Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Pracovní lampa do výbuchu....


Document Actions
slnev3.jpg
Ruční svítilna v nevýbušném provedení je pro mnohé nepostradatelnou pomůckou. Představujeme typ německého výrobce. Seznamte se s jejími parametry, podrobnostmi o instalaci, uvádění do provozu a údržbě!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.11.2003
reklama

Na cechovním dnu ECDV byla představena ruční svítilna v nevýbušném provedení výrobce SCHUCH. Uvádíme zde základní informace.

Tato ruční svítilna v nevýbušném provedení, řady e8310, je v souladu s aktuálními technologickými normami. Je navržena, vyráběna a zkoušena na základě normy EN 29001 (ISO 9001).
Dále odpovídá normám: EN 50014, EN 50018, EN 50019, EN 50281-1-1, směrnice 89/36/EEC - elektromagnetická kompatibilita.

Tato lampa byla schválena pro použití ve výbušném prostředí pro zónu 21 a 22. Zkušební osvědčení ve formátu pdf zde (21.11.2003 německy).

Technické údaje:

  • řada: e8310,

  • ochrana proti výbuchu:
    II2 G Eex ed IIC
    II2 D T 145°C

  • certifikace: PTB01 ATEX 2144

  • žárovky: zářivky podle DIN 49810, část 5, pro výrobky Osram nebo Radium. Normální žárovky by mohly způsobit výbuch ve výbušných prostorách.

  • jmenovité napětí: 24V, 42V a 230V, AC nebo DC

  • třída izolace: II

  • krytí: IP65

  • teplota okolí: -20°C až +40°C

  • připojovací kabel: podle EN 60079-14: plášť kabelu musí být vyroben z těžkého polychlorprenu nebo jiného robustního materiálu. Připojovací kabel musí snést očekávané mechanické, chemické teplotní vlivy. Při provozu svítilny na napětí 24V nebo 42V je třeba, aby připojovací kabel měl teplotní odolnost minimálně do 110°C. Průměr připojovacího kabelu: 8,5mm až 12mm.

  • rozměry:

Instalace a uvádění do provozu:
Upozornění:
instalace svítilny pro nevýbušné prostředí musí být provedena pouze pracovníkem s odpovídající elektrotechnickou kvalifikací.

  • otevření ruční svítilny
    - nejdříve povolte těsnící šroub drátové krycí mřížky
    - pak sundejte tuto krycí mřížku a skleněnou polokouli

  • elektrické připojení
    - vytáhněte uvolněnou objímku lampy spolu s krytem ven z tělesa svítilny a demontujte je,
    - nejdříve zaveďte připojovací kabel do rukojeti, pak provlékněte přes držák kabelu a nakonec přes držák lampy
    - vytáhněte vodiče připojovacího kabelu ze středu držáku lampy a připojte je na svorky patice,
    - nasuňte držák lampy zpět do pouzdra objímky lampy a dotáhněte šrouby
    - pevně dotáhněte ochranný kryt na pouzdru objímky lampy
    - nasuňte zpět pouzdro objímky lampy do rukojeti a zajistěte, aby správně zapadlo

Po elektrickém připojení musí pouzdro objímky lampy zapadnout svým žebrem do drážky v rukojeti!

  • uvedení do provozu
    Pro zavření ruční lampy stačí postupovat obráceně než je popsáno v "otevření ruční svítilny". Před uvedením lampy do provozu zkontrolujte následující:
    - dotažení mezi připojovacím kabelem a rukojetí
    - účinnost kabelové příchytky
    - správné elektrické připojení (elektrické připojení)
    - zda byla použita správná lampa podle stanovené teplotní třídy
    - zda lampa není jakýmkoliv způsobem poškozena

  • údržba
    Upozornění: opravy a údržba lampy v nevýbušném provedení smí být prováděny pouze pracovníky mající oprávnění pracovat na zařízeních pro nevýbušné provedení!
    Dodržte obecně platná a přijatá technická pravidla, národní bezpečnostní normy a zvláště pak pokyny norem IEC 60079-14, IEC 60079-17 a EN 50281-1-2 pro údržbu zařízení v nevýbušném provedení.

Podle řady pokynů a směrnic pro osvětlovací zařízení do výbušného prostředí tato osvětlovací tělesa musí procházet pravidelnou údržbou. Zvláště součásti důležité pro zachování klasifikace (kategorie výbušnosti) musí být kontrolovány a to následujícím způsobem:

- je rukojeť a skleněná polokoule v nepoškozeném stavu?
- je připojovací kabel řádně utěsněn v trubicové páce?
- zapadlo pouzdro lampy řádně do rukojeti?
- byla použita lampa příslušné třídy pro teplotní třídu?
- těsní správně skleněná polokoule po celém obvodu rukojeti?
  • výměna připojovacího kabelu
    - otevřete ruční lampu způsobem uvedeným v "otevření ruční svítilny"
    - vyjměte kovový bajonetový kroužek, který je zapuštěn do límce rukojeti,
    - při vytlačování objímky rukojeti ve směru kabelového vstupu a při tažení za pouzdro držáku lampy s ochranným krytem do opačného směru, vyjede pouzdro držáku lampy poněkud ven z drážky. Opakováním tohoto postupu a postupným natáčením pouzdra držáku lampy ven z drážky je možno vyjmout rukojeť
    - další činnosti při výměně připojovacího kabelu viz "elektrické připojení"

Upozornění: poškozené díly lampy v nevýbušném provedení smíte nahradit pouze originálními díly od firmy Adolf Schuch GmbH!
Podmínka: všechny údržbové práce na této lampě se smí provádět pouze v nevýbušném prostředí!

Kontakt na dodavatele této lampy současně není znám.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933