Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

OBO: Instalační přístroje


Document Actions
OBO: Instalační přístroje
Chtělo by to komplexního dodavatele? S požadavkem růstu na kvalitu a funkčnost energetické a datové infrastruktury roste zároveň i nabídka instalačních systémů propojených do vzájemných komplexních struktur, jež musí splňovat vysoké nároky budoucích uživatelů. Zde se dozvíte o dostupných systémech v nabídce společnosti OBO Bettermann zde ...
Jiří Burant, ze dne: 12.08.2009


K modernímu způsobu života patří stále více technika v nejrůznějších podobách. Tento trend však provází i růst požadavků na kvalitu a funkčnost celé energetické a datové infrastruktury ve všech druzích stavebních objektů. K její bezproblémové realizaci jsou třeba stále častěji komplexní struktury vzájemně provázaných instalačních systémů, pokrývajících všestranně požadavky praxe na ukládání metalických i optických kabelů a vedení.

Současné elektrické instalační systémy musí proto plně respektovat jak vysoké nároky budoucích uživatelů na kapacitu, dlouhodobou životnost a funkčnost elektrických rozvodů, tak i technické parametry ukládaných kabelů a vedení. U OBO lze všechny tyto požadavky spolehlivě pokrýt pomocí tří relativně samostatných, avšak přesto velmi úzce provázaných systémů pro ukládání silových a slaboproudých kabelů a vedení. Jedná se o:

  • KTS - Kabelové nosné systémy. Kabelové žlaby a žebříky v provedení klasickém i pro speciální aplikace, jaké přináší jejich využití např. v těžké energetice, složitých systémech měření a regulace, ve zvláště agresivním okolním prostředí, atd.
  • UFS - Podlahové systémy. Uzavřené i otevřené instalační systémy pro realizaci kabelových úložných tras pod úrovní, v úrovni i na povrchu podlahy.
  • LFS - Systémy ukládání vedení, široká nabídka vkládacích plastových i kovových úložných kanálů resp. lišt, parapetních kanálů z plastu, oceli i hliníku a speciálních rozváděčových kanálů. Součástí tohoto sortimentu jsou i instalační sloupy a sloupky pro realizaci prostorových vývodů z obou předchozích systémů.


Uzavřený podlahový systém                     Parapetní kanál s víkem 80mm
se stolním vývodem DeskBox                a přístroji Modul 45 v adaptérech

Vzhledem k tomu, že se značka OBO vždy vyznačovala komplexním pojetím úložných elektroinstalačních systémů, nemůže její systémová filozofie opomenout ani skutečnost, že je třeba zajistit také dlouhodobě spolehlivé, elektricky bezpečné a přitom esteticky hodnotné vyvedení všech uložených silových a slaboproudých metalických i optických kabelů a vedení.

Tuto problematiku pokrývá u OBO zcela samostatný výrobkový segment EGS - Instalační systémy. Jeho základ tvoří sedm přístrojových programů, zahrnujících spínače i silové a slaboproudé zásuvky celé řady evropských národních standardů, včetně našich domácích silových zásuvek v provedení s ochranným kolíkem. Tyto přístrojové programy přitom pokrývají jak oblast klasických instalačních přístrojů, tak i stále častěji využívaný přístrojový standard 45x45mm. Nejčastěji využívanými jsou přitom následující čtyři přístrojové programy.

Standard
Čistý design, tři základní harmonické odstíny bílé, univerzálnost využití a nízké pořizovací náklady. Tak lze stručně charakterizovat program instalačních přístrojů Standard.

Optimální tvarování jednoduchého až pětinásobného rámečku umožňuje bezproblémovou montáž pod omítku, na stěnu i do parapetních kanálů a energetických sloupků. Tvrdý materiál přístrojových krytů a rámečků snižuje pravděpodobnost nechtěného, či úmyslného mechanického poškození jejich povrchu.

Dialog
Hlavním rysem přístrojového programu Dialog je design, snoubící v sobě vysokou estetickou úroveň a funkčnost. Ovládání přístrojů této řady zpříjemňují velkoplošné ovládače z kvalitní plastické hmoty s lesklým povrchem, zvýrazněné opticky potlačenými přístrojovými rámečky pro jeden až pět přístrojových modulů.

Sladění těchto přístrojů s interiérem usnadňuje sedm základních barev přístrojových krytů, sedm jednobarevných rámečkových sad a stejný počet dvojbarevných rámečkových sad. Celý přístrojový program Dialog je předurčen především pro montáž pod omítku, na stěnu, případně do rozsáhlejších plošných panelů, nicméně použít jej lze i do parapetních kanálů nebo energetických sloupů.

