Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

BVV: Avizované novinky na 45.MSV


Document Actions
veletrh_bvv.jpg
45. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně je vskutku za dveřmi – jeho brány se otevřou již v pondělí 15.9. Na 2300 firem ze 36. zemí se bude snažit zaujmout návštěvníky svou expozicí a řada z nich si při této příležitosti připravila novinky ze své produkce. Pojďme si některé z nich představit blíže.
Romana Novotná, ze dne: 13.09.2003
reklama

Energetika a silnoproudá elektrotechnika
Až 25% úsporu montážního času proti klasickému spojování má zajistit kabelový žlab KZI, který je novinkou firmy KOPOS Kolín. Jedná se o kabelový žlab s integrovanou spojkou, takže odpadá nutnost montovat spojku klasickou.
Nové multifunkční wattmery SINEAX A2xx pro rozváděče bude vystavovat GMC – měřicí technika, s. r. o. Digitální přístroje měří všechny významné velečiny 3-fázové sítě, přičemž každé dvě měřené veličiny mohou být monitorovány prostřednictvím dvou impulsních výstupů. I ta nejjednodušší varianta může být vybavena schopností komunikace nebo modulem paměti dat.

Elektronika , automatizace a měřící technika
Wonderware Industrial Application Server IAS je moderní software nové generace pro aplikace v průmyslové automatizaci. O jeho výhodách Vás přesvědčí na stánku firmy Pantek (CS) Hradec Králové. Přínosem IAS je integrace různých řídicích systémů, prodloužení využitelnosti stávajících výrobních zařízení a rychlý vývoj.
V expozici společnosti ATG (Advanced Technology Group) Praha nalezneme nový videoskop OLYMPUS IPLEX IV7635A – kompaktní integrovaný systém pro vizuální kontrolu nepřístupných míst. Jeho předností je vysoká rozlišovací schopnost a barevná věrnost, nejtenčí inspekční trubice s možností stereo měření a možnost záznamu video-foto-audio.
Novinkou společnosti RENISHAW Brno bude kompaktní měřicí a skenovací sonda SP25M pro souřadnicové měřicí stroje. Její unikátní systém kinematického uložení a optického snímání je zcela variabilní, zejména ve spojení s výměníkem FCR 25.
Nové stolní odrazové/průsvitové spektrofotometry X-RITECOLOR PREMIER představí společnost X-RITE GmbH, pobočka CZ Vyškov. Referenční stolní zařízení s kulovou geometrií má svou přesností a funkčností překonávat dosud uznávané standardy. Široká multifunkční komora pro měření transmise poskytuje prostor pro umístění vzorků, držáků i kyvet. Měřit je možné ve vertikální i horizontální poloze, což je výhodné pro měření práškových či kapalných produktů.
V oblasti zkušebních zařízení připravuje na veletrh novinky LABIMEX s. r. o. Praha. Patří k nim šoková teplotní komora pro testování odolnosti elektronických výrobků vůči teplotním šokům. Druhou novinkou je komora pro simulaci slunečního záření pomocí xenonové výbojky. Ta umožňuje měření odolnosti materiálů a výrobků proti degradaci způsobené slunečním zářením.

Ekotechnika
Nové stavebnicové systémy odsavačů škodlivin a průmyslových vysavačů bude prezentovat společnost EKO-ŠIMKO Náchod. Jejich výhodou je univerzálnost použití a vysoká kvalita filtrace suchou i mokrou cestou.

Důlní, hutní, slévárenská, keramická a sklářská technika
Společnost RADYNE division of Inductoheat Europe z Velké Británie představí novou řadu konvektorů pro indukční ohřev FLEXITUNE. Jejich předností je vyspělá technologie IGBT, 100% činitel využití, rozsah kmitočtů 20–110kHz, extrémní flexibilita a kompaktní design ve verzích 5, 10, 15 a 30kW.

Materiály a komponenty pro strojírenství
Novinkou společnosti GLEICH Metallplattenservice z německé Jeny bude ALPORAS – hliníková pěna s uzavřenými póry, k jejímž vlastnostem patří vysoká odolnost proti korozi, extrémně nízká hustota (0,25 kg/litr), vysoká tepelná odolnost (možnost využití v protipožární ochraně), odstínění elektromagnetických vln a pohlcování energie. Poprvé bude tato firma vystavovat rovněž ingot G.AL C 250 a přesnou litou desku G.AL C 250.
Kotoučovou brzdu PIVKO jako náhradu za bubnové, pásové a lamelové brzdy bude představovat firma SPOJKY BRZDY HŘÍDELE PIVKO Tábor. Její novinka je použitelná od průměru kotouče 300mm a tloušťky 12-250mm, výhodou je jednoduché seřízení, výměna brzdových destiček a dvě možnosti připevnění.

