Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Nouzové osvětlení a návaznost na úřady


Document Actions
Nouzové osvětlení a návaznost na úřady
Co vše stavební úřad zkoumá když kolauduje stavbu? Je pravda, že projektant odpovídá za správnost, celistvost, úplnost a bezpečnost stavby provedené podle jím zpracované projektové dokumentace a proveditelnost stavby podle této dokumentace? Které vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj se dotýkají této problematiky?
František Kosmák, ze dne: 20.03.2012
reklama

Stavební zákon č.183/2006 Sb., který nabyl účinnosti 1.1.2007, podle jehož §115 Stavební úřad ve stavebním povolení stanoví podmínky pro provedení stavby. Po dokončení stavby při závěrečné kontrolní prohlídce před vydáním kolaudačního souhlasu podle §122 zkoumá stavební úřad mimo jiné, zda skutečné provedení stavby nebo její užívání nebude ohrožovat život a veřejné zdraví, život a zdraví zvířat, bezpečnost anebo životní prostředí, v našem případě řádnou funkci zařízení nouzového osvětlení.
Výrobky pro stavbu podle §156 stavebního zákona, které mají rozhodující význam pro výslednou kvalitu stavby a představují zvýšenou míru ohrožení oprávněných zájmů, jsou stanoveny a posuzovány podle zákona č.22/81997Sb. o technických požadavcích na výrobky v platném znění.
Elektrická zařízení nouzového osvětlení včetně svítidel jsou výrobky stanovenými podle zákona č.22/1997 Sb. a nařízení vlády č.17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí, jestliže jsou na napětí od 50V do 1000V střídavého napětí a od 75V do 1500V stejnosměrného napětí, musí mít průvodní dokumentaci jejich výrobce a na povrchu musí být opatřeny označením CE podle NV č.17/2003 Sb.

Pro vypracování projektu platí §159 Stavebního zákona, který stanovuje:
Projektant odpovídá za správnost, celistvost, úplnost a bezpečnost stavby provedené podle jím zpracované projektové dokumentace a proveditelnost stavby podle této dokumentace. Je povinen dbát právních předpisů a obecných požadavků na výstavbu vztahujících se ke konkrétnímu stavebnímu záměru - vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby, která od 26. 8. 2009 nahrazuje předchozí vyhlášku č. 137/1998 o obecných požadavcích na výstavbu, vč. jejich 4 změn.

Vyhláška Ministerstva vnitra č. 46/2001 Sb. o požární prevenci
Nouzové osvětlení je požárně bezpečnostním zařízením podle §2 a na jeho projektování, montáž, provoz, kontroly, údržbu a opravy se vztahují zejm. § 5, 6, 7 cit. vyhlášky (projektování požárně bezpečnostních zařízení, jejich montáž, provoz, kontroly, údržba a opravy).

Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 499/2006 Sb.o dokumentaci staveb stanoví rozsah a obsah projektové dokumentace uvedené v §104 Stavebního zákona pro stavební řízení, provedení stavby a skutečného provedení stavby, obsahové náležitosti stavebního deníku, jednoduchého záznamu o stavbě a způsob jejich vedení. V příloze č.2/A Pozemní (stavební) objekty, čl. 3 Technika prostředí staveb bod 3.7 Zařízení silnoproudé elektrotechniky jsou pod písmenem g) požadavky na technické řešení osvětlovací soustavy včetně ovládání,tj.včetně nouzového osvětlení.

Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 268/2009 Sb o technických požadavcích na stavby §10 - stavba musí být navržena a provedena tak, aby neohrožovala život a zdraví osob nebo zvířat, bezpečnost, zdravé životní podmínky jejich uživatelů, ani uživatelů okolních staveb a aby neohrožovala životní prostředí nad limity obsažené v jiných právních předpisech, mimo jiné následkem nevhodných světelně technických vlastností,

§ 34 - elektrický rozvod musí podle druhu provozu splňovat zejm. požadavky na bezpečnost osob, zvířat a majetku a na dodávku elektrické energie pro zařízení, která musí zůstat funkční při požáru,

§41 - stavby se shromažďovacím prostorem musí být situovány a vybaveny tak, aby v případě havárie nebo požáru byla v nejvyšší možné míře zaručena bezpečnost osob nacházejících se v této stavbě nebo v její blízkosti,

§43 - stavby ubytovacích zařízení: § 45 - všechny únikové cesty musí mít nouzové osvětlení a vyznačený směr úniku.

Vyhláška Ministerstva vnitra č. 23/2008Sb. z 8. 2. 2008 s účinností od 1. 7. 2008 o technických podmínkách požární ochrany staveb při jejich navrhování, provádění a užívání (právní předpis k zákonu č.133/1985 Sb. o požární ochraně)

Zejména §10 - evakuace osob stanovuje povinnost vybavit nouzovým osvětlením chráněnou únikovou cestu a částečně chráněnou únikovou cestu, pokud nahrazuje chráněnou únikovou cestu.

§17 – stavba ubytovacího zařízení stanoví povinnost vybavit nouzovým osvětlením únikovou cestu.

§19 – stavba se shromažďovacím prostorem stanovuje povinnost vybavit nouzovým osvětlením požární úseky s vnitřním shromažďovacím prostorem a navazující únikové cesty.

§23 – stavba užívaná k činnosti školy a školského zařízení stanovuje povinnost vybavit nouzovým osvětlením stavbu školského zařízení určeného pro ubytování nebo prostor pro ubytování ve stavbě školského zařízení.
 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 51

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933