Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

EBERLE, časová relé.


Document Actions
Článek
Časová relé se používají už i v domovních instalacích, na scéně je opravdu mnoho výrobců, stačí si jen vybrat.
Igor Nováček, ze dne: 29.08.2002
reklama

Doba vzduchových schodišťových automatů je snad už pryč. Vzpomínám si, kdy jsme na škole vytvářeli důmyslnou automatizační jednotku s časovými relé TU60. Stačilo trošku přemýšlet, přidat nějaké relé či stykač a už to fungovalo. Tenkrát nám vůbec nevadil rozměr trutnovského časového relé. Tenkrát jsme byli rádi, že jsme to vůbec měli z čeho vytvořit.

Dnes je situace úplně jiná, s časovými "relátky" se doslova roztrhl pytel. Jedno z nejmenších se běžně používá na spínání ventilátoru např. na toaletách, u kterého si pomocí mikropřepínačů nastavíte některý z časů, které jsou ve volbě. A funkce zpožděného vypnutí ventilátoru zajištěna.

Pokud ovšem potřebujete více kontaktů, přesnější nastavení času.... poohlédněte se po nějakém časovém relátku na DIN lištu. V tomto článku se zmíním o jednom výrobci relé. Je to německá značka EBERLE. Ve své nabídce má opravdu širokou řadu. Tato relátka jsou známé svým tichým chodem a proto se v podobě výkonových relé často používají ve vytápění.

Tento sortiment je u nás dosažitelný především u německých velkoobchodů, což je dnes už jen Froeschl, Elektram a možná THU. V každém případě evidujte výrobce, který se na českém trhu brzy objeví.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933