Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OBO: Moderní úložné systémy pro elektrické rozvody


Document Actions
OBO: Moderní úložné systémy pro elektrické rozvody
Doba převratných objevů v oblasti výrobků pro klasickou elektroinstalační techniku již pominula. Díky tomu se dnes podstatná část souvisejících výrobků vyznačuje určitou vnější uniformitou, která však může skrývat celou řadu velmi inovativních technických řešení. Nezáleží přitom na skutečnosti, zda se jedná o systémové řešení z oblasti kabelových žlabů a žebříků, lištových a parapetních kanálů nebo podlahových rozvodů ...
Jiří Burant, ze dne: 19.04.2011


Doba převratných objevů v oblasti výrobků pro klasickou elektroinstalační techniku již pominula. Díky tomu se dnes podstatná část souvisejících výrobků vyznačuje určitou vnější uniformitou, která však může skrývat celou řadu velmi inovativních technických řešení. Současný vývoj v této oblasti sice neopomíjí vnější podobu výrobku, ale jeho těžiště spočívá především ve zlepšování specifických užitných vlastností, mezi nimiž je třeba zmínit především snahu o:

  • prodloužení životnosti
  • zvýšení spolehlivosti
  • dosažení všemožného montážního komfortu
  • zkrácení montážních i přípravných časů
  • vysokou variabilitu uspořádání
  • návaznost mezi jednotlivými úložnými systémy

Nezáleží přitom na skutečnosti, zda se jedná o systémové řešení z oblasti kabelových žlabů a žebříků, lištových a parapetních kanálů nebo podlahových rozvodů. Nicméně k vytvoření kvalitních výrobků s těmito vlastnostmi i pro jejich následné inovace je třeba mít trvale k dispozici dostatek technických pracovníků s tvůrčí invencí i zkušenostmi a silné technické i ekonomické zázemí.

A právě tyto zásady tvoří páteř koncepce rozvoje společnosti OBO Bettermann, která se odráží již sto let ve všech výrobcích této značky.

OBO - KTS
Kabelové žlaby a žebříky

Pro současné systémy kabelových žlabů a žebříků se celosvětově využívá téměř výhradně technologie profilů ohýbaných z ocelového plechu, s níž má společnost OBO Bettermann opravdu dlouholeté zkušenosti. Proto také dnes značku OBO reprezentuje dvanáct samostatných základních typových řad žebříků z plechu tloušťky od 0,5 do 3mm. Při bočnicích 35 až 160mm a šířkách 50 až 600mm s nimi lze snadno realizovat veškeré kabelové nosné konstrukce v drobných stavebních objektech i v rozsáhlých průmyslových halách, kde mohou bez jakýchkoliv dalších pomocných podpěrných konstrukcí překlenout modul o délce až 12m. K dispozici je také široký sortiment mřížových kabelových žlabů v šířkách od 50 do 600mm. Samozřejmostí jsou speciální provedení plechových i mřížových žlabů s integrovanou spojkou, jejichž jednotlivé délky se napojují bez jakýchkoliv přídavných šroubových nebo bezšroubových spojovacích prvků.

Stejně širokou paletu aplikací nabízejí i kabelové žebříky OBO s bočnicemi o výšce 45 až 200mm. Umožňují nejrozmanitější aplikace v klasických kabelových kanálech a šachtách stejně jako pod stropy rozměrných průmyslových, obchodních i skladových hal s mnohdy velmi značnou vzdáleností podpěrných stavebních konstrukcí. Pro tento poslední případ lze využít např. žebříky typové řady WKL200, do nichž lze i při vzdálenosti podpěrných konstrukcí 10m uložit kabely o celkové hmotnosti až 80kg/m a při vzdálenosti podpěr 12m kabelyo celkové hmotnosti přes 60kg/m.

Nabídku kabelových žlabů a žebříků zastřešuje komplexní sortiment souvisejících závěsných prvků. Kvalita zpracování jednotlivých dílů dovoluje jejich použití nejen v kombinaci s jinými úložnými systémy (obr. 1), ale také jako přímé součásti vnitřních prostor (obr. 2).


