Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje

ABB: Historicky největší robot od ABB je o 25 procent rychlejší než konkurence

  • 3.12.2015
ABB: Historicky největší robot od ABB je o 25 procent rychlejší než konkurence
Společnost ABB představila víceúčelový průmyslový robot IRB 8700 s vysokou nosností. Robot má dosah 3,5 metru a dokáže manipulovat břemeny až do hmotnosti 800 kilogramů (1000 kilogramů se zápěstím dolů, 630 kilogramů s LeanID). Díky svým konstrukčním prvkům má IRB 8700 méně součástí a dosahuje tak pro dané aplikace kratších časů cyklu a vyšších přesností.

O motorech #21: Jaký vliv má vyvážení motoru na jeho chod a spolehlivost?

  • 27.11.2015
O motorech #21: Jaký vliv má vyvážení motoru na jeho chod a spolehlivost?
Co se stane, pokud připojím nový elektromotor na nevyvážené zařízení? Třeba zařízení s ulomenou lopatkou ventilátoru, uvolněným závažím či jinou závadou? Nevyváženost se přes spojkový spoj přenese na elektromotor a ten se poškodí tak, jako by sám nebyl vyvážený. Proto je důležité měřit vyvážení nejen u elektromotoru, ale i u poháněných strojů. Více nám k tomu řekl odborník na elektromotory Lubomír Kastner.

Izolační odpory u trojfázových spotřebičů

  • 20.11.2015
Izolační odpory u trojfázových spotřebičů
Při měření trojfázových spotřebičů s pohyblivým přívodem je nutno měřit izolační odpor mezi spojenými pracovními vodiči a PE vodičem. Tento požadavek vyplývá z faktu, že celkový odpor izolací trojfázového spotřebiče je paralelní kombinací izolačních odporů pracovních vodičů a je tedy menší, než odpory jednotlivých pracovních vodičů vůči PE vodiči. Jak ale realizace tohoto požadavku vypadá v praxi?

Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů

  • 23.10.2015
Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů
Správnost měření proudu protékajícího ochranným vodičem může být ovlivněna stavem elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. Vyskytne-li se na PE kolíku zásuvky jakékoliv napětí, ovlivní naměřený výsledek do kladných nebo záporných hodnot podle toho, zda je ve fázi, či v proti fázi k měřenému proudu. Nebezpečné dotykové napětí může také z PE kolíku zásuvky proniknout přes měřicí přístroj na spotřebič a způsobit úraz.

Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu

  • 9.10.2015
Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu
Při zkoušce se měří napětí mezi svorkami svařovacího obvodu a zjišťuje se, zda nepřekračuje hodnoty bezpečného napětí uvedeného v příslušných normách. Měří se efektivní hodnota výstupního napětí svařovacího obvodu a vrcholová hodnota výstupního napětí při postupném proudovém zatěžování svařovacího obvodu. Za jakých podmínek toto měření podle normy probíhá?

Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN

  • 25.09.2015
Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN
Měření izolačního odporu se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů, které jsou revidovány podle ČSN 33 1600 ed.2, a u svařovacích zařízení kontrolovaných podle ČSN EN 60 974-4. Zdroj měřicího proudu se zapojí mezi spojené pracovní vodiče spotřebiče a přípojné místo PE vodiče k elektrické instalaci. V měřicím obvodu je zapojen ohmmetr, který vyhodnocuje izolační odpor. Jaké jsou požadované parametry měřicího zdroje?

Stanovení třídy ochrany u spotřebiče

  • 11.09.2015
Stanovení třídy ochrany u spotřebiče
Způsob zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem u spotřebiče můžeme rozdělit na základní ochranu, která se uplatňuje, když zařízení pracuje v bezporuchovém stavu a ochranu při poruše, která zasáhne v okamžiku, kdy na zařízení došlo k porušení základní ochrany. Podle toho, jakým způsobem jsou tyto ochrany u spotřebiče realizovány, rozdělují se spotřebiče do tříd ochrany 0, I, II, III. Jaké jsou základní charakteristiky spotřebičů jednotlivých tříd ochrany?

ABB: Novinky v systému Door Entry

  • 9.09.2015
ABB: Novinky v systému Door Entry
Novinky v domovních telefonech a přístupových systémech společnosti ABB nám na AMPERu 2015 představil zástupce firmy Pavel Mony. Jednou z novinek je například 3. generace IP Gateway. Nová generace umožňuje nejen propojení systému domovních videotelefonů ABB-Welcome se systémovou instalací KNX, ale také s chytrými telefony a tablety. Vylepšení umožňuje komunikaci přes internet prakticky odkudkoliv, kde je možné se pomocí mobilního zařízení připojit se k internetu.

