Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Nové přístroje ABB i-bus KNX pro ovládání inteligentních budov


Document Actions
Nové přístroje ABB i-bus KNX pro ovládání inteligentních budov
ABB nabízí široké spektrum přístrojů, které po sběrnici KNX dokážou komplexně ovládat chod pokročilé inteligentní budovy, ať již jde o rodinné domy, administrativní budovy, nemocnice, školy, hotely, průmyslové haly nebo letiště. Ve druhé polovině roku 2011 a na začátku roku 2012 představila společnost ABB několik nových přístrojů z řady i-bus KNX, kterými rozšířila svoji celkovou nabídku ...
Komerční sdělení, ze dne: 20.07.2012


ABB nabízí široké spektrum přístrojů, které po sběrnici KNX dokážou komplexně ovládat chod pokročilé inteligentní budovy, ať již jde o rodinné domy, administrativní budovy, nemocnice, školy, hotely, průmyslové haly nebo letiště. Ve druhé polovině roku 2011 a na začátku roku 2012 představila společnost ABB několik nových přístrojů z řady i-bus
KNX, kterými rozšířila svoji celkovou nabídku a vyšla vstříc požadavkům zákazníků jak po stránce funkcí a technických parametrů přístrojů, tak po stránce cenové.

Akční členy pro ovládání osvětlení
Ve sféře řízení osvětlení bylo představeno nové jednonásobné řadové rozhraní KNX/DALI pro ovládání nouzového osvětlení DGN/S 1.16.1 (obr. 1). K jednomu kanálu může být připojeno až 64 předřadníků DALI, přičemž lze libovolně kombinovat předřadníky jak pro běžné, tak pro nouzové osvětlení. Připojená svítidla lze ovládat individuálně, nebo je rozdělit do šestnácti světelných skupin bez možnosti jejich vzájemného přesahu, tj. každý předřadník může být zapojen jen do jedné světelné skupiny. Přístroj sleduje údaje o stavu svítidel a předřadníků, jejich poruchách, ale také např. údaje o stavu vestavěné baterie pro nouzové osvětlení.


Obr. 1. Jednonásobné řadové rozhraní KNX/DALI pro ovládání nouzového osvětlení (DGN/S 1.16.1)
 

Spínací akční členy byly doplněny o kompletní řadu šestnácti- a dvacetiampérových přístrojů pro C-zátěž (kapacitní zátěž), které jsou tak nyní k dispozici se dvěma, čtyřmi, osmi a dvanácti výstupy (SA/S X.16.5.1). Dále byl představen nový dvanáctinásobný spínací akční člen pro 16/20 AX C-zátěž s detekcí proudu (SA/S 12.16.6.1). Tím byla zkompletována nabídka spínacích akčních členů s detekcí proudu, které do té doby zahrnovaly jen dvojnásobné, čtyřnásobné a osminásobné akční členy.

Akční členy pro ovládání žaluzií
Zcela inovována byla řada žaluziových akčních členů. Namísto dříve používané řady žaluziových akčních členů JA/S a roletového akčního členu RA/S je nyní nově zavedena řada JRA/S. Byla zachována základní řada žaluziových akčních členů bez možnosti manuálního ovládání, aby bylo možné splnit požadavky na co nejlepší cenu nabízených produktů. Například nový osminásobný žaluziový akční člen JRA/S 8.230.1.1 je dokonce o 25 % levnější než jeho předchůdce JA/S 8.230.1. Podobně byla snížena cena i nové řady žaluziových akčních členů s manuálním ovládáním, kde byl navíc představen k dříve existujícímu čtyř- a osminásobnému provedení také dvojnásobný žaluziový akční člen JRA/S 2.230.2.1. Nejzajímavější novinkou jsou však dvou-, čtyř- a osminásobné žaluziové akční členy s manuálním ovládáním a detekcí pohybu JRA/S X.230.5.1. Díky detekci proudu umožňují určit přesnou polohu žaluzie, a významně tak usnadňují ovládání žaluzií při jejich úvodním nastavování i následném provozu. Tato inovace se nedotkla jen akčního členu pro pohon žaluzií napájeného 230V AC, ale též akčního členu s pohonem napájeným 24V DC.


Obr. 2. Čtyřnásobný řadový žaluziový akční člen s manuálním ovládáním, SMI, LoVo (SJR/S 4.24.2.1)

Začátkem roku 2012 byl na trh uveden čtyřnásobný řadový žaluziový akční člen s manuálním ovládáním pro řízení SMI (Standard Motor Interface) pohonů žaluzií, rolet a další stínicí techniky SJR/S 4.24.2.1 (obr. 2). Ke každému výstupu mohou být paralelně připojeny až čtyři SMI pohony na 24V (LoVo). K přednostem uvedeného členu patří schopnost předávat na sběrnici KNX informace např. o poruše motoru nebo poloze žaluzií. Přístroj navazuje na již dříve představený čtyřnásobný řadový žaluziový akční člen s manuálním ovládáním, pro řízení SMI pohonů na 230V (JA/S 4.SMI.1M).

Akční členy pro ovládání vytápění a chlazení
Významnými novinkami z konce roku 2011 jsou dva akční členy pohonu hlavic ventilů. K již dříve představenému šestinásobnému akčnímu členu topení pro pohon až třinácti elektrotepelných hlavic ventilů na 24V (VAA/A 6.24.1) a pro ovládání systémů vytápění a chlazení přibyly šesti- a dvanáctinásobný akční člen pro elektrotepelné hlavice na 24 až 230V (VAA/S 6.230.2.1 a VAA/S 12.230.2.1) (obr. 3).


Obr. 3. Dvanáctinásobný řadový akční člen pohonu hlavic ventilů, 230V AC (VAA/S 12.230.2.1)

Polovodičové výstupy umožňují bezhlučné spínání a přístroje poskytují manuální ovládání se signalizací aktuálního stavu. Instalují se na lištu DIN a nevyžadují dodatečný napájecí zdroj.

Petr König

Článek vyšel také v časopise ELEKTRO 4/2012

 

 

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost zažádat si o více informací
níže uvedeným formulářem
.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933