Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje

Kontrola a revize elektrického spotřebiče

  • 16.09.2016
Kontrola a revize elektrického spotřebiče
Norma stanovuje, že u každého spotřebiče je nutné provádět pravidelné kontroly a revize. Při kontrole se posuzuje technický stav spotřebiče, tedy jeho provozuschopnost a funkčnost posouditelných bezpečnostních prvků. Při revizi se potom posuzuje spotřebič především z hlediska elektrické bezpečnosti. Hodnotí se jeho technický stav a především se ověřuje funkčnost a kvalita prvků zajišťujících elektrickou bezpečnost.

Měření proudu protékajícího ochranným vodičem u spotřebiče

  • 2.09.2016
Měření proudu protékajícího ochranným vodičem u spotřebiče
Měření proudu protékajícího ochranným vodičem se provádí u spotřebičů třídy I spadajících do kategorií podle ČSN 33 1600 ed.2 a ČSN EN 60974-4 shodným způsobem. Jeden z požadavků normy je, že pokud uživatel měří proud PE vodičem takzvanou přímou metodou, musí jej přístroj prokazatelně upozornit na nutnost izolovaného uložení spotřebiče. Jak vypadá schéma zapojení pro měření proudu protékajícího PE vodičem u spotřebičů třídy I takzvanou přímou metodou?

OEZ roadshow16: Lištové pojistkové přístroje Varius

  • 24.08.2016
OEZ roadshow16: Lištové pojistkové přístroje Varius
OEZ představila na Roadshow 2016 novinky v portfoliu Varius. Zcela inovovala tvář lištových pojistkových přístrojů. Původní lištové pojistkové odpínače FD a pojistkové lišty FR nahradily nové typy s označením FSD a FSR. Inovace v portfoliu mají hlavně zjednodušit montáž a zajistit lepší odvádění tepla z přístroje. Příslušenství původních přístrojů FD a FR je přitom přímo kompatibilní s novými přístroji.

Jak se provádí měření při revizi spotřebiče

  • 19.08.2016
Jak se provádí měření při revizi spotřebiče
Pro měření při revizi spotřebičů norma definuje základní a náhradní postup měření. Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu, měření izolačního odporu a z měření unikajícího a dotykového proudu. Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Co postup zahrnuje?

Problematika měření izolačního odporu u spotřebiče

  • 5.08.2016
Problematika měření izolačního odporu u spotřebiče
Překážkou při ověření stavu izolací spotřebiče měřením jejich odporu napětím DC 500V bývají elektronické obvody spotřebiče. Obvykle sice nehrozí jejich poškození měřicím napětím, neboť elektronika spotřebiče musí být navržena tak, aby při typových zkouškách výrobků snesla vyšší napětí. Elektronika spotřebiče má ale na výsledky měření izolačního odporu jiný vliv, a tím je schopnost oddělit měřicí napětí od dalších živých částí spotřebiče. Jaké jsou konkrétní příklady?

Jak se provádí prohlídka spotřebiče při revizi

  • 22.07.2016
Jak se provádí prohlídka spotřebiče při revizi
Revize spotřebiče se skládá z prohlídky, zkoušky chodu a z měření vlastností a parametrů ochranných prvků spotřebiče. Prohlídkou každá revize začíná. Provádí se důkladněji, než při kontrole spotřebiče, zvláště pokud jde o revizi po opravě. Závěr z ní vyplývající pro bezpečné používání spotřebiče má mít dlouhodobější platnost. Při prohlídce je nutné myslet i na kontrolu stavu označení a nápisů na spotřebiči, které se týkají bezpečnosti jeho provozu. Pokud nápisy chybí nebo jsou poškozeny, je třeba je obnovit.

OEZ roadshow16: Nová Minia – Nové možnosti

  • 13.07.2016
OEZ roadshow16: Nová Minia – Nové možnosti
Modulární přístroje Minia doznávají v roce 2015/2016 zásadních změn. Důvod těchto změn je prozaický - nabídnout zákazníkům lepší produkty. Změna se dá označit za inovativní skok (zejména v připojování) a týká se klíčových skupin přístrojů v portfoliu Minia - jističů a proudových chráničů (včetně jejich příslušenství) a dále potom menší skupiny, a to vypínačů.