Měření napětí svařovacího obvodu

  • 28.08.2015
Měření napětí svařovacího obvodu
K měření výstupního napětí svařovacího obvodu nelze použít libovolný voltmetr. Musí být použit přístroj měřící skutečnou efektivní hodnotu napětí s přesností měření minimálně ±5%. Při měření musí být svařovací obvod zatížen proudem tekoucím přes zatěžovací odpor 5kΩ. A při měření vrcholové hodnoty napětí musí být svařovací obvod zatěžován postupně rostoucím proudem tekoucím přes proměnný zatěžovací odpor 0,2kΩ až 5kΩ. Jak vypadá schéma zapojení?

O motorech #14: Jaký vliv má frekvenční měnič na funkci a životnost motoru?

  • 27.08.2015
O motorech #14: Jaký vliv má frekvenční měnič na funkci a životnost motoru?
Koupit si zařízení a následně na něj za účelem zvýšení otáček napojit frekvenční měnič, je hitem posledních let. Následkem toho se ale elektromotor může spálit. V dnešní době je totiž důležité již při nákupu motoru zvážit, zda motor budete pohánět frekvenčním měničem, aby byl na to konstrukčně uzpůsoben. Zároveň záleží i na konkrétní aplikaci. Více nám k tomuto tématu řekl odborník Lubomír Kastner.

Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče

  • 14.08.2015
Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče
Ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů třídy ochrany I. Parametry měřicího zdroje jsou stanoveny v souladu s ČSN EN 61557-4 a jsou shodné s požadavky norem pro revize elektrických instalací. Pro toto měření je tedy možné použít i jakýkoliv přístroj určený k měření přechodového odporu při revizích elektrických instalací. Jak se měření provádí a jak vypadá schéma zapojení?

Termíny a definice u revizí elektrických spotřebičů

  • 31.07.2015
Termíny a definice u revizí elektrických spotřebičů
Elektrický spotřebič je obecně jakékoliv zařízení, které ke svému provozu využívá elektřinu. Před nepříznivými účinky elektřiny na okolí jsou spotřebiče vybaveny ochrannými prvky a účelem kontrol a revizí spotřebičů je prověření funkčnosti a parametrů těchto ochran. V tomto článku objasníme základní definice různých druhů spotřebičů i jejich částí, které je nutné znát při provádění revizí spotřebičů.

ČSN platné pro ověřování bezpečnosti elektrických spotřebičů

  • 17.07.2015
ČSN platné pro ověřování bezpečnosti elektrických spotřebičů
Ověřováním bezpečnosti elektrických spotřebičů se zabývají normy ČSN 33 1600 ed.2 a ČSN EN 60974-4. Norma ČSN 33 1600 ed.2, která vstoupila v platnost v listopadu 2009, platí pro veškeré elektrické spotřebiče a ruční nářadí s výjimkou v normě vyjmenovaných kategorií spotřebičů podléhajících zvláštním předpisům. Podle normy ČSN EN 60974-4 se provádí kontroly zdrojů svařovacího proudu a pomocných zařízení pro obloukové svařování, která jsou konstruovány podle IEC 60974-1.

O motorech #10: Jaký vliv má připojení vodiče N na uzel ve hvězdě?

  • 10.07.2015
O motorech #10: Jaký vliv má připojení vodiče N na uzel ve hvězdě?
Připojení vodiče N na uzel ve hvězdě může mít devastující následky, nezkoušejte to! Říká odborník na elektromotory Lubomír Kastner. Při takovém připojení podle něj reálně hrozí zkrat. Mohou existovat konkrétní aplikace, kdy k problémům nedojde. Bezpečnost takového připojení ovlivní zatížení, výkon, otáčky, konstrukce motoru i další faktory. Doporučit takové připojení ale podle něj rozhodně nelze.

Kdo má oprávnění k provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů

  • 3.07.2015
Kdo má oprávnění k provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů
Kdo je oprávněn provádět revize, kontroly a ověřování bezpečnosti po opravě spotřebičů? Revize smí provádět pracovník s příslušnou elektrotechnickou a odbornou kvalifikací. Ověření bezpečnosti po opravě může provádět pověřený pracovník, který nemusí být nutně revizní technik. Kontroly pak provádí přímo uživatel spotřebičů, který má být o nutnosti vykonávat kontroly a o způsobu jejich provádění prokazatelně poučen.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933