Obr. 1 Kabelové žebříky WKL... pro velká rozpětí v energetickém průmyslu

Všechny tyto systémy jsou k dispozici v mnoha provedeních protikorozní ochrany včetně několika druhů korozivzdorné oceli. Mnohé sestavy kabelových žlabů a žebříků OBO jsou také certifikovány jako systémy s integrovaným zachováním funkčnosti při požáru ve smyslu vyhlášky MV ČR č. 2312008 Sb. V závislosti na uvažovaném požárním scénáři a vlastnostech použitých kabelů je lze využít pro dobu funkčnosti až 90, resp. 120 minut.

K usnadnění realizace elektrických rozvodů je k dispozici také široká nabídka přídavných prvků, jako jsou např. montážní desky. Jejich prostřednictvím lze přímo na bočnice kabelových žlabů a žebříků montovat odbočné krabice osvětlovacích rozvodů nebo prvky přístrojové techniky, jako zásuvky, konektory, spínače apod.


Obr. 2 Kabelové žlaby RKSM6.. pod stropem nákupního centra

0B0 - LFS
Lištové a parapetní instalační kanály

V oblasti lištových a parapetních kanálů se trvale stupňují především nároky na kvalitu použitých materiálů. U plastů vystupuje do popředí, mimo základní mechanické stability, požadavek jednotnosti a stálostí barev, což usnadňuje realizaci případných budoucích změn a doplnění elektrických rozvodů. Pří delších soubězích datových a silových vedení jsou stále častěji preferovány z hlediska EMC nesporně kvalitnější kovová provedení kanálů.

OBO přináší proto i v této oblasti velmi rozmanitou nabídku lištových a parapetních kanálů z různých materiálů. Plastová provedení (obr. 3) zaručují, díky kvalitním výchozím materiálům, vysokou stálost mechanických i vzhledových parametrů. Kovová provedení parapetních kanálů z pozinkované oceli nebo hliníku (obr. 4) umožňují navíc velmi kvalitní oddělení jednotlivých druhů rozvodů z hlediska EMC. Použít lze jednoduché kanály s možností dodatečného rozdělení společné komory přepážkami nebo tzv. duo kanály se dvěma zcela samostatnými prostory k uložení kabelů.


Obr. 3 Klasický plastový parapetní kanál GK 70130 s přístroji typu Modul 45

Vysokou technickou úroveň těchto úložných systémů OBO dokládá nejen jejich design a celkové mechanické zpracování, ale též široká nabídka souvisejícího příslušenství. Např. redukční rámeček z obr. 3 umožňuje přímou vestavbu přístrojů Modul 45mm do klasických parapetních kanálů s šířkou víka 80mm.


Obr. 4 Parapetní kanál RAPID 45 k přímé instalaci přístrojů typu Modul 45

OBO - UFS
Podlahové instalační systémy
Podlahové instalační systémy představuji stále častěji jediné možné řešení kabelových rozvodů v mnoha moderních i historických objektech. Jejich aplikace však provázejí specifické požadavky. Zasahují totiž přímo do stavebního řešení objektu a musí jej vždy respektovat. Proto je u OBO k dispozici hned osm různých podlahových instalačních systémů v uzavřeném (obr. 5) i otevřeném (obr. 6) provedení s možností výběru mezi standardním nebo speciálním provedením podlahových vývodů. Mimo obvyklých bezpečnostních a estetických hledisek je věnována pozornost v této oblasti především možné zatížitelnosti a velmi důkladné ochraně před vnikáním vlhkosti při údržbě podlahy.


Obr. 5. Přístrojový podlahový vývod OBO v plovoucí podlaze

Zajímavé je např. řešení detailů podlahových krabic systémů uložených v mazanině. Po zatvrdnutí povrchové vrstvy podlahové mazaniny umožňují zcela přerušit mechanickou vazbu s podkladovým nosným betonem, což eliminuje přenos kročejového hluku z povrchu podlahy do nosné stavební konstrukce a zároveň dovoluje dilatační pohyby tepelněizolačních vrstev.

