Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: OBO: Flexibilní instalace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.02.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

OBO: Flexibilní instalace


OBO: Flexibilní instalace
Moderní kanceláře charakterizují mobilní pracovní stanice a otevřené, kvalitně provedené interiéry. Provedení jejich elektroinstalace musí zajistit flexibilitu a umožnit rychlou reakci na změny ve využití podlahových ploch. Nové kancelářské koncepty dnes charakterizuje především týmová práce, síťové komunikace a zrychlené pracovní procesy. V této souvislosti se mění i požadavky na elektrické instalace, které procházejí od doby vzniku prvních standardů strukturované kabeláže před 20 lety trvalou proměnou.
Jiří Burant, ze dne: 22.02.2016



Vývoj vyžaduje flexibilní produkty s dostatečnými rezervami pro dodatečné změny a vysoké estetické standardy. Také stavební řešení s okny od podlahy ke stropu, stále více uplatňovaný individuální interiérový design a ergonomie - to vše ovlivňuje návrh i realizaci vnitřních elektrických rozvodů a souvisejících přípojných míst.



Obrázek 1: ISS instalační sloupy - štíhlé a flexibilní


Sloupy OBO-ISS

Ideálním řešením pro dočasná pracovní místa a rychlé změny ve využití kancelářských ploch jsou sloupy ISS (obrázek 1). Lze je volně rozmístit v kancelářském prostředí a silové i datové přívody do nich lze optimálně zaústit prostřednictvím konsolidačních bodů, umístěných v určitém rastru nad podhledy nebo ve zvýšených podlahách. Nízkou náročnost montážních prací při změnách rozvodů pak pomůže zajistit tzv. plug-and-play řešení. V závislosti na prostorových podmínkách si mohou projektanti a realizační pracovníci vybírat ze tří základních variant:

 

Obrázek 2: Rapid 80 – snadné a estetické připojení energie i dat

Osazeny mohou být vypínači, zásuvkami i datovými připojeními všech běžných standardů. Jejich optimální vystrojení však představují vlastní OBO přístrojové systémy Modul 45 v různých tvarech a barvách, které lze díky této kreativitě kombinovat s veškerým kancelářským vybavením. Vybavení systémem Modul 45 Connect přináší uživatelům navíc nadstandardně snadné provádění následných změn.

 

Obrázek 3: Rapid 45 – elektrické rozvody rychle a jednoduše

Přístrojové instalační kanály Rapid 80 a Rapid 45

Z plastu (GK), ocelového plechu (GS) a hliníku (GA). Umožňují rychlý přístup do zásuvek i datových prvků při nástěnné montáži. Vybírat si lze mezi symetrickými (obrázek 2) a asymetrickými kanály (obrázek 3), z nichž každý může mít jednu nebo více instalačních sekcí. Související upevňovací konzoly umožňují překlenout problémové oblasti, jako např. stavební niky pro topná tělesa. Pomocí vodorovných a svislých konvekčních mřížek je lze doplnit na kompaktní jednotky, skrývající např. celé topné těleso (obrázek 4). Jejich rozšíření je díky jednotným rozměrům dostupné bez jakýchkoliv problémů a jednotné systémové otvory umožňují nejrůznější kombinace univerzálního příslušenství.



Obrázek 4: Rapid 80 – konvekční mřížky před topnými tělesy


Nejvyšší architektonické nároky splňují designové hliníkové kanály GAD s výklopným hliníkovým krytem, zcela zakrývajícím silové zásuvky i slaboproudé konektory. Vše, co je na tomto systému viditelné, je ušlechtilý, eloxovaný nebo lakovaný hliník. Opravdu diskrétní kanálový systém pro kompaktní přístroje Modul 45.

 

Obrázek 5: GES 9 – přístrojový vývod pro suchou údržbu podlahy

Podlahové systémy
I ty nejnáročnější úkoly pro elektrické instalace v komerčních a veřejných budovách lze splnit pomocí podlahových instalačních systémů. Výběr odpovídajícího provedení podmiňuje především množství ukládaných kabelů a vodičů. Další důležitá kritéria představuje druh údržby podlahy a její zatížení. K tomu se přidávají estetické požadavky a parametry realizovaného stavebního řešení.



Obrázek 6: RKFRSL – vývod pro mokrou údržbu a velké zátěže

Mezi podlahovými systémy OBO - Ackermann lze přitom nalézt řešení pro jakoukoli aplikaci. Základ této různorodosti leží v několika univerzálních systémech:

Přístrojové jednotky
Přístrojové jednotky z umělé hmoty se obecně používají v podlahách s kobercovou krytinou, v tradičním kancelářském prostředí (obrázek 5). Lze je kombinovat s otevřenými i uzavřenými kanálovými systémy a mohou být přímo instalovány do dvojitých nebo dutých podlah. Pro nízké výšky mazaniny jsou k dispozici speciální plastové jednotky s modulárními přístroji 45mm.

Kovové přístrojové jednotky jsou primárně určeny pro tvrdé podlahové krytiny. Tubusové šňůrové vývody lze integrovat i do podlah s mokrou údržbou (obrázek 6). To vše bez ohledu na skutečnost, zda je povrch podlahy kryt keramickou nebo kamennou dlažbou, terasem, parketami nebo plovoucí podlahou.



Obrázek 7: UDHome – v podlaze téměř neviditelná

Systém podlahového rozvodu
Kanálové systémy jsou standardně překryty podlahovou krytinou, takže zřetelné zůstávají jen přístrojové výstupy. Kabely a dráty se mohou z kanálů vyvést na libovolném místě. Je-li však v některých jednodušších aplikacích komplexní kanálový podlahový systém příliš nákladný, například v menších kancelářských jednotkách nebo domácích kancelářích, lze využít přístrojové jednotky UD-Home s vývody pro instalační trubky (obrázek 7).

Přístroje Modul 45
Přístrojový systém Modul 45 představuje díky svým kompaktním rozměrům optimální řešení pro vývody všech prezentovaných systémů. Přináší jednotné řešení pro všechny druhy silových zásuvek, spínačů, datových a multimediálních modulů, instalovaných do štíhlých instalačních sloupů, kanálů Rapid 45, Rapid 80 i podlahových instalací (obrázky 1 až 6). Obzvláště užitečná jsou tato přístrojová provedení pro podlahové systémy do nízkých výšek mazaniny s vrstvou mazaniny již od 55 milimetrů.



Obrázek 8: Deskbox – energie i data na pracovním stole

Deskbox DB

Skládací Deskbox DBK a zatahovací sloup DBV lze zabudovat přímo do desky stolu a dovést tak diskrétně silovou elektřinu i data opravdu až ke koncovému uživateli (obrázek 8). Mimo obvyklých rozhraní nabízejí možnost instalace HDMI nebo USB konektorů apod. Jsou ideálním řešením pro zasedací místnosti s projektory, televizí a dalším multimediálním vybavením.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální papírový
 katalog OBO Bettermann

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o. - Modletice P.O.Box 96, Říčany u Prahy - 323 610 111 - info@obo.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.