Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OBO: Inovace svodičů


Document Actions
OBO: Inovace svodičů
Dosažení deklarované životnosti a spolehlivosti elektrických nebo elektronických zařízení je zpravidla podmíněno realizací systému komplexní ochrany před účinky blesků a dalších druhů impulsních přepětí. Stejný význam jako instalace vnější ochrany před bleskem má proto také realizace kvalitního systému vyrovnání potenciálů uvnitř celého chráněného prostoru. O ochraně pracovních vodičů, elektrických rozvodů budov a o nových provedeních modulárních svodičů typových řad V50 a V20 společnosti OBO Bettermann se dočtete v tomto článku.
Jiří Burant, ze dne: 8.04.2015


U kovových částí budov lze potenciálové vyrovnání v ochraně před účinky impulsního přepětí realizovat zpravidla jednoduchým vzájemným galvanickým propojením vodiči s průřezem odpovídajícím požadavkům ČSN EN 62305. Ochrana pracovních vodičů elektrických rozvodů budov a k nim připojených zařízení však již představuje složitější problém. Její účinnost totiž závisí velkou měrou na použitých přepěťových ochranných zařízeních, tedy jinak řečeno na svodičích.


Obrázek 1


Nové varistorové svodiče typu 1 a 2
Přednosti nové řady varistorových svodičů OBO tříd I+II a II, v provedení dle obrázku 1, spočívají mimo tradičně špičkových technických parametrů především v inteligentní konstrukci, množství univerzálně využitelných komponent a použití vysoce kvalitních materiálů.

Svodiče OBO využívaly již od roku 1987 pro třídu II standardně dvoudílnou koncepci pouzdra s vyjímatelným horním dílem. Nová provedení modulárních svodičů typových řad V50 a V20 na tuto tradici nejen zdárně navazují, ale posouvají ji opět o podstatný inovační krok dále (obrázek 2).



Obrázek 2


Jejich pouzdra jsou vyrobeny z vysoce kvalitních bezhalogenových materiálů s obecně respektovanou UL certifikací. Provedení zásuvného spoje horního a spodního dílu, společně s nastavením kódovacího čepu na spodní straně horního varistorového dílu, definuje jednoznačně druh svodiče a jeho provozní napětí. Tím je vyloučena záměna varistorového horního dílu za díl pro jiné provozní napětí nebo v kombinovaných sestavách 3+1, 1+1, apod. varistorového dílu za výkonové jiskřiště. Díky tomu nové svodiče zcela eliminují možnost vzniku chyb při kontrolách a opravách spojených s vyjímáním horních dílů svodičů u zařízení a systémů s více napěťovými hladinami.

Spolehlivý přenos vysokých svodových proudů mezi horním a dolním dílem zajišťují měkké zásuvné kontakty nové konstrukce s pohodlnou obsluhou, kterou podporuje i klínová konstrukce kontaktů horního dílu. Velmi inovativní mechanické západky fixují navíc horní díly v zasunuté poloze. Tím odpadá riziko jejich nežádoucího samovolného uvolnění při působení vibrací i možnost neúmyslného vysunutí nepozornou obsluhou. Zvuková zpětná vazba při správném zaklapnutí západek nových provedení svodičů pak již jen podtrhuje komfort při manipulaci s jejich horními díly.


Obrázek 3


Připojení usnadňují zdvojené svorky PE vodiče a speciální přídavné párové svorky, dovolující bezproblémovou instalaci dvou vodičů i do dalších připojovacích svorek (obrázek 3). Příjemná je také možnost kombinace připojení standardních vodičů pomocí klečových svorek s hřebenovými propojovacími lištami, vsouvanými do samostatných otvorů pouzdra spodního dílu. Signalizaci stavu termodynamického odpínacího zařízení horního dílu zajišťuje vždy zřetelná optická signalizace. Samozřejmostí jsou i provedení všech obvyklých svodičových sestav s bezpotenciálovým přepínacím kontaktem dálkové signalizace nebo s akustickou signalizací.

