Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Atmosférická energie (základní pojmy 18.)


Document Actions
hrombl1.jpg
Teorii o vzniku atmosférické energii je víc než dost, ovšem...! Jak vlastně vzniká blesk? Víte kolik různých druhů blesků rozeznáváme? Co je to Eliášův oheň? K čemu je hromosvod?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.03.2003
reklama

Teorii o vzniku atmosférické energii je víc než dost, a proto se budeme zabývat pouze tou, která je obecně uznávaná. Tato atmosférická energie vzniká v mracích v době, kdy se schyluje k bouřce, tím že se v mracích hromadí kladné, ale i záporné náboje.

Tato energie pak kolem sebe vyvolává elektrické pole, které má svůj potenciál, který může být různé velikosti. V době kdy se schyluje k bouři se i potenciál země několika násobně zvýší a tak zde vznikají potenciály dva, které jsou značné velikosti. Rozdílné potenciály, které vznikly v mracích se vybíjí mezi mraky.
Pokud však mrak má potenciál kladný, dostatečné energie začne mezi mrakem a zemí, která má potenciál vždy záporný, prostřednictvím elektronů a ionizací prostoru téci ionizovaným koridorem vybíjecí proud.

Tento vybíjecí proud se šíří z mraku do země, ale i naopak. Jestliže se setkají elektron z mraku a elektron ze země, tak v tomto bodě vznikne korona, která se rychlostí 5x107 ms-1 rozšiřuje k mrakům a k zemi a my ji vidíme formou světelné záře.

Zásah blesku je rázový, unipolární, aperiodický a nestacionární jev.

 Blesky rozeznáváme
čárové, plošné, růžencové a kulové. Specialitou mezi blesky je trsový výboj, kdy z určitého místa pouze srší výboj a nedojde k zásahu blesku. Tento výboj se nazývá Eliášův oheň.

Kulový blesk
je v přírodě považován za zvláštní přírodní jev, který se vyskytuje zcela sporadicky. Nejčastěji můžeme sledovat blesky čárové. V jednom zásahu může být i více výbojů. V průměru je jich asi dva až tři. Takovým bleskům říkáme blesky vícenásobné. Celková doba výboje je asi 1,5 s.

Blesk je provázen
svými průvodními primárními jevy jako je teplo, dynamické působení, elektrochemické působení a pod. a svými sekundárními jevy jako je indukce nábojů,vyvolá přepětí a vznik přeskoků na jiskřištích a pod. Zde jsou známy i předčasné výbuchy rozbušek v lomech, které na zapálení potřebují velmi malou energii nebo výbuchu hořlavých plynů a par hořlavých kapalin např. v lakovnách. je provázen svými průvodními primárními jevy jako je teplo, dynamické působení, elektrochemické působení a pod. a svými sekundárními jevy jako je indukce nábojů,vyvolá přepětí a vznik přeskoků na jiskřištích a pod. Zde jsou známy i předčasné výbuchy rozbušek v lomech, které na zapálení potřebují velmi malou energii nebo výbuchu hořlavých plynů a par hořlavých kapalin např. v lakovnách.

Pro ochranu před bleskem platí ČSN 34 1390. Účelem hromosvodové ochrany je chránit osoby a majetek.

Hromosvod neslouží k odsávání energie,
ani k tomu, aby zabraňoval zásahu do hromosvodového vedení, ale k tomu, aby atmosférický výboj byl co nejrychleji sveden do země a aby doba trvání oblouku byla co nejkratší, což zajišťuje uzemnění hromosvodového zařízení. Často se používá názvu atmosférické přepětí, což je vlastně syndromem venkovního přepětí.

Při zásahu blesku do venkovního vedení se oběma směry od místa zásahu šíří přepěťová vlna, která je charakterizována určitou amplitudou, která je však podstatně vyšší jak jsou izolační hladiny vedení.

Proto tato vedení musí být vybavena bleskojistkami a svodiči přepětí, které nedovolí, aby se toto přepětí přeneslo až do vnitřních rozvodů el. instalace.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933