Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

OBO: Možnosti vestavby kanálů Rapid 80


Document Actions
OBO: Možnosti vestavby kanálů Rapid 80
Kdo chce obstát ve stále ostřejší konkurenci jako úspěšný podnikatel v elektronickém průmyslu, musí neustále racionalizovat své výstupy. Jednou z možností je použití standardizovaných výrobků, prezentovaných v kvalitních, ucelených systémech. Všechny komponenty systému Rapid 80 jsou univerzální a nabízí koncovému uživateli opravdu nepřeberné možnosti při montáži. Například pro často se měnící vedení a jeho přístrojové zakončení je vhodné použít jako horní kanálový díl z PVC, který lze snadno instalovat a je snáze délkově upravitelný.
Jiří Burant, ze dne: 2.12.2013



Z této zásady vychází i koncepce systému kanálů OBO Rapid 80 pro vestavbu přístrojů. Dříve byly k dispozici především v provedeních PVC a ocel.


Pro větší náhled kliknout!

Nicméně trvalé stupňování požadavků na architektonické zpracování vybraných interiérů posunulo do středu zájmu postupně i jejich hliníková provedení, jejichž nabídka je proto neustále rozšiřována.


Pro větší náhled kliknout!


Smysl práce se standardizovanými systémy vychází především z požadavku na rychlou dosažitelnost kanálů pro vestavbu přístrojů v rámci všech stavebních projektů. Kromě toho musí být tyto kanály schopny poskytnout maximální flexibilitu a musí pokrývat všechny myslitelné možnosti instalace tak, aby splňovaly různorodé požadavky kancelářského života.

Systém kanálů pro vestavbu přístrojů Rapid 80 se vyznačuje kombinací všech těchto vlastností. Výběr jednotlivých prvků pro celkové řešení přitom ovšem zůstává pro realizátora zvládnutelný a srozumitelný. K tomu přispívá i související typové označení. Vyjadřuje použitý materiál a skutečný rozměr, a to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o kanál v provedení PVC, z oceli, či hliníku.

Z pohledu použitých materiálů znamenají první dvě písmena označení:

  • GK - plastový kanál pro vestavbu přístrojů;
  • GS - ocelový kanál pro vestavbu přístrojů;
  • GA - hliníkový kanál pro vestavbu přístrojů.

Všechny kanály Rapid 80 mají
přitom, bez ohledu na použitý materiál, jednotný systém otvorů i jednotné vnější rozměry. Kromě toho jsou veškeré přímo související prvky, jako např. koncové kusy nebo víka, k dispozici v provedení z PVC a z oceli. To usnadňuje využití montážních a instalačních dílů a zjednodušuje podstatnou měrou výběr i obstarávání systémových dílů, neboť se díky této unifikaci ve výsledku používá méně prvků.

Příklad:
Administrativní budova potřebuje obnovu nástěnného kanálového systému, v němž jsou uloženy energetické, telekomunikační i datové rozvody. Vzhledem k tomu, že lze očekávat poměrně časté změny v množství a uspořádání připojených pracovních stanic a je přitom nutno dodržet odpovídající EMC oddělení silových a datových rozvodů, byl pro běžné kancelářské prostory zvolen kanálový systém z ocelového plechu. Prostory řízení administrace ve stejné budově byly vybaveny hliníkovými instalačními kanály a v jednoduše vybaveném archivu byl osazen kanál z PVC. Ve všech těchto prostorách byly přitom využity, mimo vlastních kanálů, stejné další systémové komponenty.

Veškeré typy kanálů Rapid 80 mohou být vybaveny shodným provedením zásuvek. Návrh a realizaci zjednodušuje i řada jednotných elektroinstalačních krabic s příslušenstvím společným pro různé aplikace.


Pro větší náhled kliknout!


Z výroby smontované jednotky s jednoduchými až trojnásobnými zásuvkami mohou ještě více zkrátit dobu montáže. Vestavné jednotky pro ovládací, spínací a jistící přístroje umožňují další zvyšování bezpečnostních standardů při použití systémů decentralizovaného řízení. K instalaci datových modulů všech standardních výrobců je možno využít speciální nosič, který umožňuje díky jednotnému systému vnitřních zámků využití v kanálech z PVC i ocelových plechů.

V porovnání s jinde obvyklou šířkou 80 mm představuje u kanálů Rapid 80 přednost i šířka jednotného systémového otvoru pro víko o velikosti 76,5 mm. Pokud se používají kryty standardních instalačních přístrojů, bývá v místě instalace standardních přístrojů až příliš zřetelně vidět zaoblení hran kanálu.

U systémového otvoru 76,5 mm jsou mezery minimalizovány a nepůsobí tedy opticky rušivě.


Pro větší náhled kliknout!


Filozofie systému Rapid 80
Všechny komponenty systému jsou univerzální a nabízí koncovému uživateli opravdu nepřeberné možnosti při montáži. Například pro často se měnící vedení a jeho přístrojové zakončení je vhodné použít jako horní kanálový díl z PVC, který lze snadno instalovat a je snáze délkově upravitelný.

Základní přednosti systému Rapid 80 lze shrnout do následujících bodů:
  • Jednotný systémový otvor 76,5 mm je předností pro montáž přístrojů s větším poloměrem zaoblení.
  • Shoda typového označení se skutečnými vnějšími rozměry pomáhá při počátečním výběru kanálu.
  • Tvarování dna plastových kanálů napomáhá při instalaci GK kanálů do stavby.
  • Z výroby předem namontovaná kanálová spojka usnadňuje instalaci GK kanálů.
  • Jednotná kanálová přepážka u GK a GA s jednoduchou aretací v C profilu kanálového dna usnadňuje montáž.
  • Kanálová spojka je jednotná pro kanály GK, GS i GA.
  • Na výběr hladká i vroubkovaná plastová kanálová víka pro GK i GS kanály.
  • Kanálový koncový díl GK kanálů pro vestavbu přístrojů je použitelný i pro ostatní materiálová provedení kanálů.
  • Elektroinstalační krabice 71GD ... jsou jednotné pro všechna materiálová provedení kanálů a je tedy jednotné i jejich příslušenství pro Modul 45, datové systémy, CEE instalace, vestavné jednotky, atd.
  • Kanály GS pro vestavbu přístrojů jsou vybaveny spojkou, zajišťující současně jejich elektrické pospojování.
  • Speciální kontaktní pera GS kanálů na hranách víka - automatické pospojování.
  • Koncovky kanálů GK i GA mají shodnou konstrukci, jsou proto vhodné jednotně pro všechny systémy.
  • Nové držáky na zeď s 3° horizontálně stavitelnými maticemi k upevnění kanálu a zajištění jeho extrémní stability.
K tomu všemu nese systém Rapid 80 značku renomovaného zkušebního elektrotechnického ústavu a je navržen i vyroben v souladu s aktuální verzí normy EN 50085 (ČSN EN 50085).


POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si požádat o aktuální katalog parapetních kanálů OBO LFS
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933