Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Nejčastější typy zapojení výstupních obvodů slaboproudých zařízení


Document Actions
Článek
Obrázky zapojení, popis funkce, příklady využití
Radek Kaisler, ze dne: 13.05.2002
reklama

článek se zabývá popisem nejběžněji používaných zapojení výstupních obvodů slaboproudých zařízení.

 

Jedná se o přenos jednostavové informace (např. poplach-klidový režim atp.) nebo o spínání napájecího napětí pro jiné elektrické zařízení.

 

Tyto obvody jsou zpravidla řešeny jako samostatné kartové moduly do základních desek ústředen slaboproudých zařízení. Modul většinou sestává z 4 , 8 nebo 16 samostatných výstupních obvodů s výstupy řešenými mikrosvorkovnicemi pro připojení vodičů. 

S těmito moduly se nejčastěji setkáme v sestavách ústředny elektrické zabezpečovací signalizace a elektrické požární signalizace. Vyjímkou však nejsou ani sestavy ústředen místního rozhlasu, uzavřeného televizního okruhu a telefonních.

 

 

K přenosu složitějších vícestavových digitálních informací od slaboproudých zařízení k jiným elektrickým zařízením se využívá normalizovaných, případně typizovaných rozhraní (např. RS232, RS485, RS422).  Tímto přenosem se bude zabývat samostatný článek.

 

Výstupní obvod typu společný (uzavřený) emitor

 

Obrázek 1

 

Na obrázku 1 vidíme typický příklad zapojení výstupního obvodu typu společný emitor. 

T1 - spínací tranzistor typu NPN

R1 - odpor cca 800k - 1k6 (dle typu použitého tranzistoru a jeho impedanci v rozpojeném a sepnutém stavu)

D1 - zenerova dioda 15V

 

Při rozpojeném tranzistoru T1 (stav vysoké impedance) je na svorce výstupu napětí +5VDC, jelikož tranzistor T1 má ve stavu vysoké impedance o hodně větší odpor než je odpor R1.

Při sepnutém tranzistoru T1 (stav nízké impedance) je na svorce výstupu nulové napětí, jelikož vnitřní odpor tranzistoru ve stavu nízké impedance je o hodně menší než odpor R1. 

Zenerova dioda svede k zemi případné nadbytečné nežádoucí napětí od výstupu, aby nedošlo ke zničení výstupního, ani dalších obvodů slaboproudého zařízení.

 

Na výstupu je možný jeden ze dvou logických stavů, +5VDC nebo 0VDC. Jelikož výstupním obvodem může téci jen velmi malý proud (vzhledem k hodnotě R1), je tento typ využitelný pouze k předání digitální informace a nelze jej použít ke spínání napájecího napětí jiného elektrického zařízení.

Obvodů se využívá pro vzájemnou jednoduchou komunikaci mezi různými slaboproudými zařízeními. 

 

 

Výstup otevřený kolektor

 

Obrázek 2

 

 

 

Na obrázku 2 je zobrazen nejčastěji používaný výstupní obvod typu otevřený kolektor. 

T2 - spínací tranzistor typu NPN

D2 - zenerova dioda (na napětí dle typu tranzistoru)

 

Při rozpojeném tranzistoru T2 (stav vysoké impedance) není na svorce žádné napětí ani zem, sepnutím tranzistoru T1 (stav nízké impedance) se výstupní svorka přes tranzistor T1 spojí se zemí.  

Zenerova dioda svede k zemi  případné nežádoucí vyšší napětí než jsou kritické hodnoty tranzistoru, aby nedošlo ke zničení výstupního, ani dalších obvodů slaboproudého zařízení.

 

Obvod je využitelný pro spínání napájecího napětí ovládaného elektrického zařízení. Maximální napětí ovládaného elektrického zařízení a proud odebíraný ze zdroje tohoto zařízení je dán hodnotami tranzistoru T2. Nejčastěji se tyto hodnoty pohybují do 12V/150mA. 

Vyhovují-li parametry napájecího zdroje slaboproudé ústředny, je možné ovládané zařízení napájet z tohoto zdroje.

 

Typickým příkladem využití je spínání napětí pro diody LED nebo nízkonapěťové žárovičky na signalizačních panelech. 

 

 

Reléový bezpotenciálový výstup

 

Obrázek 3

 

 

 

Na obrázku 3 vidíme zapojení výstupního obvodu s přepínacím bezpotenciálovým reléovým kontaktem. 

Re1 - cívka relé

S1 - přepínací kontakt dané zatížitelnosti

 

Princip funkce je jednoduchý, cívka relé ovládá výstupní přepínací kontakt. 

Vzhledem k tomu, že se jedná o bezpotenciálový kontakt, využití je možné pro libovolné spínání externího elektrického zařízení v kterémkoli místě jeho zapojení. Ovládání není omezeno pouze na sepnutí napájecího napětí, ale může se využít i k přemostění (tzv. sepnutí nakrátko), přepnutí do jiného stavu atd.

 

Využití bezpotenciálových reléových kontaktů je nejrozšířenějším typem ovládání elektrických zařízení. Mezi nejčastější příklady využití patří ovládání obvodů měření a regulace ve vnitřních vybaveních budov. Dále je časté využití tam, kde není žádoucí propojovat zem slaboproudého zařízení, se  zemí ovládaného elektrického zařízení. V tomto případě se jedná např. o ovládání motorických pohonů,  stykačů v silových rozvaděčích, elektrických zámků atd.

 

Přepínací kontakty mohou být nízkonapěťové nebo silové. Hraniční hodnoty nízkonapěťových kontaktů bývají okolo 30V/1A, silových kontaktů okolo 250V/5A.

 

 

Reléový napěťový výstup

 

Obrázek 4

 

 

 

Na obrázku 3 vidíme zapojení výstupního obvodu s přepínacím potenciálovým reléovým kontaktem. 

Re1 - cívka relé

S1 - přepínací kontakt dané zatížitelnosti

 

Princip funkce je opět jednoduchý, cívka relé ovládá výstupní přepínací kontakt. Jediný rozdíl oproti předchozímu zapojení je ten, že přepínací pól kontaktu je spojen se zemí slaboproudého zařízení.

 

Tohoto zapojení se využívá tam, kde je možné slaboproudé zařízení i ovládané elektrické zařízení napájet ze stejného napaječe.

 

 

V praxi se vyskytují ještě některé další varianty zapojení výstupních obvodů, tyto však nejsou příliš rozšířeny a jsou specialitou jen některých výrobců.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933