Izolované uložení spotřebičů při přímém měření unikajícího proudu

  • 8.07.2016
Izolované uložení spotřebičů při přímém měření unikajícího proudu
Izolované uložení spotřebiče znamená, že není spojen se zemí jiným způsobem, než přes ochranný vodič napájecího přívodu. Při použití metody přímého měření je nutné od spotřebiče odpojit veškerá náhodná uzemnění a položit jej na izolační podložku dostatečné tloušťky, aby se zabránilo nejen přímému dotyku vodivých částí spotřebiče s uzemněným podložím, ale i případné kapacitní vazbě mezi nimi.

Kontrola spotřebiče podle ČSN 33 1600 ed.2

  • 24.06.2016
Kontrola spotřebiče podle ČSN 33 1600 ed.2
Kontrola spotřebiče se skládá z prohlídky a zkoušky jeho chodu. Prohlídkou se zjišťuje neporušenost a stav vnějších viditelných izolací spotřebiče, především síťového přívodu, krytů a držadel. Zkouška chodu pak prověřuje, zda spotřebič funguje tak, jak se od něj očekává, zda má pravidelný chod a zda ovládací prvky plní svoji funkci. Kdo kontrolu spotřebiče provádí?

HAGER: Novinky v chráničích, požárních hlásičích a svorkovnicích

  • 13.06.2016
HAGER: Novinky v chráničích, požárních hlásičích a svorkovnicích
Čtyřpólový chránič s nadproudovou ochranou, u něhož nezáleží na tom, zda je N pól vpravo či vlevo, ale také kouřový hlásič s dobou chodu 10 let, který splňuje označení Q Label. To jsou jen některé z novinek, které společnost Hager Electro představila na mezinárodním veletrhu AMPER 2016. Co všechno je v sortimentu Hager nového, se dozvíte ve videorozhovoru s produktovým managerem Štěpánem Tycem.

Měření dotykového proudu u spotřebiče

  • 10.06.2016
Měření dotykového proudu u spotřebiče
Měření dotykového proudu se provádí u vodivých, dotyku přístupných částí spotřebičů třídy II a III a u těch částí spotřebičů třídy I, které nejsou konstrukčně spojeny s PE vodičem. Jak vypadá schéma zapojení pro měření dotykového proudu takzvanou přímou metodou a jak při měření rozdílovou metodou?

CONTEG: Nákup a zprovoznění nového modifikačního centra

  • 31.05.2016
CONTEG: Nákup a zprovoznění nového modifikačního centra
Otvory a výřezy do rozvaděče přesně podle vašich požadavků? Nyní v nově otevřeném modifikačním centru v Pelhřimově. Modifikační centrum mimo jiné obsahuje moderní CNC stroj MODCentrum 29, na kterém firma Conteg splní jakékoli požadavky zákazníků přes frézování, vrtání až po závitování. Výřezy a otvory realizuje do jednotlivých odnímatelných dílů pláště nástěnných a stojanových rozvaděčů, ale i do svařených monolitických skříní.

Měření spotřebičů obsahujících elektronické prvky

  • 27.05.2016
Měření spotřebičů obsahujících elektronické prvky
Přístroje různých výrobců mohou reagovat na zkreslující složky proudu různě. U některých spotřebičů lze tedy různými typy měřicích přístrojů naměřit odlišné hodnoty unikajícího proudu. Rušení a zkreslující či usměrněné složky unikajícího proudu mohou být i důvodem, proč tímtéž přístrojem naměříme u spotřebiče rozdílný výsledek metodou přímého měření a metodou měření rozdílového proudu. Kvalitnější přístroje ovšem mají tento problém do značné míry ošetřen.

Měření náhradního unikajícího proudu u spotřebičů obsahujících elektronické prvky

  • 20.05.2016
Měření náhradního unikajícího proudu u spotřebičů obsahujících elektronické prvky
Při měření náhradního unikajícího proudu u spotřebičů obsahujících elektronické prvky platí určitá omezení. Spotřebič totiž není při měření v provozním stavu a elektronika zabrání průniku měřicího napětí do celé síťové části. Případná závada izolace spotřebiče tak nemusí být odhalena.

ABB: Robot YuMi již chodí do práce!

  • 10.05.2016
ABB: Robot YuMi již chodí do práce!
Na oficiální spuštění robota YuMi jsme se vydali s kamerou do závodu na výrobky nízkého napětí v Jablonci nad Nisou. YuMi je první robot na světě, který je navržen pro kooperaci s lidmi, a to jsme skutečně zaznamenali. Je určen k montáži malých součástí a nyní již v jabloneckém závodě ABB pracuje společně s lidmi na jedné výrobní lince určené pro montáž elektrických zásuvek. Jak je bezpečné pracovat s robotem? A co vlastně znamená YuMi?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933