Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Normy určené pro instalace slaboproudých rozvodů důležité i pro silnoproudé rozvody (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.01.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Normy určené pro instalace slaboproudých rozvodů důležité i pro silnoproudé rozvody


Normy určené pro instalace slaboproudých rozvodů důležité i pro silnoproudé rozvody
Bohužel mezi projektanty slaboproudu a silnoproudu často dochází k vzájemné neznalosti základních předpisů z druhého oboru. Zaměříme se spíše na pohled ze strany projektanta silnoproudu. Důležité jsou normy řešící funkční pospojování a zemnění tj. ČSN EN 50310 ed.3. doplněné o zásadní požadavky na spolupráci silnoproudu a slaboproudu při řešení ochrany proti rušení uvedené v ČSN EN 62305-4 ed. 2. Tato norma, často opomíjená, je velmi důležitá řešení rozvodů vzhledem k nebezpečí vlivu LEMP a ...
Autorský článek, ze dne: 15.01.2013



Bohužel mezi projektanty slaboproudu a silnoproudu často dochází k vzájemné neznalosti základních předpisů z druhého oboru. Zaměříme se spíše na pohled ze strany projektanta silnoproudu. Důležité jsou normy řešící funkční pospojování a zemnění tj. ČSN EN 50310 ed.3. doplněné o zásadní požadavky na spolupráci silnoproudu a slaboproudu při řešení ochrany proti rušení uvedené v ČSN EN 62305-4 ed. 2. Tato norma, často opomíjená, je velmi důležitá řešení rozvodů vzhledem k nebezpečí vlivu LEMP a ostatního rušení.



Přepisy pro souběh datových kabelů ČSN EN 50174-2 ed. 2 jsou součástí souboru ČSN EN 50174 – x a ČSN EN 50173 – x řešící požadavky na provedení a ukládání datové kabeláže jak na povrchu tak v zemi.
Jiří Horák
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.