Pohony, hydraulika a pneumatika, chladicí technika a klimatizace
Výměnám olejů se může vyhnout uživatel unikátního filtračního systému, který bude mít premiéru na stánku společnosti FILTAKLEEN Praha. Filtrační zařízení HYC 778 a MYC 788 jsou určena k čištění a recyklaci minerálních olejů a bio olejů, ze kterých odstraňují mechanické nečistoty a veškerou vodu a udržují tak hydraulické systémy v naprosté čistotě.
Výrobní družstvo ORLÍK – KOMPRESORY Česká Třebová bude vystavovat novou řadu šroubových kompresorů ORL – OPEN. Je určena pro trvalý provoz a lze si vybrat v rozmezí od výkonu el. motoru 4,5kW po 11kW a max. přetlaku 8 bar, 10 bar a 13 bar.
V řadě technologií a různých průmyslových odvětvích nalezne uplatnění nová malá a kompaktní bezolejová vývěva XtraDry (TM) rakouské firmy PFEIFFER Vacuum Austria. Vývěva umožňuje modulární konfiguraci se sériově nebo paralelně řízenými stupni a je vybavena integrovaným proplachem.
SIGMA GROUP Lutín do Brna přiveze novou řadu horizontálních článkových čerpadel CU a CT s vysokou účinností. Ložiska mazaná čerpanou kapalinou umožňují částečnou hermetizaci, vysoká sací schopnost dovoluje úspory v projekčním uspořádání. Do teploty 140°C nevyžadují chlazení vůbec, v kompletaci s chlazením je lze použít až do teploty 200°C.

Plasty, gumárenství a chemie
V expozice společnosti ŠMÍD a spol. Úhonice si prohlédneme nový vstřikovací stroj Battenfeld HM 800/350 A4. Moderní a výkonný stroj zaplňuje při velké robustnosti jen malou plochu a vyniká nízkou spotřebou energie.
Na základě čtyřicetiletého vývoje horkých vtokových systémů byla vyvinuta DURA – nová generace vtoků, která používá komponenty vyrobené práškovou metalurgií, zaručující maximální pevnost a životnost vtokového systému. Horký vtokový systém DURA FLEX představí vystavovatel MOLD MASTERS EUROPA / Čestmír KRUPA Zubří.

Obrábění, tváření a povrchové úpravy
V expozici firmy Trumpf Praha s.r.o. bude mít celosvětovou premiéru CNC děrovací a tvářecí lis TRUMATIC 3000R.
Rakouský FEIN-ELEKTROWERKZEUGE Salzburg bude prezentovat novou mobilní vrtací jednotku jader KMB 50 Q s hloubkou vrtu až 50 mm a hmotností pouze 12 kg. Její předností je systém rychlé výměny QUICK-IN pro výměnu nástroje bez použití klíče a integrovaný přísun chladicího prostředku pro čistý řez a vysokou životnost nástroje.
Novinkou ReTOS Varnsdorf bude vodorovná vyvrtávačka WFQ80NCA-CNC/50. Univerzální stroj určený k hrubování i pro přesné dokončovací operace má automatický a ruční režim, řídicí systém HEIDENHAIN TNC430 se čtyřmi souvisle řízenými osami a maximální otáčky vřetena 5000 za minutu.Manipulační čas automatické výměny nástroje činí 10 sec.
V expozici SWISSTOOL EXPORT GRUPPE se představí nová přesná honovačka MDR 120 E v poloautomatickém provedení. Výhodou honovacího systému PEMAMO je vysoká doba životnosti nástrojů, jejich obnovitelnost a možnost honovat i kónické otvory a slepé díry.
Recyklaci kovových třísek z obrábění v tavicích pecích umožňuje briketovací lis HLS 100 METAL. Novinku zhodnocující odpad bude vystavovat společnost BRIKLIS Slapy u Tábora.
Italská společnost GASPARINI Istrana do Brna přiveze nový hydraulický ohraňovací lis Gasparini PBS 105/3000 s vylepšeným systémem bombirování a zdokonaleným systémem na kompenzování deformace nosné struktury. Lis je vybaven CNC nové generace.

Transport a Logistika
Novinky jsou ohlášeny také na paralelně konaném 2. mezinárodním veletrhu dopravy a logistiky Transport a Logistika. V oblasti kolejové techniky představí ŽOS Vrútky a. s. novou motorovou jednotku řady 840 pro přepravu osob na příměstských a regionálních tratích. Dva koncové nízkopodlažní hliníkové vagóny pro cestující spojuje střední průchodní ocelová hnací část. Dvoukřídlé nástupní dveře jsou předsuvné s elektropneumatickým ovládáním. Součástí výbavy jsou držáky na kola, lyže, dětské kočárky a zavazadla, nechybí ani sklápěcí rampa pro vozíky tělesně postižených.
Manipulátor s lidskou tváří se stane lákadlem expozice RIKO, s. r. o., Praha.
DESPA OK s.r.o.z Chlumce nad Cidlinou přiveze do Brna akumulátorový plošinový vozík AP 20 B s nosností 3,5 t s napětím 48 nebo 80V, jehož předností je ekonomický provoz a široká možnost nástaveb. Dále společnost představí systém DESPACK pro mobilní manipulaci se stretch fólií.
META Skladovací technika, s. r. o., České Budějovice bude vystavovat nový dynamický regál s válečkovými lištami pro montážní, výrobní a balicí provozy.
Premiérově se v Brně představí také modulární programy pro dopravce, speditéry a autoservisy DOPRAVA 2000 a Doprava 3K vystavovatele KSH-Data s. r. o. Lanškroun. Programy obsahují moduly Doprava, Spedice, Sklad, Povolení a Autoservis, Součástí je fakturace a exporty i importy dat. Doprava 3K je nová generace software-aplikace typu Client/Server.
FlexLink Systems s.r.o. nabídne návštěvníkům své expozice hned několik novinek. Automatizovaná platforma LAMBDA, revoluční platforma pro manipulaci s deskami plošných spojů PCB Handling systém či inteligentní paletový systém DAS určitě zaujmou.
Svaz spedice a logistiky se bude prezentovat společnou expozicí několika firem – poskytovatelů logistických služeb z celé ČR. Pro konkrétní jednání budou k dispozici jejich vedoucí či odborní pracovníci.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933