Samostatnou pozornost si zaslouží rozsáhlá nabídka přístrojových vývodů podlahových systémů OBO. Technicky zajímavé jsou přitom zejména jejich provedení pro vysoké zátěže. Právě diky nim lze v hypermarketech a podobných prostorech s údržbou podlahy a osvětlení pomocí těžkých samohybných strojů, popřípadě v autosalonech, zcela eliminovat tolik nepříjemné praskání dlažby ve víkách přístrojových vývodů nebo v jejich bezprostředním okolí. Nabízejí jednoduché řešení všude tam, kde běžné podlahové krabice, určené převážně do administrativních prostor, svou zatížitelností již nemohou obstát.


Obr. 6 Pokládka otevřených podlahových kanálů OKA v technologické místnosti

0B0 - EGS
Přístrojové vývody
V mnoha velkoplošných administrativních prostorách přináší značné problémy jak přesné prostorové rozmístění přístrojových vývodů, tak i jejich vlastní rozměry. Prostorovou dislokaci lze řešit vhodným návrhem podlahových rozvodů nebo rozvodů v prostoru nad podhledy v návaznosti na přístrojové sloupy a sloupky (obr. 7). Zmenšení objemu, který zabírají jednotlivé přístroje, lze však dosáhnout jen přechodem od běžných instalačních přístrojů k přístrojům s modulem 45x45mm, které nepotřebují žádné kryty s přesahem a v mnoha případech ani instalační krabice.


Obr. 7 Podlahový vývody pro navazující instalační sloup

V případě přístrojů 45x45mm je však důležité zvolit systém poskytující kvalitní řešení pro všechny druhy použitých rozvodů, což je jedna z hlavních předností přístrojové řady Modul 45 od OBO. Do síťových rozvodů jsou pro tento systém k dispozici také přepěťové ochrany typu 3 (třídy požadavků D) podle EN 61643-11 (VDE 0675-6). Provedení ÜSS 45 se skrývá v estetickém pouzdru o velikosti poloviny přístrojového modulu 45mm (obr. 8) a může být vybaveno optickou nebo akustickou signalizací stavu. Provedení ÜSM-A s akustickou signalizací má podobu malé kostky, kterou lze snadno skrýt do instalační krabice přímo pod nebo vedle chráněné zásuvky.

Systém Modul 45 přináší také rozsáhlé možnosti při estetické realizaci přímých nebo šikmých vývodů v oblasti slaboproudé strukturované kabeláže. Preferuje sice použití modulárních jednotek firmy Reichle & De-Massari, nicméně stejně kvalitní řešení poskytuje i pro vybrané systémy prakticky všech ostatních významných výrobců z této oblasti.


Obr. 8 Svodič ÜSS 45 typu 3 v přístrojovém systému Modul 45

Systémové řešení OBO
Kabelové úložné systémy OBO Bettermann vždy zaručovaly komplexní pokrytí problematiky ukládání silových i slaboproudých rozvodů v nejrůznějších stavebních objektech. Vývojový a výrobní potenciál i trvalá ekonomická stabilita tohoto tradičního výrobce elektroinstalačního materiálu se stoletou tradicí v oboru poskytuje navíc záruku, že tomu tak bude nejen dnes, ale i v budoucnosti. Diky tomu je tato značka všeobecně dostupným garantem kvality nejen pro přítomnost, ale i pro budoucnost. Přesvědčit se o tom lze nejlépe v každodenní elektrotechnické praxi.

Podrobné informace k celé nabídce se značkou OBO lze získat prostřednictvím řady školení pořádaných průběžně ve všech regionech České republiky nebo přímo od vašich partnerů z firmy OBO Bettermann Praha s.r.o.

Pokud pracujete v oboru, máte možnost si vyžádat více informací níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933