Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Elektrika.cz 2004 nově!


Document Actions
Elektrika.cz 2004 nově!
Elektrika.cz se stěhuje do nového kabátku! Částečné odhalení redakční roušky, povídání o systému, o tom co bude a co naopak zmizí již na vždy. Nač se tedy mohou příznivci těšit? ...aby Elektrika.cz byla tou správnou Elektrikou.cz, potřebovala více.....
Alena Minaříková, ze dne: 5.07.2004
reklama

Již v roce 2000 se dvouletá prvotnina serveru Elektrika.cz přesunula ze statických stránek, tedy z pouhého html kódu do dynamického redakčního systému Genesis2. Redakční systém je doslova minimální nutností pro ty, kteří to myslí s vydáváním zpráv vážně. Ovšem samotný systém je programátorovi k ničemu, pokud neví co s ním. Podobně jako například majitel luxusního automobilu, který neví kam by jezdil....

 

Po posledních čtyřech letech publikační činnosti jsme opět vyhodnotili všechny používané funkce. Některé byly vylepšeny, některé byly odstraněny. Před oficiálním spuštěním je nová Elektrika.cz postavena na nových softwarových kamenech, které komplexně nazýváme GAL+-.  Ovšem i sebelepší, sebenovější a sebedražší systém nebude k užitku, pokud nebude vyhovovat představám uživatelů. Také systém, jehož správce jej neumí správně a efektivně využít, bude možná pouze pěknou obálkou. Obálkou, které chybí důležitá informační náplň.

Miroslav Minařík - režie Miroslav Minařík - režie

Většina redakčních systémů jsou připravena publikovat informace včetně různých služeb, jakou jsou diskuze, známkování, relevantní odkazy apod. Ovšem aby Elektrika.cz byla tou správnou Elektrikou.cz, potřebovala více. Proto po vyhodnocení všem požadavků vás, našich uživatelů, čtenářů jsme zpracovali kompromis z něhož vyvstal nový systém GAL+-. Investovali jsme do vlastního hardware, jehož výkon převyšuje zhruba desetinásobně prvopočáteční výkonnostní požadavek.

Radim Novotný - programování Radim Novotný - programování

Co na Elektrice.cz již nenaleznete?
Jako mávnutím proutku zmizí například údaj o návštěvnosti článků, stejně tak i hodnocení článků. Testy elektrotechnických znalostí budou pouze pozastaveny do ověření nové verze. Zmizí možnost anonymních reakcí. Všeobecně ověřený a přihlášený uživatel bude proti anonymním podstatně zvýhodněn. Činnost anonymních přispěvatelů se v praxi ukázala jako nepříliš prospěšná.

Radovan Rybovič - webdesign Radovan Rybovič - webdesign

Co na Elektrice přibude?
Noví autoři článků, externí spolupracovníci a poradci, nová témata a nové služby. Můžete očekávat zcela novou koncepci tolik populárních diskuzí. Budete mít možnost diskuze využívat přes e-mail i prohlížet přes webové rozhraní. Diskuze budou navíc i prohledatelné dotazem do fulltextového prohledávače. Stávající a starší hodnotnější příspěvky budou přesunuty ze všech externích systému do nového GAL+-. V následující verzi se připravuje pro registrované uživatele free možnost vytvoření vlastní komfortní e-mailové schránky s možností výběru z některých lukrativních domén ....@elektrika.cz, ....@elektrotechnika.cz ad.

Margita Boháčová - typografie, data Margita Boháčová - typografie, data

Pomoc v orientaci v novém systému.
Jsme si vědomi skutečnosti, že orientace v novém systému bude zcela odlišná. Proto připravujeme i vylepšenou technickou podporu (help). Připravují se přednášky s praktickými ukázkami práce s novým systémem, které by měly být součástí některých odborných elektrotechnických seminářů.

Alena Homolková - producent Alena Homolková - producent

Stále bezplatně?
Existuje určitá množina domněnek, že v redakci sedí např. dvacet erudovaných odborníků, kteří ve svém osobním volnu (trvajícím 24 hodin), povinně řeší cizí (anonymní) často základní neznalosti v elektrotechnice. Tak, takto tomu opravdu není. Pokud někdo vyžaduje takový servis, nechť využije systém iiSEL kolegy Jana Lojkáska, který si lze předplatit. Elektrika.cz má být chápána jako žurnál, založený na zpravodajství.

Pro ty, kteří se ptají na způsob financování Elektriky.cz odpovíme podrobněji zde.
Všichni víme, že v životě ve skutečnosti zdarma není nic, a tak to je i u nás. Elektrika.cz je běžný komerční server financovaný stejně jako kterýkoliv jiný papírový časopis. Tedy nedostáváme žádné příspěvky od státu, či Telecomu, jak stále slýcháváme. Na otázku proč jsou u nás reklamy, uvádíme tabulku nejběžnějších variant financování.

bezplatná verze placená verze
s
reklamou
bez
reklamy

Existují i jiné varianty? Pak se ovšem tabulka změní např. takto....

bezplatná verze placená verze
bez
reklamy
s
reklamou
=
firemní web,
veřejný
(státní) projekt
=
odvážný
projekt s velkou
oblibou uživatelů

Závěr
Po letech práce  jsme zavedli standard pro širokou elektrotechnickou veřejnost, který je oblíben a projevuje známky budoucího rozvoje. A tak se tedy bude server Elektrika.cz ubírat i nadále cestou dosavadního způsobu financování.

Titulky......
Webdesign Radovan Rybovič
Programování Radim Novotný
Režie Miroslav Minařík
Producent Alena Homolková
Data Margita Boháčová
Provozní poradci David Pravec, Marek Mikuš, Jan Řehák, Petr Lukáš, Jan Ohainka, Miloš Dvořáček, Petr Nasadil, Zdeněk Polách, Jiří Karkoška, Josef Dušák, Jan Galuzska, Jiří Kohutka, Jan Hájek, Martin Kalda, Karel Havlíček, Pavel Harásek, Vladimír Bohm, Milan Bechyně, .....
Elektrotechnici Josef Kunc, Josef Honzík, David Šťáva, Rudolf Blažek, Zbyněk Urban, Jiří Hemerka, Petr Létal, Vladimír Brom, Milan Bureš, Karel Dvořáček, David Klimša, Wolfgang Marks, Vincent Csirik, Michal Kříž, Jan Lojkásek, Jaroslav Melen, Vladimír Brok, Jiří Kutáč, Jaroslav Slávik, Pavel Trhlík, Zdeněk Rous, Jan Navrátil, Luděk Málek, Vladimír Kesegh, Jiří Kroupa, Milan Boháč, Jiří Reich, Radek Kostka, Jiří Svejkovský, Stanislav Holeček, Jaroslav Molák, Zdeněk Dadák, Jiří Olejníček, Bohumil Chlup, Petr Doležal, Josef Kosatík......
Sponzoři volného přístupu BVV Veletrhy Brno, KOPOS Kolín, ABB, Helukabel, Schrack Energietechnik, Dehn+Soehne, Elektro Bečov, 3M, Saltek, Lovato, WAGO......
Internetová konektivita www.ipex.cz
   
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Elektrika.info s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933