Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Návrh nouzového zvukového systému dle ČSN EN 60849 (třídící znak 36 80 12), 5. díl – pro bastlíře


Document Actions
Článek
Postupně jsme se propracovali už k předposlednímu dílu našeho seriálu o evaluačních rozhlasech. Dnes budeme hledat odpověď na stěžejní otázku: Jak to všechno zapojit ?
Radek Kaisler, ze dne: 24.09.2002
reklama

Po delší době se opět vracíme k návrhu nouzového zvukového systému dle normy ČSN EN 60849

 

Seriál těchto článků je určen pokročilým projektantům a technikům, kteří znají základy návrhu ozvučení prostor a setkali se i s návrhem ostatních slaboproudých rozvodů. 

V minulých příspěvcích jsme se seznámily s akustickými nároky (1. díl), monitorováním závad (2. díl), propojením se systémem detekce nebezpečí (3.díl) a požadavky na základní a druhotné napájecí napětí (4. díl). 

 

Jako v předchozí dílech i jsme jako příklad použili návrh místního rozhlasu s modulací 100V, který bezobslužně spolupracuje se systémem detekce nebezpečí, elektrické požární signalizace.

Dnešní příspěvek, předposlední, je zaměřen na všeobecné požadavky na systém a na požadavky na instalaci

 

 

Všeobecné požadavky na systém

Je-li detekován poplach musí nouzový zvukový systém vyřadit všechna ostatní hlášení, vysílaná do zón reproduktorů nouzového zvukového systému. 
V praxi to znamená, je-li nouzový zvukový systém využíván i pro informační, zábavné a reklamní hlášení, musí nouzové signály mít vždy největší prioritu. Tedy automaticky odpojit veškeré modulační zdroje při zahájení nouzového hlášení.
I když norma výslovně neřeší požadavek na vypnutí samostatných lokálních zdrojů zvukových signálů , například reklamní či informační ozvučení (tedy pouze v některých místnostech řešeného objektu), je dobré tyto při nouzovém hlášení automaticky odpojovat. Nejsou-li automaticky odpojovány je nutno je posuzovat jako hluk pozadí
(viz. 1. díl).

V praxi by zahájení nouzového hlášení mělo vypadat následovně:

Manuální hlášení:
Osoba pověřená vyhlašovat poplach či evakuaci nouzovým zvukovým systémem zapne v nebezpečí systém (není-li již zapnut) a do 10 sekund jí musí být umožněno provést hlášení. Po aktivaci systému zahájí hlášení do určených zón. 

Je-li systém zapnut, a probíhá zábavné, reklamní či organizační hlášení, musí pověřené osoba odpojit zdroje těchto signálů přepnutím do režimu nouze.  Do 3 sekund poté systém musí umožnit nouzové hlášení.

Při automatické spolupráci se systémem detekce nebezpečí:
Po obdržení signálu "poplach" od systému detekce nebezpečí má následovat zapnutí systému z pohotovostního režimu maximálně do 10 sekund. V případě, že systém je zapnut a v provozu, následuje vyřazení z činnosti všech zvukových zdrojů v rozhlasovém systému (zábavné, reklamní či organizační hlášení). Do 3 sekund poté musí systém vysílat nouzové zvukové signály.

 

V rozhlasovém systému, který je využíván pro nouzové zvukové systémy musí být sestupně určeny priority hlášení následovně:
1. Evakuace = situace možného ohrožení života vyžadující vyklizení objektu.

2. Poplach = nebezpečná situace blízká požadavku varování před očekávanou situací.

3. Jiná nenouzová hlášení /zábavní, reklamní, informační a jiná hlášení).

 

Dále:

Závady jednotlivých zesilovačů a reproduktorů nebo obvodů reproduktorů nesmí vyústit v celkovou ztrátu pokrytí v zóně, kterou reproduktor obsluhuje.

