Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Nouzové osvětlení a shromažďovací prostory


Document Actions
Nouzové osvětlení a shromažďovací prostory
Jak nazýváme prostor určený pro shromáždění osob, ve kterém počet a hustota osob překračují mezní normové hodnoty? A jak shromažďovací prostor, neuzavřený po obvodě nebo shora, avšak vytvořený nebo vymezený stavebními konstrukcemi (tribunou, pódiem, kontejnery, ohradní stěnou, oplocením, přenosnými zábranami apod.), popřípadě okolním terénem nebo přírodním prostředím (např. svah, skála, plocha)?
František Kosmák, ze dne: 27.06.2012
reklama


Shromažďovací prostor (SP)

Prostor určený pro shromáždění osob, ve kterém počet a hustota osob překračují mezní normové hodnoty. Za shromažďovací prostory se nepovažují samotné únikové cesty a prostory, kde jsou osoby dočasně soustředěny při probíhající evakuaci osob, jakož i veřejná prostranství (ulice, náměstí, parky apod.) Všechny dále uváděné počty osob (včetně příloh) se stanovují podle ČSN 73 0818:1997.


Vnitřní shromažďovací prostor
Shromažďovací prostor (místnost), vymezený po obvodě a shora stavebními konstrukcemi. Za stavební konstrukce se v této souvislosti považují také přemístitelné konstrukce (posuvná stěna či střecha, svinovací žaluzie apod.) nebo krátkodobé-dočasné (stanové, kontejnerové, buňkové apod.


Venkovní shromažďovací prostor
Shromažďovací prostor, neuzavřený po obvodě nebo shora, avšak vytvořený nebo vymezený stavebními konstrukcemi (tribunou, pódiem, kontejnery, ohradní stěnou, oplocením, přenosnými zábranami apod.), popřípadě okolním terénem nebo přírodním prostředím (např. svah, skála, plocha).

Za venkovní shromažďovací prostor se považuje také shromažďovací prostor v uzavřeném nebo polozavřeném volném prostranství (dvoře apod.), ohraničený nejméně 50% délky svého obvodu trvalou nebo dočasnou stavbou.


Z hlediska výškové polohy se vnitřní shromažďovací prostory dělí do 3 výškových pásem (dále jen VP)

a) VP 1
prostory v 1. podzemním a v nadzemních podlažích do výšky 9m

b) VP 2
prostory ve 2. podzemním podlaží a v nadzemních podlažích výšky nad 9m do výšky 30m

c) VP 3
prostory ve 3. či v dalších podzemních podlažích a v nadzemních podlažích výšky nad 30m


Vícepodlažní SP v podzemních podlažích se při zařazování do VP posuzují podle nejníže umístěné podlahy, na které se vyskytuje více než 15% z celkového počtu osob ve SP. Pokud v nadzemních podlažích zasahuje SP do více VP, je dále považováno za rozhodující to výškové pásmo, ve kterém se vyskytuje více než 50% z celkového počtu osob ve SP.

Pro jednotlivá výšková pásma VP jsou shromažďovací prostory SP uvedeny v příloze A této normy ČSN 73 0831:2011.

Jako vnitřní SP se posuzuje každý prostor, který je určený pro 250 a více osob, ve kterém současně připadá na jednu osobu půdorysná plocha 5m² a méně.

Nouzové osvětlení únikových cest ve Shromažďovacích prostorech se zřizuje podle ČSN EN 1838: 09-2000 (36 0453) - Světlo a osvětlování.


Čl. 5.3.6.7
Nouzové osvětlení se musí zřídit:

a) v každém shromažďovacím prostoru (SP) jako osvětlení únikové osvětlení;

b) v navazujících nechráněných i chráněných únikových cestách;

c) v provozně souvisících prostorech, za běžného provozu přístupných návštěvníkům shromažďovacího prostoru (hygienické příslušenství, šatny apod.);

d) v místě pro řízení evakuace, popř. v dalších místech kontroly a ovládání protipožárního zabezpečení a technického vybavení objektu (ohlašovny požáru, velíny, strojovny apod.).


Nouzové osvětlení musí jednoznačně informovat o určené trase úniku, změnách jejího směru nebo sklonu, a to zejména v těch případech, kdy východ určený k evakuaci není vidět z půdorysné plochy shromažďovacího prostoru, vymezené mezní délkou únikových cest, směřujících k posuzovanému východu. Dále se doporučuje vyznačit nouzovým osvětlením také všechna místa, v nichž se mění výšková úroveň podlahy (stupně, rampy apod.)


Čl. 5.3.6.8
Únikové cesty uvnitř SP a v navazujících vnitřních komunikacích musí být označeny značkami podle ČSN ISO 3864(01 8010):1995-11 Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky, která platí souběžně s novou ČSN ISO 3864-1(01 8011):2003-12- Grafické značky – Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky – Část 1: Zásady navrhování bezpečnostních značek na pracovištích a ve veřejných prostorech. Zároveň se musí označit také všechny cesty nebo východy, které k úniku nelze použít.

Značky musí být viditelné i při výpadku dodávky elektrického proudu z distribuční sítě (svítidla nouzového osvětlení jako s vlastním akumulátorem tak připojená na centrální náhradní zdroj, luminiscenční pásy a značky apod.).

