Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Normy ve slaboproudu


Document Actions
Normy ve slaboproudu
Které normy dávají odpověď projektantům jak ve stavbách navrhovat rozvody pro provozování sítí elektronických komunikací? Předpokládá se, že se cílový čtenář buď naplno věnuje slaboproudým PBZ nebo je z respektu neřeší, tudíž se jim dále nebudeme věnovat. Větší pozornost si určitě zaslouží Elektronické komunikace a Security. Věnujme se nejprve Elektronickým komunikacím. Požadavek na dodržování normových hodnot na minimální vzdálenosti při souběhu a křížení vyplývá již z §34, odst. 2f, vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby.
Přednášející, ze dne: 15.01.2014
reklama


 
V kontextu rozdělení systémů do jednotlivých skupin se nyní po právních předpisech budeme věnovat požadavkům z hlediska technických norem. Vyjdeme-li z předchozího seřazení systémů dle striktnosti dodržování předpisů, tak v případě PBZ je to poměrně jednoznačné a nalajnované. Projektant PBZ je svázán se všemi normami, které se daných PBZ týkají (tedy jestli není v případě vlastního řešení připraven před soudem obhajovat dodržení normových hodnot). Předpokládá se, že se cílový čtenář buď naplno věnuje slaboproudým PBZ nebo je z respektu neřeší, tudíž se jim dále nebudeme věnovat. Větší pozornost si určitě zaslouží Elektronické komunikace a Security. Věnujme se nejprve Elektronickým komunikacím. V současné době se dá jednoznačně konstatovat, že provedení vnitřních rozvodů tak jak byly navrhovány v minulosti, tj. například jedna zásuvka pro telefon a televizi pro celý rodinný dům, je dávno překonané.



Naopak se většina objektů, od rodinných domů až po složité areály, vybavují z tohoto pohledu spíše nadstandardně. Do hry navíc čím dál více vstupuje také proces unifikace/ univerzálnosti prostředí ICT s otevřenou náručí pro penetrace ze strany Security. Vzniká tím nová nepřehledná situace tvořená vysokými požadavky koncových uživatelů, širokou nabídkou služeb ze strany operátorů a souběžné poskytování různých typů služeb od různých operátorů (konvergence). To ve výsledku přináší komplikace jak vlastníkovi objektu, tak dotčeným provozovatelům sítí a technologií. Odpověď na otázku jak ve stavbách navrhovat rozvody pro provozování sítí elektronických komunikací, projektantům dávají hlavně normy řady ČSN EN 50173, ČSN EN 50174 a ČSN EN 60728. Bohužel nedodržování těchto zmíněných standardů a absence standardů pro penetrující obory do ICT jsou zřejmě hlavními problémy, resp. úkoly dneška. Ústředními tématy jsou pak v rámci odborných diskuzí bezpečnost provozu jednotlivých technologií v unifikovaném prostředí a návrh topologie celkového řešení ICT v objektu.

V případě Security po dlouhém období relativního klidu (cca do roku 2000), kdy se vycházelo z relativně zaběhnutých bezpečnostních standardů zakotvených v souboru ČSN EN 5013x, nastal technologický boom, způsobený zmiňovanou penetrací ICT také do Security. Pojmem se stává IP (Internet Protokol) a bourají se nejen přenosové technologie, ale také systémové základy. Zhruba 10 let obor Security čeká na první normy podporující IP technologie. Prvním systémem, který tuto podporu dostává je kamerový systém (CCTV), a to v podobě ČSN EN 50132-5-1 až 3. V současné době se očekává logické následování systémy ACS dle ČSN EN 50133 a PZTS dle ČSN EN 50131. Díky prostředí, které nabízí silné integrační nástroje, se dostává stále více do hry poměrně opomíjená norma na kombinované a integrované systémy ČSN CLC/TS 50398.       

Otázka norem okolo provedení souběhů a křížení slaboproudých rozvodů s rozvody nn je řešena v přednášce Koordinovaného projektování (součástí tohoto sborníku). Zde jen zmíníme, že požadavek na dodržování normových hodnot na minimální vzdálenosti při souběhu a křížení vyplývá již z §34, odst. 2f, vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby. Normové hodnoty pro Elektronické komunikace jsou obsaženy v ČSN EN 50174-2 ed.2. Je důležité upozornit, že první edice z 2002 (dnes již neplatná) obsahuje zcela jinou definici stanovení minimálních souběhů a křížení než aktuální edice 2 z 2010. A co Security? Pro tu stále bohužel platí norma ČSN 342300 z roku 1977 (tedy o rok mladší než sám autor příspěvku!). Nicméně je samozřejmě otázkou k diskuzi, jestli i v Securitě, řešené s moderními přenosy po IP, nelze využít normy pro Elektronické komunikace, tj. ČSN EN 50174-2 ed.2. Autor si dovolí tvrdit, že ano a při své práci kombinuje obě normy dle konkrétně použitých přenosových technologií.  



Ing. Tomáš Mikula
projektant datových rozvodů, autorizovaný inženýr

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku ve Zdrojích.

Které normy z oblasti slaboproudu
používáte často?
Diskutujte s námi v níže uvedeném tématu!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933