Aura
Přístroje vysoké technické i estetické úrovně do náročnějších interiérů. Sedm základních barev přístrojových krytů lze u programu Aura kombinovat se třemi barevnými provedeními polykarbonátových rámečků, sedmi provedeními skleněných a pěti provedeními kamenných přístrojových rámečků.

Velké množství kombinací různých barevných provedení přístrojových krytů a celé řady jednoduchých až pětinásobných rámečků poskytuje celou řadu možností při začleňování do nejrůznějších druhů interiérů staveb. Díky designu a množství barevných variací lze přístrojový program Aura využít společně pro montáž pod omítku, na stěnu, do parapetních kanálů, energetických sloupků i nejrůznějších individuálně zhotovovaných energetických panelů.
Pro všechny tři zmíněné stavebnicové přístrojové programy s klasickými rozměry, tedy Standard, Dialog i Aura, se přitom využívá společná řada instalačních přístrojů, které se při montáži jen doplní o odpovídající kryty a rámečky. Toto sjednocení umožnilo zahrnout do systémové nabídky nejen všechny v Evropě používané druhy spínačů, tlačítek a zásuvek, ale také komplexní nabídku nejrůznějších elektronických přístrojů. Mezi nimi nechybí stmívače, pohybová čidla, ovládače pro žaluzie, rolety nebo topení, časové spínače, ani bezdrátové dálkové ovládače.


Přístrojový sloup 080 s přístrojí Aura Glas

Modul45
Ideální přístrojový program pro realizaci variabilních a přitom prostorově úsporných vývodů elektrických silových i slaboproudých rozvodů. To vše bez nutnosti kompromisů v oblasti estetiky. Modul 45 díky tomu představuje ideální řešení přístrojových vývodů pro parapetní kanály s víkem šíře 45mm i veškeré podlahové rozvody.

Nicméně aplikace přístrojového systému Modul 45 pronikají stále častěji i do klasických parapetních kanálů s víkem 80mm, kam se tyto přístroje montují pomocí speciálních adaptérů. Mimo malých rozměrů čelní plochy je u tohoto systému ceněna i malá vestavná hloubka, která ponechává v instalačním kanále větší prostor pro uložené kabely a vedení.


Parapetní kanál OBO Rapid 45 osázený přístroji Modul 45

Zásuvky programu Modul 45 se dodávají v jednoduchém až trojnásobném provedení s bočními vývody, což zásadním způsobem zjednodušuje jejich podélné řazení. K dispozici jsou provedení s ochranným kolíkem ve svislé ose zásuvky nebo pootočeným o 33°. Pootočení kolíku usnadňuje připojování kolmých šňůrových vývodů zejména v podlahových přístrojových jednotkách.
Popsané přístrojové programy však postihují jen určitou dílčí část nabídky přístrojových řešení od OBO. Mimo nich lze v systémech instalačních přístrojů EGS najít i celou řadu dalších silových a slaboproudých přípojných míst. Jmenovat lze např. přístroje do vlhkého prostředí s krytím IP44, třífázové zásuvky standardu CEE, kovový program pro zvláště náročné okolní podmínky nebo speciální přístroje s redukovanými rozměry, určené především pro aplikace na nábytku, v obytných automobilech apod.


Přístrojová vložka podlahového vývodu s přístroji Modul 45

Samostatnou zmínku si zaslouží komplexní přístrojový program pro zdravotnictví, pokrývající veškeré požadavky této specifické oblasti. Specifickou oblast přístrojového vybavení OBO představují i koncové vstupní a výstupní prvky inteligentního řízení budov a objekty typu rodinných domů, drobných provozoven apod.


Řídící jednotka systému OBO BUS

Cable management by OBO
Praxí prověřené kabelové úložné systémy OBO Bettermann zajišťují již dlouhou řadu let spolehlivé uložení kabelů ve všech druzích stavebních objektů. Lze se s nimi setkat v bytové výstavbě, administrativních a průmyslových budovách, v objektech infrastruktury i na nejrůznějších energetických dílech.
Ve spojení s přístrojovými systémy OBO EGS vytvářejí ucelený instalační systém, pokrývající širokou paletu požadavků praxe a naplňující podstatu výrazu Cable Management by OBO®, který se již stal synonymem pro špičkovou kvalitu v oblasti elektroinstalací.

Odborníci mají v případě zájmu možnost vyžádání více informací níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933