Před prvním hlášením musí předcházet signál vyhlášení nouze v délce 4 - 10 sekund. Po sobě jdoucí signály a hlášení musí potom pokračovat dokud se nezmění podle postupu evakuace nebo nejsou manuálně umlčeny (vypnuty). Interval mezi po sobě jdoucími hlášeními nesmí přesáhnout 30 sekund a signály vyhlášení nouze se musí vysílat, jakmile by doba přesáhla 10 sekund. 

Tam, kde se používá více zvukových signálů pro různá nebezpečí, musí se jasně rozlišit dle svého charakteru.

Všechna hlášení musí být čistá, krátká a jasná (nedvojsmyslná nebo nekonkrétní). 

Pozn. autora: Jako příklad "Hoří prchejte" = špatně, "Nebezpečí požáru, použijte levý východ pro evakuaci" = dobře.

Pokud je to možné, použít předem definovaná hlášení. Tam kde se použije záznamu, musí být udržován v trvanlivé podobě a pravidelně kontrolován.

 

Je-li hlasový poplachový systém v plně automatickém provozu musí být vždy nutno řídit:

Druh zaznamenaného hlášení, které je nutno vysílat.

Distribuci hlášení do různých zón.

Instrukce v reálném čase nebo informace přes nouzový mikrofon, pokud je použit.

 

Vždy musí být umožněny manuální zásahy:

Spustit nebo zastavit zaznamenaná poplachová hlášení.

Vybrat příslušná zaznamenaná poplachová hlášení.

Zapínat nebo vypínat vybrané zóny reproduktorů.

Vysílaní živých hlášení přes nouzový mikrofon (pokud je použit)



Požadavky na instalaci

Zde se norma odvolává na závazné normy a další právní předpisy, které blíže nespecifikuje.

 

Dle současných norem a ostatní legislativy musíme zejména zohlednit: 
1. Zda nouzový zvukový systém spolupracuje se systémem detekce nebezpečí.
2. Rozdělení reproduktorů do jednotlivých hlásících zón.
3. Vnější vlivy působící na jednotlivé části a komponenty nouzového zvukového systému.

ad1) Spolupracuje-li nouzový zvukový systém se systémem elektrické požární signalizace, případně je-li v dokumentaci požárního zabezpečení uveden jako zařízení k vyhlašování požárního poplachu, je zároveň normami požárního zabezpečení staveb definován jako technické zařízení k řízení evakuace, případně jako zařízení sloužící k protipožárnímu zabezpečení stavebních objektů a vztahují se na něj i normy řady ČSN 7308xx - požární bezpečnost staveb.

Tyto normy požárního zabezpečení staveb (např. ČSN 730804 - požární bezpečnost staveb - výrobní objekty, ČSN 730802 - požární bezpečnost staveb - nevýrobní obejtky, ČSN 73083 požární bezpečnost staveb - shromažďovací prostory atd.) definují zejména požadavky na přívod na dodávky elektrické energie, požární odolnost kabeláže a doplňků kabeláže atd. 

Rozbor norem požárního zabezpečení staveb je natolik rozsáhlý, že může být náplní několika samostatných článků. Tento rozbor však přesahuje rámec oboru elektrotechniky.
Obecně by se dalo pro nouzové zvukové systémy shrnout (pokud nouzový zvukový systém spolupracuje se systémem elektrické požární signalizace): 
Kabeláž, svorkovací krabice instalační komponenty (hmoždinky k přichycení kabeláže) atd. by měli mít požární odolnost 30min (pro použité komponenty nutno doložit atest pro použití v ČR).
Napájecí napětí musí být dodáváno alespoň ze dvou nezávislých zdrojů, s automatickým přepínáním v případě přerušení dodávky z jednoho zdroje atd. 

