Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Nesprávně provedená instalace plynového kotle v bytové koupelně


Document Actions
Nesprávně provedená instalace plynového kotle v bytové koupelně
Příklad revize elektroinstalace provedené montážní firmou bez ohledu na ČSN. Montáž plynového kotle byla provedena v době platnosti normy ČSN 33 2000-7-701, avšak provedení instalace odporovalo dřívější i současné platné normě. Ke kterým konkrétním pochybením tedy došlo?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.08.2010
reklama

Popis problému:
Díky náhodě (rozpor mezi nájemcem a pronajímatelem bytové jednotky) bylo rozhodnuto, že bude provedena revize elektroinstalace v bytové jednotce. Elektroinstalace byla provedena podle dříve platných norem ČSN 34 1010 a ČSN 33 2135.

Elektroinstalace v bytové jednotce byla provedena měděnými kabely pod omítkou. V obytné části kuchyně a pokojů nebyly shledány závady. Naměřené hodnoty izolačního odporu a impedance vypínací smyčky byly v požadovaných mezích. Určitě by bylo vhodné provést dotažení šroubových spojů. Ovšem v koupelně bylo zjištěno, že plynový kotel je nainstalován tak, že to odporuje dříve platné normě ČSN 33 2135 a i současně době platné normě ČSN 33 2000-7-701 ed.2.

Plynový kotel byl přímo nad vanou v zóně 1. Po bližším zjištění se ukázalo, že na tom samém místě byla původně pouze plynová karma, která byla nahrazena plynovým kotlem pro ohřev TUV a topení. Připojení k elektroinstalaci bylo řešeno prostřednictvím zásuvky 230V a pohyblivého přívodu s vidlicí. Pospojování nebylo provedeno vůbec, a jak u kotle, tak i u vany. Spojení přístupné vodivé části plynového kotle, potrubí TUV, topení a plynu s ochrannou soustavou sítě bylo závislé pouze na zásuvkovém spojení. Rozvody vody, topení a plynu byly z vodivých materiálů.

Ze zápisu firmy provádějící montáž plynového kotle vyplynulo, že montáž byla provedena v srpnu roku 2007, tedy v době platnosti normy ČSN 33 2000-7-701.

V požadavcích výrobce plynového kotle pro jeho instalaci bylo jasně uvedeno, že musí být nainstalován mimo zónu 1 a zásuvka pro jeho napájení musí být zapojena přes proudový chránič.

Závěr revizní zprávy musel samozřejmě znít "Posuzované elektrické zařízení (instalace) není schopné z hlediska bezpečnosti bezpečného provozu".

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
V tomto případě bylo porušeno hned několik požadavků pro elektroinstalaci v prostorech s vanou nebo sprchou, a to především z hlediska požadavků pro jednotlivé zóny, včetně požadavků výrobce nainstalovaného plynového kotle.

V ČSN 33 2000-7-701 se pro jednotlivé zóny v koupelně uvádí:

  • Zóna 1
    Je ohraničena definitivním povrchem podlahy a vodorovnou rovinou odpovídající nejvýše upevněné sprchové hlavici nebo sprchovému výtoku. Pokud jsou tyto níže, je zóna 1 výškově ohraničena vodorovnou rovinou ve výšce 225cm nad definitivním povrchem podlahy - a dále svislou plochou (plochami ) obalující koupací nebo sprchovou vanu a nebo je ohraničena svislou plochou ve vzdáleností 120cm od nesnímatelné hlavice sprchy upevněné na zdi nebo na stropě pro sprchy bez vany.
    Zóna 1 nesmí nahrazovat zónu 0.
    Prostor pod koupací nebo sprchovou vanou je určen jako zóna 1.
  • Zóna 2
    Je ohraničena definitivním povrchem podlahy a vodorovnou rovinou odpovídající nejvýše upevněné sprchové hlavici nebo sprchovému výtoku. Pokud jsou tyto níže, je zóna 2 výškově ohraničena vodorovnou rovinou ve výšce 225cm nad definitivním povrchem podlahy - a dále svislou plochou (plocham ) na vnější straně zóny 1 a rovnoběžnou svislou plochou (plochami) vzdálenou 60cm vně od zóny.
    Sprchy bez sprchové vany zónu 2 nemají, avšak zóna 1 je ve vodorovném směru zvětšena na 120cm. Dále platí pro Českou republiku – Nad zónou 1 je zóna 2 až ke stropu nebo do výšky 300cm, je – li výška stropu větší.

V zóně 1 mohou být pouze elektrická zařízení, která jsou upevněna a s pevným elektrickým připojením. Zařízení musí být pro umístění v zóně určené výrobcem v pokynech pro montáž a použití. Jedná se o tato zařízení:

  • vířivé vany,
  • sprchová čerpadla,
  • elektrická zařízení chráněná použitím SELV nebo PELV s napětím nepřesahujícím AC 25V, nebo DC 60V,
  • ventilační zařízení,
  • sušiče ručníků,
  • ohřívače vody,
  • svítidla.

ČSN 33 2000-7-701 doplňující ochranné pospojování - požadavky
Doplňková ochrana: doplňující ochranné pospojování

ČSN 33 2000-4 -41 ed.2 čl.415.2)

Místní doplňující pospojování musí v souladu s požadavky 415.2 spojit s ochranným vodičem všechny nechráněné vodivé části a všechny neživé vodivé části upevněných zařízení uvnitř místnosti s koupací vanou a/nebo sprchou.

Doplňující ochranné pospojování má být zřízeno vně nebo uvnitř místnosti s koupací vanou nebo sprchou, avšak nejlépe na vstupu cizích vodivých částí do místnosti.

Průřez vodiče doplňujícího ochranného pospojování musí být v souladu s požadavky 543.1.3 HD 60364-5-54.

Příkladem cizích vodivých částí jsou:

  • kovové vodovodní potrubí a kovové potrubí odpadů,
  • kovové části vytápění a kovové části klimatizačního zařízení,
  • kovové částí plynovodu,
  • přístupné kovové stavební prvky.

Kovové potrubí opatřené povlakem z nevodivého plastu není nutno k doplňujícímu ochrannému pospojování připojovat, pokud na něm nejsou přístupné vodivé prvky, nebo toto potrubí není připojeno k přístupným vodivým zařízením.

V případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno, připojují se k doplňujícímu ochrannému pospojování tyto cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou nebo sprchou:

  • kovové části vodovodu a odpadu,
  • kovové části vytápění a kovové části klimatizačního zařízení,
  • kovové části plynovodu.

Milan Dolenský, revizní technik

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933