Stranou inovací nezůstala ani otázka kvalitní kontroly jednotlivých svodičů v průběhu celého výrobního procesu i následně, na cestě hotových výrobků k zákazníkovi. Všechny horní díly mají svůj štítek s QR kódem, který umožňuje průběžné individuální sledování jakéhokoliv horního dílu a následné získání podrobných uživatelských informací.

Řada V20

Nová typová řada V20 navazuje na vysoce hodnocené vlastnosti přepěťových ochranných zařízení OBO starší typové řady V20-C, jejichž spolehlivost a účinnost již byla prověřena dlouholetou praxí. Zahrnuje širokou paletu nejrůznějších zapojení přepěťových ochranných zařízení typu 2, s možností výběru z osmi napěťových úrovní.

Díky svodové schopnosti až 40kA (8/20) na jeden pól představuje ideální řešení ochran před přepětím ve smyslu požadavků ČSN 33 2000-4-443 pro hlavní i podružné rozvaděče. 


Obrázek 4



Řada V50

Nová typová řada varistorových svodičů V50 navazuje na praxí prověřené vlastnosti výrobkové řady V50-B+C. Jedná se o kombinované svodiče typu 1+2 s maximálním svodovým proudem 12,5kA (10/350) na jeden pól, respektive 50kA (10/350) na celou svodičovou sestavu (obrázek 4). Jsou předurčeny k vyrovnání potenciálů v ochraně před bleskem v budovách s LPL III a IV dle ČSN EN 62305 a bez samostatného předřazeného jištění je lze použít až do jištění chráněného vedení 160AgL. Dodávány jsou opět v několika napěťových úrovních.

Obrázek 5


Pro větší náhled klikněte!

Nová jiskřiště
Ochrana před účinky bleskových proudů a přepětí však zahrnuje nejen standardní budovy, ale mnohdy i značně specifická zařízení. Dokladem řešení takovýchto požadavků jsou jiskřiště OBO typové řady MCF se svodovým proudem 35kA (10/350) a schopností zhášení následných proudů 50kA (obrázek 5). Jejich parametry i atypické provedení pouzdra byly optimalizovány pro aplikace ve věžích větrných elektráren, včetně ne zcela běžných napěťových úrovní 400/690V. Díky UL certifikaci se s nimi lze setkat v těchto druzích zdrojů obnovitelné energie ve značné míře i mimo Evropu.


Obrázek 6


Nové svodiče pro komunikaci a data
Komplexní ochrana před účinky bleskových proudů a přepětí musí ovšem zahrnovat nejen silové rozvody, ale i rozvody telekomunikační, datové a MaR. Proto se inovační kroky v oblasti přepěťových ochranných zařízení se značkou OBO dotýkají vždy podstatnou měrou i tohoto, mnohdy opomíjeného, segmentu ochranných přístrojů.

Díky tomu došlo k podstatnému rozšíření nabídky svodičů pro datové přenosy a telekomunikace. Různá provedení pouzder usnadňují řešení ochrany těchto citlivých zařízení jak v běžném (obrázek 6), tak i v mnohdy značně problematickém průmyslovém prostředí (obrázek 7). K dispozici je i opětovně rozšířená nabídka ochranných přístrojů pro náročné Ex prostředí.



Obrázek 7

Nová přepěťová ochranná zařízení dokonale zapadají do koncepce komplexní ochrany před bleskem a přepětím od OBO Bettermann. Svými technickými parametry umožňují bezproblémovou realizaci ochranného systému v souladu s požadavky norem řady ČSN EN 62305 i ČSN 33 2000. Praxí ověřená spolehlivost zaručuje jejich dlouhodobou životnost. Účelný design usnadňuje montáž i následnou údržbu.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální papírový
 katalog produktů OBO BETTERMANN
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933