Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Novinky Koposu Kolín pro rok 2010


Document Actions
Novinky Koposu Kolín pro rok 2010
Kopos Kolín přestavil novinky na veletrhu Amper 2010. Jednalo se především o nové výrobkové řady kovových kabelových nosných systémů: kabelové žlaby Jupiter a inovované kabelové žlaby Mars, jejichž výroba byla zahájena ve 2.polovině roku 2009 a které zatím nebyly oficiálně představeny.
Komerční sdělení, ze dne: 4.05.2010

Kabelové nosné systémy Jupiter se vyrábějí s výškou bočnice 35; 60; 85; 110 mm o šířkách 50; 75; 100; 150; 200; 300; 400; 500; 600mm. Kabelové žlaby disponují integrovanou spojkou, která usnadňuje a urychluje montáž. Jsou vybavené embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů. Průchody pro kabely ve dně i v bocích osazené plastovými chrániči umožňují snadné a bezpečné vyvedení kabelů. Příčně prolisovaný výstupek u žlabů a u příslušenství zaručuje bezpečné zatahování kabelů bez poškození.

Víka jsou vybavena podélným prolisem pro zvětšení tuhosti.
Kabelový nosný systém Jupiter se standardně vyrábí v délce 3 m, vyrobit lze i jiné délky: 2; 4; 5; 6 m. Tloušťka plechu pro výrobu žlabů se pohybuje v rozmezí od 0,75 do 1,5 mm, tloušťka plechu vík je od 0,6 do 1,25 mm. Systém doplňuje příslušenství a montážní prvky.
Podle stupně korozního prostředí lze volit kromě standardního typu povrchu zinkování Sendzimir také žárové zinkování ponorem, lak epoxy po obvodu nebo celkový a lakování polyesterem o tloušťce 60 nebo 100 mikronů.

Inovované kabelové nosné systémy Mars mají zachované své tradiční rozměry: výšky bočnice 50; 100 mm, šířky žlabu 62; 125; 250; 500 mm. Nově jsou vybavené ohnutým lemem bočnice pro větší tuhost žlabu a ochranu zdraví montážníka. Tuhost žlabu dále zvyšuje embosování (prolis kolem perforací ve dně), které dovoluje skrýt hlavu šroubu a snadno protahovat vodiče bez rizika jejich poškození. Žlaby jsou vybavené integrovanou spojkou, která zvyšuje rychlost montáže a šetří náklady. Inovovaný typ žlabů má četnější děrování, což umožňuje žlab umístit kamkoliv na podpěru bez použití vrtačky. Pro uchycení kabelů při svislých trasách a pro jejich odlehčování v tahu slouží tzv. profil pro sonapky, chráněný užitným vzorem Koposu.
Kabelový nosný systém Mars se vyrábí v délce 2m, lze vyrobit i jiné délky, a to 3; 4; 5 nebo 6m.
Standardním typem povrchu je zinková úprava Sendzimir. Podle stupně korozního prostředí je možné žárově zinkovat ponorem, nanést lak epoxy po obvodu nebo celkově nebo lakovat polyesterem 60 nebo 100 mikronů.

Novinkou v oblasti kabelových nosných systémů je rozšíření počtu kabelových tras se zachováním funkčnosti za požáru o certifikované nestandardní konstrukce.
Kabelový nosný systém KOPOS, který nyní zahrnuje kabelové žlaby s integrovanou spojkou „MARS“ a Jupiter s tloušťkou plechu 1,25 mm, běžně vyráběné kabelové lávky, nosné lišty, ocelové trubky a elektroinstalační krabice 8135 s požárně odolnou svorkovnicí, je klasifikován požární odolností E90 dle DIN 4102 část 12, P 90-R dle ZP 27/2008 a PS90 dle STN 92 0205 podle normové časově teplotní křivky.
Kromě toho jsou kabelové žlaby Jupiter, kabelové lávky a trubky také klasifikovány podle působení konstantní teploty 750°C po dobu 120 minut jako ZP 27/2008 750°C/120/136-R, a s dostatečnou rezervou proto vyhovují i do tunelových staveb.

Dalším novým výrobkem je elektroinstalační krabice určená pro montáž do zateplení budov. Je tvořená nosičem, elektroinstalační krabicí nebo montážní deskou a tepelně izolačním materiálem.


KEZ - Krabice elektroinstalační do zateplení   MDZ - Montážní deska do zateplení         

Nosič krabice slouží jako nosný prvek při montáži systému do zateplení. Je určen pro tloušťku polystyrenu 50 až 200mm.

Tepelně izolační materiál utěsní volný prostor v nosiči krabice a eliminuje tvorbu tepelného mostu. Na nosič se upevní buď elektroinstalační krabice (pro instalaci vypínače/zásuvky), nebo montážní deska (pro uchycení svítidel, čidel apod).

Další novinky Koposu:

  • TN 68; TN 97 - trn nástavný
    Trn nástavný slouží pro prodloužení středového trnu krycích víček KO 68, KO 97. Použije se v případě příliš zapuštěných krabic, kdy trn krycího víčka je krátký a nedosahuje do středového závitu elektroinstalační krabice. Trn je možné zkrátit na potřebnou délku.

  • KOPOFLEX - UV stabilní ohebná dvouplášťová korugovaná chránička
    Dvouplášťová trubka určená pro mechanickou ochranu všech druhů energetických a telekomunikačních vedení. Vnější průměr trubky: 40; 50; 63; 75; 90; 110; 160mm

  • EKD 120X40 - elektroinstalační kanál
    Elektroinstalační kanál je určený pro vložení více kabelů nebo pro kabely větších průřezů. Vnitřní prostor kanálu je možné rozdělit příčkou PEKD 40. Rozměr kanálu: 120x40mm.

 

  • LHD 20X10HF - bezhalogenová elektroinstalační lišta
    Lišty jsou vyrobeny z materiálu neobsahujícího halogenové prvky. Jejich použití je vhodné do prostředí se zvýšeným zájmem na ochranu osob a zařízení. Rozměr lišty: 20x10mm.

Kopos Kolín zaměstnává v České republice 365 pracovníků, ve 13 zahraničních dceřiných společnostech jich pracuje dalších 120. Sortiment k dnešnímu dni čítá přes 5000 druhů výrobků, na jejichž technologickou dokonalost a kvalitu při výrobě je kladen extrémní důraz. Společnost každoročně provádí inovace a modernizace výrobků a přizpůsobuje je požadavkům zákazníka. Kopos Kolín je držitelem certifikátu podle norem ISO9001 a ISO14001 a také osvědčení Bezpečný podnik a Česká kvalita.

O více informací těchto systémů si můžete zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933