Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Nové vzduchové jističe rodiny SACE Emax 2 Evoluce od jističe až po regulátor spotřeby


Document Actions
Nové vzduchové jističe rodiny SACE Emax 2  Evoluce od jističe až po regulátor spotřeby
Divize výrobků nízkého napětí společnosti ABB si dovoluje s hrdostí oznámit, že uvádí na trh další generaci vzduchových jističů SACE Emax 2. Více než 70 let špičkového výzkumu a zkušeností umožnilo společnosti ABB SACE vytvořit tuto novou řadu jističů, které představují porovnávací standard v této průmyslové oblasti. Jistič Emax 2 nejenže splňuje a překračuje standardní výkonnostní parametry, ale stal se z něj doslova "power manager". V jističi Emax 2 v kombinaci se ...
Autorský článek, ze dne: 11.06.2014


V jističi Emax 2 v kombinaci se spouští Ekip a příslušenstvím se dokonale prolíná řízení, konektivita, výkonnost, jednoduchost používání a bezpečnost, která uspokojí všechny aplikační potřeby.

  • Patentovaný regulátor spotřeby (Power Controller) monitoruje a řídí výkonovou spotřebu z hlediska snížení nákladů.
  • Rozsáhlé přímé komunikační funkce zjednodušují integraci přístroje do sítě a eliminují potřebu nákladných a obtížně transformovatelných komponent.
  • Optimální organizace rámu a přesný design reagují na požadavky vysoce výkonných rozvaděčů a spínacích zařízení, a snižují potřebu instalačního materiálu i prostoru.
  • Připojovací svorky přizpůsobené k jednotlivým typům přípojnic eliminují potřebu ohýbání a prodlužování přípojnic a umožňují rychlou a snadnou instalaci.
  • Velká barevná dotyková obrazovka jako rozhraní umožňuje přehlednou navigaci a nabízí jednoduché a rychlé cesty k nalezení informací nebo nastavování přístroje.
  • Široká škála příslušenství zjednodušuje používání, instalaci a zvyšuje bezpečnost.

Jistič Emax2 obsahuje některé funkce, které jsou buď na trhu zcela nové nebo překračují úroveň současných řešení. Znamenají nejlepší volbu pro potřeby nn sítí.



Řízení
Funkce Power Controller (= regulátor spotřeby) u jističe Emax2 využívá patentovaný algoritmus, kterým určuje střední hodnotu odebírané energie za určitý časový úsek a porovnává ji se zatěžovacím seznamem tak, aby nebyla překročena maximální výkonová mez specifikovaná uživatelem. Možnost vyloučit okamžité naměřené hodnoty a schopnost synchronizace s měřicími zařízeními elektrorozvodných závodů vytváří účinné prostředí, které šetří výdaje za elektřinu bez nutnosti použití dalších monitorovacích systémů.

Systémy Ekip Link a Ekip Control Panel dokážou lokálně monitorovat vypínací a spínací funkce konkrétního rozvaděče. Nevyžadují žádné programování a jsou k dispozici i pro základní provedení ochranné spouště pro Emax2. Představují ekonomickou cestu pro malé provozy, kde zvyšují monitorovací schopnosti, případně velké závody, kde zjednodušují lokální kontrolu a údržbu.

Funkce síťového analyzátoru (Network Analyzer) dokáže u Emax2 analyzovat v reálném čase a s extrémní přesností jakost napájení podle požadavků normy EN 50160 a IEC 6100-4 30.  Díky těmto funkcím je možno identifikovat příčiny četnější ztráty napájení nebo zkrácení životnosti kabelů a kondenzátorů a přitom nemuset instalovat nákladné externí přístroje. Pomocí analyzátoru Network Analyser u jističe Emax2 je možno zabránit funkčním poruchám, zvýšit účinnost instalace a prodloužit provozní životnost zařízení.

Modul Ekip Synchrocheck slouží ke kontrole synchronizace při paralelním spojení dvou zdrojů. Teprve po dosažení synchronního stavu vydá povel k zapnutí jističe. Schopnost Emax2 zajistit tuto funkci prostřednictvím modulu zbavuje uživatele nutnosti koupě a instalace nezávislých monitorovacích systémů.

Emax2 je dodáván ve vybavení s generátorovými spouštěmi Ekip Touch a Ekip Hi-touch. Tyto spouště obsahují všechny funkce potřebné pro ochranu generátoru. Ochrana je instalována do jističe a není třeba žádných externích relé nebo zařízení, žádné vodičové připojování nebo kontroly. Verze G nabízí bezpečnou řídicí funkci, která je okamžitě připravena k použití.

Konektivita, komunikační funkce
Každý jistič Emax2 je možno kdykoli vybavit vícenásobnými zásuvnými komunikačními moduly. Tyto moduly umožňují přímou integraci jističe do automatizačních a energetických řídicích systémů, prostřednictvím sedmi nejznámějších a globálně rozšířených protokolů, včetně protokolu IEC 61850, který se používá pro tvorbu inteligentních sítí Smart Grid Networks.


Přístup ke všem funkcím je možný přes internet při zachování dokonalé bezpečnosti pomocí rozvaděčového monitorovacího systému Ekip Link.