Tyto požadavky řeší příslušné normy požárního zabezpečení pro každý objekt samostatně (dle účelu) a měli by být přesně definovány požárním specialistou v dokumentaci požárního zabezpečení stavby. Dokumentace požárního zabezpečení stavby je nepostradatelným podkladem pro návrh instalace nouzového zvukového systému!

ad2) Rozdělení nouzového zvukového systému do jednotlivých hlásících zón je většinou spojeno s využitím i pro jiné účely, např, pro informační nebo zábavný rozhlas. Hranice jednotlivých zón velmi úzce souvisí s provozem řešeného objektu a s uživatelskými požadavky, proto je nelze příliš zobecnit. Předmětná norma neklade žádné požadavky na rozdělení systému do hlásících zón, předpokládá se však hlášení nuceného poslechu do všech zón . 
Rozdělení však může předepisovat dokumentace požárního zabezpečení objektu, uvažuje-li s postupnou evakuací (např. po jednotlivých podlažích) při požárním poplachu.

Norma pro nouzové zvukové systémy však jasně určí:

Prostory, které je nutné evakuovat, musí být pokryty hlášením z více než jedné zóny reproduktorů!!!

 

Obecné použití v praxi je takové, že např. pro běžnou administrativní budovu se do každého podlaží vedou dvě samostatné zóny, jedna pro místnosti, druhá pro chodby. Znamená to, že do každého podlaží vedou od ústředny místního rozhlasu dva samostatné kabely (např CHKE-V 4x1.5- požární odolnost 30minut, pokud je to nutné, viz. výše) , které se zde větví k jednotlivým reproduktorů dle umístění (chodba, místnost). U ústředny se zbíhají v instalační krabici na svorkovnicích a vzniká zde jakýsi "hlavní rozvaděč" ústředny. Má-li naše příkladná budova 8 podlaží, vzniká 16 samostatných větví kabeláže zapojení reproduktorů. Předpokládá se, že ústředna nebude dimenzována pro takový počet hlásících zón (vysoká pořizovací cena), umožní se však libovolná konfigurace v "hlavním rozvaděči" ústředny, při změnách provozu v budově.

Kabeláž k jednotlivým reproduktorům by měla být nejméně čtyřžilová (dvě žíly - modulace, dvě žíly přepínání do režimu nuceného poslechu). Tento čtyřžílový kabel je dobré použít, i když neplánujeme osazení regulátorů hlasitosti, a tím umožnit jeho budoucí montáž v případě změny účelu místnosti. Průřez žil se v praxi volí 1.5 - 2.5mm, dle úbytku napětí na delších trasách rozvodu.

ad3) Při návrhu a realizaci rozhlasového systému, který bude využíván pro nouzové účely je nutné sledovat, v jakém prostředí budou jednotlivé části technologie rozvodu instalovány. Předpokládáme rozmístění reproduktorů ve vnitřním i venkovním prostředí, v běžném kancelářském nebo obytném prostředí, případně v prašných výrobních halách atd. 

Pro každý případ instalace elektrických zařízení musí být vypracován "Protokol o určení v vnějších vlivů", ve kterém je dle platných norem stanovena charakteristika všech prostředí v jednotlivých místnostech a následně nutné vybavení použitých elektrických zařízení instalovaných v těchto prostorech. Zabývat se problematikou určování vnějších vlivů je nad rámec tohoto seriálu, ale jistě se jí budeme v některém příspěvku zajímat podrobně.

 

Výše uvedený rozbor řeší vybrané požadavky normy, které je třeba respektovat při návrhu nouzového zvukového systému. Dále se zabývá aplikací této normy do praxe tedy a není výčtem veškerých požadavků normy. Norma obsahuje další nařízení a doporučení, které je třeba zohlednit při návrhu a stavbě nouzového zvukového systému.

 

Dnešní díl je předposledním příspěvkem dlouhého a náročného seriálu o nouzových zvukových systémech, které nabytím účinnosti ČSN EN 60849 nabyly nové dimenze.

Pokud Vás náročnost textu úplně neodradila, je na příště připravován poslední díl:

Záznamy, které je třeba vést. 

Literatura:

ČSN EN 60849 (368012) ozvučení pro nouzové účely,

ČN 7308xx, požární bezpečnost staveb, 

ČSN 332000-5-52 výběr soustav a stavba vedení,

Katalogy firem PHILIPS a PENTATRON

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933