Východy ze SP, které se v běžném provozu nepoužívají, se doporučuje označit světelnými značkami s dynamickými efekty (rytmické změny intenzity, barvy apod.).


Čl. 5.3.6.9
Ve SP s provozem při zatemnění (kina, divadla apod.), v šeru nebo se světelnými efekty (taneční kluby, diskotéky apod.), musí po vyhlášení požárního poplachu svítit bílé povšechné osvětlení stálé barvy a intenzity (protipanikové). Toto osvětlení může být elektricky napájeno z běžných zdrojů (z distribuční sítě), pokud je nouzové osvětlení zajištěno odděleně a samostatně. Zároveň musí být přerušeno provozní ozvučení a nahrazeno rozhlasem k organizaci evakuace. Změna osvětlení a ozvučení má být vyvolána signálem elektrické požární signalizace. Evakuační rozhlas musí být samočinně aktivován do 1 minuty od signalizace zjištění stavu "požár" ústřednou elektrické požární signalizace.

V prostorech podle tohoto článku musí značky s vnitřním osvětlením svítit po celou dobu provozu SP.

Elektrické silové rozvody ve SP a únikových cestách se navrhují podle čl. 12.9 ČSN 73 0802: 2009 tak jak je uvedeno v tomto příspěvku u ČSN 73 0804: 2010 Požární bezpečnost staveb–Výrobní objekty.

Mezní normové hodnoty pro vnitřní shromažďovací prostory SP jsou uvedeny v normativní příloze A "Druhy shromažďovacích prostorů" ČSN 73 0831: 2011 ve vztahu výšková pásma VP1, VP2, VP3 a k nim nejmenší počet osob v prostoru a doporučený optimální počet osob na jeden východ.


ČSN EN 12193(36 0454): 08-2008  Světlo a osvětlování – Osvětlení sportovišť
Tato norma je zaměřena na osvětlení krytých i otevřených sportovišť pro ty druhy sportů, které jsou Evropě nejčastější. Stanoví hodnoty osvětlenosti, rovnoměrnosti osvětlení, omezení oslnění a barevných vlastností světelných zdrojů, podle kterých se navrhuje a kontroluje osvětlení sportovišť. Všechny požadavky normy jsou stanoveny jako minimální. Pro nouzové osvětlení se tato norma odvolává na požadavky ČSN EN 1838: 2000-09 (36 0453) - Světlo a osvětlování.

5.7.1 Bezpečnostní osvětlení pro účastníky sportovních akcí.

Norma ČSN EN 12193(36 0454): 08-2008 stanoví konkrétní požadavky pro nouzové osvětlení. V čl. 5.6 vyžaduje, aby úroveň osvětlenosti v prostoru pro diváky byla nejméně 10lx, a to spíše pro zachování zrakové pohody diváků, než z důvodu bezpečnosti nebo nouzového stavu.

Čl. 5.7.1 - úroveň osvětlení pro bezpečné ukončení sportovní činnosti je dána v procentem úrovně osvětlení pro odpovídající třídu osvětlení - např. pro gymnastiku uvnitř 5% po dobu nejméně 30 s, sjezdové lyžování 10% po dobu nejméně 60s.


Volby třídy osvětlení sportovišť podle tabulky č. 3 a úrovně soutěže
I  – min. 750lx soutěže nejvyšší úrovně včetně národních a mezinárodních s vysokým počtem diváků a s velkými pozorovacími vzdálenostmi. Do této třídy může být zařazen i nácvik s nejvyšší úrovní.
II –  min. 500lx soutěže střední úrovně jako jsou krajské nebo místní klubové soutěže se středními počty diváků a středními pozorovacími vzdálenostmi. Do této třídy může být zařazen i trénink a nácvik s nejvyšší úrovní.
III – min. 300lx soutěže nízké úrovně, jako jsou soutěže místní nebo malých klubů, které zpravidla nezahrnují diváky. Do této třídy také náleží všeobecný nácvik, trénink, tělesná výchova (školní sporty, rekreační sporty) a pohybová rekreace.


Příklad
Dráhová cyklistika, která má stanovenu třídu osvětlení I s vodorovnou osvětleností dráhy 750lx (měřeno na povrchu dráhy) a svislou osvětlenost u cílové čáry 1.000lx (pro cílovou fotografii a pro rozhodčí), má předepsanou úroveň osvětlení pro bezpečné ukončení činnosti 10% pro odpovídající třídu osvětlení po dobu nejméně 60s. Po přepočtu podle tab. A2 je výsledek následující: povrch dráhy 75lx a u cílové čáry 100lx.


ČSN EN 1838(36 0453): 2000-09 Světlo a osvětlení – Nouzové osvětlení
Norma stanovuje minimální požadavky na osvětlovací soustavy nouzového osvětlení instalované v budovách nebo v místech, kde jsou takové soustavy požadovány, především v místech přístupných veřejnosti nebo zaměstnancům. Nouzové osvětlení se zřizuje pro použití v případě selhání normálního osvětlení a je proto napájeno ze zdroje nezávislého na zdroji, který napájí normální osvětlení.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 51

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933