Zadní připojovací svorky jističe Emax2 je možno otočit z horizontální do vertikální polohy a tyto svorky jsou speciálně navrženy tak, aby vyhověly většině obvyklých sběrnicových konfigurací. Každá svorka je přizpůsobena standardní šířce přípojnice pro dané proudové zatížení a je vybavena jedním, dvěma nebo třemi terminálovými kolíky pro snadné připojení jedné až čtyř přípojnicových tras. Technologie připojovacích svorek umožňuje snadné připojení a instalaci, přičemž není třeba udržovat žádnou velkou zásobu přípojnic na skladě.

Modul Ekip Supply se připojuje ke střídavému nebo stejnosměrnému zdroji napájení, který dodává přídavnou napájecí energii pro spouště a svorkovnicové moduly. Tím se odstraní nutnost použití externího napájecího zdroje na jiném místě ve skříni, což znamená úsporu prostoru i nákladů.

Nulová svorka Emax2 se dá umístit na levou či pravou stranu, což znamená maximální instalační pružnost. Navíc typ E6.2 je dodáván s nulovým vodičem průřezu 50% nebo 100%. Uživatel si může zvolit nulový vodič správného průřezu k dané přípojnici a tím ušetřit konstrukční náklady.

Výkonnost

Emax2 používá čtyři velikosti rámu, z nichž každý má jen tu šířku, která je nutná pro dané proudové zatížení. Projektanti mohou tedy optimalizovat instalační prostor a volit nejvhodnější instalační materiál. Konstrukční provedení jističe a použití jakostních materiálů umožňuje dosáhnout malé konstrukční rozměry jističe a přitom zachovat vysoké výkonnostní parametry nutné pro nejnáročnější podmínky.

Rodina jističů Emax2 obsahuje:


  • typ E1.2, 1600A na napětí 440V, s Icu 66kA a Icw/1s
    hodnoty 50kA, s konstrukční šířkou 210mm.
  • typ E2.2, 2500A, pro napětí 440V, Icu  100kA a Icw/1s
    hodnoty 85kA, se šířkou 276mm.
  • typ E4.2, 4000A, pro napětí 440V, Icu  150kA a Icw/1s
    hodnoty 100kA, se šířkou 384mm.
  • typ E6.2, 6300A, pro napětí 440V, Icu  200kA a Icw/1s
    hodnoty 120kA, se šířkou 762mm.

Jistič Emax2 obsahuje novou generaci snímačů na principu Rogowskiho cívky, které měří s nejvyšší měřicí přesností na trhu. Tolerance  v rozsahu 1% skutečné hodnoty proudu, 0,5% napětí a 2% výkonu a energie je zárukou přesnosti a umožňuje jističi fungovat jako měřicí zařízení v rozvaděči. Naměřené hodnoty je možno odečítat přímo na širokém displeji spouště, takže přídavná zařízení se stávají zbytečnými.

Ventilátorový modul Ekip Fan trvale monitoruje vnitřní teplotu na pevné části jističe a v případě potřeby aktivuje ventilátory.  Tím lze docílit vyšších jmenovitých hodnot rozvaděčů.

Snadné používání a bezpečnost

Emax2 je prvním jističem, který je vybaven velkými, barevnými, dotykovými displeji. Jejich prostřednictvím je možno přehledně a snadno listovat funkcemi, zajistit si rychlý přístup k informacím a provádět nastavení, což jsou neocenitelné možnosti v případě poruchy nebo nouzové situace.


Spouště komunikují v deseti jazycích a snižují potřebu rozsáhlého školení. Odečet je možno provádět přímo, stejně jako práci s nimi, bez nutnosti drahých rozhraní člověk-stroj (HMI). V případě potřeby je možno spouště programovat a provádět konzultaci s nimi přes tablet, smart phone nebo PC, pomocí aplikace Ekip Connect.

Po sundání hlavního krytu z Emax2 si uživatel zajistí přístup do prostoru s příslušenstvím, nikoli však k provoznímu mechanismu nebo dalším komponentám. Údržbový personál i jistič jsou tak chráněni proti nežádoucímu poškození. Navíc je v prostoru příslušenství instalován klíčový zámek, kterým je možno jistič uzamknout a zabránit nežádoucím provozním pohybům během údržby.

Speciální vodicí lišty zjednodušují pohyb a umožňují správné, zablokované a jasně identifikovatelné nastavení spínací polohy jističe. Lišty zasahují do prostor mimo pevnou část, takže pohyblivou část je možno snadno zasunout. Clony na pevné části je možno z přední strany zamknout, bez nutnosti sahat do vnitřku pevné části. To vše přispívá k jednoduchosti a bezpečnosti instalace a údržby.



Nastavení jističe se zjednoduší pomocí softwaru ABB DOC a rozhraní Ekip Connect. Křivky a nastavení je možno definovat a ukládat softwarem DOC. Otevření a čtení souboru DOC se provádí programem Ekip Connect. Tím se eliminuje potřeba vpisování nastavených parametrů do jističe nebo do softwarového programu a umožní snadná a bezchybná implementace těchto programů.

Jistič Emax2 je vybaven technologií pružinových svorek, které usnadňují připojení vodičů bez nutnosti použití nástroje. Vodiče je možno připojit okamžitě a bezpečně. Navíc svorkovnice Emax2 a nastavovací prvky jsou společné pro celou napájecí síť a spouště se dají v provozu vzájemně zaměňovat. To vše přispívá k pružnosti a rychlé aktualizaci zařízení, bez dalších přídavných nákladů na servisního technika.

ABB s.r.o. Ing. Ivan Kácal



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si o aktuální
papírový katalog vzduchových jističů ABB

ZAŽÁDAT NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933