.
Obr.3: Požárně bezpečné vedení kabelů v příchytkách OBO 2056M

Možnou podobu standardní nástěnné sestavy kabelového žebříku s pomocným závěsem na stropě, testované na dobu zachování funkčnosti 90 minut, přináší obr.4. Maximální nosnost těchto sestav se pohybuje, v souladu s požadavky DIN 41402 část 12, od 10 kg do 20 kg kabelů na jeden metr délky trasy.


Klik pro větší náhled.
Obr.4: Zdvojená trasa z kabelového žebříku OBO dle DIN 4102 část 12

S tímto malým zatížením kontrastují údaje platné pro obdobné kabelové nosné systémy, mající však definován pro případ požáru jen požadavek na mechanickou stabilitu. K těmto účelům se často používají kabelové žlaby OBO typové řady SKS. Pro tento případ, dobu zachování mechanické stability 30min. a vzdálenost podpěr 1,5m je lze při šířce kabelového žlabu 600mm zatížit až 90kg/m. Pro dobu 90min. se sice maximální šířka těchto žlabů redukuje jen na 400mm a zátěž na 45kg/m, ale i tak je citelně větší než u systémů se zachováním funkčnosti dle DIN 4102 část 12.

Zkoušku mechanické stability kabelových nosných systémů při požáru přibližuje obr.5. Je z něj vidět, že se nejedná o žádný drobný laboratorní pokus, ale že je testována skutečná sestava o velikosti několika závěsných polí kabelové trasy.


Klik pro větší náhled.
Obr.5: Požární test mechanické stability kabelových konstrukcí OBO

Stav testovaných kabelových tras po ukončení devadesátiminutové zkoušky ilustruje obr.6.


Klik pro větší náhled.
Obr.6: Konstrukce po 90 min. požární zkoušce mechanické stability

Závěrem…
Uvedené příklady dokladují vysokou náročnost požadavků z oblasti požární bezpečnosti, které ve specifických případech přistupují k jinak ryze elektrickým nárokům na kabelové nosné systémy. Jejich komplexní pokrytí lze proto najít jen v sortimentu opravdu kvalitních výrobců kabelových nosných systémů, mezi které bezesporu patří i celosvětově působící firma OBO Bettermann.
Kabelové nosné systémy OBO proto umožňují nejen realizaci všech běžných úložných systémů, ale také nejrůznějších druhů systémů se zachováním funkčnosti při požáru dle DIN 4102 část 12. Lze mezi nimi najít i ucelenou nabídku speciálních systémů, zkoušených při požárních teplotách na mechanickou stabilitu. Bohaté zkušenosti a invence techniků tohoto výrobce přitom poskytují záruku vysoké technické úrovně i dlouhodobé spolehlivosti.
Mimo kvalitních výrobků však nabízí OBO Bettermann pro tuto oblast také celou řadu odborných seminářů pro projektanty a realizační pracovníky. Samozřejmostí je i bezplatná individuální technická pomoc při řešení jednotlivých zakázek, včetně projekční podpory v AutoCAD. Bližší informace k technické problematice i poskytovaným službám Vám rádi poskytnou pracovníci firmy OBO Bettermann Praha s.r.o.

Tento úložný systém naleznete v katalogu s názvem KTS.

Pokud pracujete v oboru, máte možnost si o něj zažádat níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933