Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Nesprávně provedená instalace nového pracovního stroje


Document Actions
Nesprávně provedená instalace nového pracovního stroje
Neidentifikovatelná hodnota krytí IP. Špatné značení hlavního vypínače. Kabely vedené z elektrorozvaděče přímo do strojové části v husích krcích, tedy v provedení neodpovídající ČSN EN 60204-1. Jak asi nakonec dopadla kontrola onoho nového pracovního stroje?
Jiří Sluka, ze dne: 10.08.2010
reklama

Popis problému:
Jednalo se o technické posouzení EZ nového pracovního stroje, to znamená, že nebyly ze strany výrobce dodrženy požadavky technických předpisů a norem. Ze štítku stroje nebylo možné vyčíst požadavek na ochranu před nebezpečným dotykem živých částí, konkrétně na ochranu krytem v podobě značky IP. Nebylo tedy možno jednoznačně určit, zda provedená ochrana krytem odpovídá danému prostředí (vnějším vlivům).

Hlavní vypínač pracovního stroje byl označen červenou barvou na žlutém podkladu. Polohy pro vypnutí a zapnutí byly označeny pouze anglickými názvy „ON“ a „OFF“. Hlavní vypínač nebyl uzamykatelný ve vypnuté poloze. Ovládací tlačítka nouzového zastavení byla nesprávně zapojena. Při normálním provozu svítila sdělovací kontrolka v podobě bílé barvy.

Na boční straně stroje byly vyvedeny kabely elektroinstalace (v ochranných plastových trubicích používaných pro pevné instalace staveb, tzv. „husí krky“). Z elektrorozvaděče přímo do strojové části přes kryt stroje, ve kterém byl vyvrtán otvor. Tento otvor však nebyl opatřen průchodkou, která by kabely (i plastovou trubici) chránila před prodřením o ostré hrany otvoru a také by je odlehčila od tahu.

Obvod za bezpečnostním ochranným transformátorem nebyl proveden jako obvod PELV. V rámci revize elektrické instalace stroje nebylo provedeno ověření spojitosti ochranného obvodu.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Nebylo možno jednoznačně určit, zda provedená ochrana krytem odpovídá danému prostředí (vnějším vlivům). Dle ČSN EN 60204-1 (3/2000) musí být živé části stroje umístěny v krytu, který odpovídá požadavkům článků 4, 12 a 15 (viz IEC 60536), a který poskytuje stupeň ochrany před nebezpečným dotykem živých částí nejméně IP2X nebo IPXXB (IEC 60529).

Hlavní vypínač pracovního stroje byl označen červenou barvou na žlutém podkladu. Dle ČSN EN 60204-1 čl. 5.3.3. odrážka č. 2 musí být hlavní vypínač umístěn vně stroje a rukojeť má být barvu černou nebo šedou. Lze brát v úvahu i výjimku, kdy hlavní vypínač může být použit i jako přístroj pro nouzové zastavení, a tedy i stejně barevně označen. Jelikož v tomto případě neměl pracovní stroj samostatný vypínač nouzového zastavení (ČSN EN 60204-1, čl. 10.7.4), není žádoucí značit hlavní vypínač stejnou kombinací barev (červená – žlutá). Jelikož byl vypínač nouzového zastavení umístěn v těsné blízkosti hlavního vypínače, mohla v krizové situaci obsluha stroje oba vypínače zaměnit, a tedy nemuselo dojít k okamžitému vypnutí stroje a k odvrácení nebo přerušení nebezpečné situace.

Polohy pro vypnutí a zapnutí byly označeny pouze anglickými názvy „ON“ a „OFF“. Dle ČSN EN 60079-1 čl. 5.3.3 odrážka č. 1, musí hlavní vypínač zabezpečit odpojení elektrického zařízení stroje od napájení a mít jednu polohu VYPNUTO (ODPOJENO) a jednu polohu ZAPNUTO jasně označené „O“ a „I“ (značkou 60417-2-IEC5008 a 60417-2-IEC-5007, viz ČSN EN 60204-1 čl. 10.2.2.).

Hlavní vypínač nebyl uzamykatelný ve vypnuté poloze. Dle ČSN EN 60204-1čl. 5.3.3. odrážka číslo 4, musí hlavní vypínač umožňovat zamknutí v poloze VYPNUTO (ODPOJENO), (např. visací zámky). V případě uzamčení musí být vyloučeno jak dálkové, tak místní zapnutí.

Stroj měl celkem tři vypínače nouzového zastavení. Jeden byl umístěn v těsné blízkosti hlavního vypínače (viz. odrážka č. 2), druhý u pásu v místech, kde se připravovaly výrobky k balení a třetí v zadní části stroje, kde byly již zabalené výrobky obsluhou odebírány. V případě vypínačů nouzového zastavení pod pořadovým číslem 2 a 3 se stroj zastavil i při vyvinutí nepatrného tlaku na tlačítko, aniž by toto zaskočilo a zůstalo ve vypnuté aretované poloze. Při větším tlaku je toto dodrženo. Tím, že došlo k vypnutí stroje, aniž by ovládací prvek „zaskočil“ do vypnuté a aretované polohy při vyvinuti menšího tlaku, nebyl dodržen požadavek ČSN EN 60204-1 čl. 10.8.3.

Při normálním provozu svítila sdělovací kontrolka v podobě bílé barvy. Dle ČSN EN 60073 ed. 2 čl. 4.2.1.1, tabulka 2 se pro normální stav zařízení používá pouze barvy zelené. Dle ČSN EN 60204-1 čl. 10.3.2, tabulka 3 se pro normální stav a normální podmínky používá barva zelená. Bílá je barvou neutrální a může být použita kdykoliv je pochybnost o použití červené, žluté, zelené a modré barvy. Podle výše uvedeného čl. 10.3.2 mohou být čočky světelných návěstí i jiné, než se uvádí v citovaných normách. Pokud ale tato změna není prokazatelně provedena (písemně), musí být čočky návěstí v kódové barvě dle ČSN EN 60073 a ČSN EN 60204-1.

Na boční straně stroje byly vyvedeny kabely elektroinstalace (v ochranných plastových trubicích používaných pro pevné instalace staveb, tzv. „husí krky“) z elektrorozvaděče přímo do strojové části přes kryt stroje, ve kterém byl vyvrtán otvor. Tento otvor však nebyl opatřen průchodkou, která by kabely (i plastovou trubici) chránila před prodřením o ostré hrany otvoru a také by je odlehčila od tahu. Toto provedení neodpovídá ČSN EN 60204-1 čl. 14.5.1 (odstavec č. 1 a 2), kde se uvádí, že elektroinstalační kanály musí mít stupeň ochrany nejméně IP33 a musí být odstraněny všechny ostré hrany, výronky, otřepy, drsné povrchy apod. Dále se v této normě v článku 14.5.5 uvádí, že nekovové elektroinstalační hadice musí být odolné proti tvoření smyček a musí mít fyzikální vlastnosti srovnatelné s pláštěm vícežilových kabelů. Použité plastové trubice jsou určeny k jinému účelu použití a tyto požadavky nesplňují.

Obvod za bezpečnostním ochranným transformátorem nebyl proveden jako obvod PELV, dle požadavků ČSN EN 60204-1 čl. 6.4.2 a ČSN 332000-4-41 čl. 411.1.5.

V revizní zprávě chybělo ověření spojitosti ochranného obvodu pomocí měření podle ČSN EN 60204-1 čl. 19.2.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933