Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OBO: Kabelové nosné systémy OBO - řešení pro každý případ


Document Actions
OBO: Kabelové nosné systémy OBO - řešení pro každý případ
Kabelové nosné systémy OBO Bettermann představují již mnoho desetiletí trvalou kvalitu v oblasti ukládání kabelů, prověřenou nepřeberným množstvím aplikací na všech světových kontinentech. Podporují profesionální aplikace kabelových tras ve všemožných druzích okolního prostředí: od lehkých tras pro několik málo sdělovacích vodičů až po masivní kabelové trasy v rozvodnách a transformovnách elektrických distribučních soustav, s možností působení značných dynamických sil.
Jiří Burant, ze dne: 12.10.2015


Široká nabídka nejrůznějších provedení kvalitní korozní ochrany přitom zajišťuje jejich dlouhodobou životnost a zjednodušuje údržbu. Na výběr je hned několik druhů žárového zinkování, galvanické zinkování, několik druhů nerez ocelí i nejrůznější duplexní ochranné povrchy, zahrnující následné lakování pozinkovaných ocelových dílů polyuretanovými nebo epoxidovými barvami.

Energetické zdroje
Přinášejí velmi specifické požadavky na dimenzování kabelových tras. Přítomnost náročně dimenzovaných vedení vyžaduje zajištění dobré ventilace při značné odolnosti vůči působení dynamických sil provázejících možné proudové rázy. Své uplatnění zde proto nacházejí především kabelové žebříky. Jejich sestava v kabelovém prostoru pod transformovnou elektrárny z obrázku 1 je jen malou kapkou v moři 65.000 metrů kabelových žebříků OBO, tvořících kabelové trasy tohoto energetického zdroje.


Obrázek 1: Kabelové žlaby LG 60 v kabelovém prostoru tepelné elektrárny

Častým tématem dneška jsou kombinovaná energetická centra, zahrnující zdroje elektrické i tepelné energie. Vedení kabelových tras v prostoru tepelné části takovéhoto kombinovaného zdroje menšího rozsahu přináší obrázek 2. Na kabelové trasy jsou zde kladeny již nižší nároky na chlazení a mechanickou odolnost, a proto mají podobu univerzálních plechových kabelových žebříků, zajišťující kvalitní EMC oddělení silových a slaboproudých sdruženě uložených kabelových vedení.


Obrázek 2: Kabelové žlaby MKS 60 v tepelné části kombinovaného energetického centra

Průmyslové stavby
Vykazují nejširší paletu požadavků na kabelové trasy. Od energeticky bohatě dimenzovaných silových rozvodů provozů těžkého průmyslu, až po jemné metalické i optické digitální přenosové cesty moderních řídicích systémů. Proto zde nachází uplatnění nejširší systémová nabídka kabelových nosných systémů OBO. Od těžkých kabelových žebříků pro silové kabely velkých dimenzí, přes klasické plechové kabelové žlaby s výbornými EMC vlastnostmi, až po mřížové kabelové žlaby k ukládání sdělovacích a datových vedení.

Využívány jsou zde velmi často i specifické systémy nosníků svítidel, na které se přímo montují osvětlovací tělesa výrobních a skladových prostorů.

Modulární koncepce hal současných průmyslových a skladových objektů někdy vyžaduje aplikace kabelových žlabů a žebříků OBO pro velká rozpětí podpěrných konstrukcí, pro něž není problém překonat stavební moduly 6 až 12 metrů, bez nutnosti vytváření pomocných stavebních konstrukcí k uchycení kabelových tras mezi jednotlivými nosnými sloupy. Využití kabelových tras s velkým rozpětím podpěr bývá nutností i při překonávání dopravních cest nebo při požadavku na uložení opravdu extrémních kabelových zátěží (obrázek 3).


Obrázek 3: Kabelové žebříky LG 110 a WKLG 160 v kabelovém mostu chemické rafinerie

Častým tématem jsou v průmyslových stavbách stoupací trasy. Se stoupacími kabelovými žebříky a třmenovými příchytkami OBO nepředstavují žádný problém (obrázek 4).


Obrázek 4: Průmyslové těžké stoupací kabelové žebříky SLS 80

Atypické požadavky na vedení kabelových tras mají robotizovaná pracoviště. Pohyblivá ramena těchto strojů potřebují ke své činnosti v horizontální rovině zpravidla prostor 360°. Kudy k nim tedy přivést napájení a data? Jedině na podlaze. Mezi kabelovými nosnými systémy OBO jsou tedy zákazníkům k dispozici i systémy pochozích plechových kabelových žlabů, umožňující spolehlivé napojení této výrobní technologie, včetně vysoce účinného elektromagnetického oddělení uložených silových a slaboproudých rozvodů. Pamatováno je i na bezpečnost osob provádějících montáž, údržbu apod., neboť víka těchto žlabů jsou vyrobena z protiskluzového rybinového plechu (obrázek 5).


Obrázek 5: Pochozí kabelové žlaby BKRS 100/110 na robotizovaném pracovišti

S individuálními požadavky přichází i potravinářský průmysl, což se projevuje nejčastěji požadavky na použití plechových a mřížových kabelových žlabů z některého druhu vysoce jakostní korozivzdorné oceli.

Dopravní a technická infrastruktura
Rozvoj dopravní infrastruktury přináší, mimo jiné, také tunelové stavby, se specifickými nároky na provedení kabelových nosných systémů, které musí respektovat korozní zátěž v omezených, často velmi vlhkých prostorech i atypický tvar nosné stavební konstrukce.

Příkladem je kolejový tunel z obrázku 6. Kabelové trasy OBO jsou v něm fixovány ke stavbě pomocí výložníků respektujících sklon klenby tunelu, a to včetně tras s funkční integritou za požáru. Korozní ochranu ocelové kabelové nosné konstrukce zde zajišťuje zinková ochranná vrstva s tloušťkou zesílenou, oproti požadavkům normy, na 80μm.


Obrázek 6: Kabelové žebříky LG 60 a žlaby RKSM 60 v kolejovém tunelu

V automobilových tunelech však v řadě případů nepostačuje ani takto silná ochranná zinková vrstva. Pro tyto případy jsou k dispozici kabelové nosné systémy z jakostní korozivzdorné oceli 1.4571.


Bytové a administrativní stavby
Jako v objektech naprosté většiny staveb občanské vybavenosti postačuje i zde zpravidla použití standardních ocelových kabelových nosných konstrukcí, jen se základním provedením zinkových ochranných povlaků. Nad podhledy zajistí spolehlivé vedení kabelů plechové nebo mřížové kabelové žlaby (obrázek 7). V prostorách s přiznanými nosnými stropy může být opticky zajímavé i prosté podvěšení řemeslně dobře zpracované trasy plechových žlabů (obrázek 8).


Obrázek 7: Mřížový kabelový žlab GRM 55 s připojovací skříní nad podhledem kanceláře


Obrázek 8: Kabelový žlab RKSM 60 pod stropem obchodní plochy

Od administrativních a obytných budov, přes objekty infrastruktury, průmyslové objekty, až po specifická energetická díla. Zde všude nacházejí své uplatnění kvalitní kabelové nosné systémy OBO Bettermann. To vše včetně normových i nenormových tras se zachováním funkčnosti při požáru dle ZP 27/2008 PAVUS, resp. vyhlášky ministerstva vnitra číslo 23/2008 Sb. v platném znění.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální papírový
 katalog kabelových systémů OBO Bettermann

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933