Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Nesprávně provedená elektroinstalace stojí za velkou částí požárů


Document Actions
Nesprávně provedená elektroinstalace stojí za velkou částí požárů
V období 1. pololetí 2011 vzniklo v ČR 12.259 požárů s účastí i bez účasti jednotek hasičů, což je o 32,3% více než ve stejném období roku 2010. zraněno (+88). Jaké byly příčiny těchto požárů? A při kolika z nich byla příčinou špatná elektroinstalace?. Více zde ...
Stanislav Cieslar, ze dne: 3.11.2011
reklama


Nesprávně provedená elektroinstalace stojí za velkou částí požárů
V období 1. pololetí 2011 vzniklo v ČR 12.259 požárů s účastí i bez účasti jednotek hasičů, což je o 32,3% více než ve stejném období roku 2010. Přímé škody dosáhly částky 1,2496 miliardy korun (+35,4%). Při požárech bylo 64 osob usmrceno (+6 oproti stejnému období roku 2010) a dalších 598 osob zraněno (+88). Jednotky hasičů uchránily před zničením hodnoty za 3,663 miliardy korun. Z celkového počtu požárů v prvním pololetí stojí technické závady (mimo komínů a topidel) za 1.379 případy, což je po nedbalosti dospělých (1.462 požárů) druhou nejčastější, zatím objasněných, příčinou. "Požáry elektroinstalace přitom patří právě do kolonky technických závad," vysvětluje kpt. Bc. Radek Kislinger, vrchní komisař - vyšetřovatel požárů z Ministerstva vnitra, generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR).

"V současné tobě se hodně potýkáme s požáry od technických závad na elektroinstalaci vozidel," uvedl v rozhovoru pro Elektrika.cz kpt. Bc. Radek Kislinger, vrchní komisař - vyšetřovatel požárů z Ministerstva vnitra, generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR).


kpt. Bc. Radek Kislinger,
vrchní komisař - vyšetřovatel požárů z Ministerstva vnitra, generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR).


Pane kapitáne, který pojem je správnější: "Požár vznikl z důvodu závady na elektroinstalaci" nebo "Požár vznikl z důvodu nesprávně provedené elektroinstalace"?
Oba pojmy mohou být správně. V některých případech dokonce tvoří spojité nádoby. Stávají se případy, kdy díky nesprávně provedené elektroinstalaci vznikají takové závady, které dokážou způsobit požár. Jsou ale případy, kdy uděláte vše dobře, ale i tak se objeví skrytá vada nebo nějaký nepředpokládaný jev, který zapříčiní technickou závadu a vznik požárů.


Zdroj: HZS ČR
 
Pro celý náhled klikni!


Co je to "zahoření elektroinstalace" a jak k tomuto může dojít?
My se trochu, přesněji hodně, bráníme užívání pojmu zahoření. V našich hasičských metodikách, odborných literaturách pojem "zahoření" nenajdete. Toto slovo je hojně používáno laickou veřejností. My, jako vyšetřovatelé, máme definované pojmy požár, závažný požár a požáry se základní evidencí, ale na to jste se neptal.

Tedy k Vašemu dotazu…
V první řadě to jsou technické závady. Ty bývají spojeny s tepelnými projevy, vznikající při přechodových odporech, zkratových jevech nebo ve spojení s přetížením elektrických zařízení. Jsou případy, kdy je to kombinace všech těchto faktorů dohromady. Elektrická energie se vlastně následkem možné poruchy na elektrickém vedení, armatuře, zařízení přemění na energii jiného druhu – teplo a i světlo, čili jiskry nebo elektrický oblouk, které jsou pak iniciátorem vznícení hořlavých materiálů v okolí, tedy plastů, dřeva, papíru a podobně.


Předpokládám, že za velkou částí požáru stojí i nedbalost a "špatné zacházení" s elektrikou?
Určitě. V současné tobě se hodně potýkáme s požáry od technických závad na elektroinstalaci vozidel a v domácnostech. To jsou řekněme v této oblasti naši současní "favorité". Další kapitolou jsou požáry od elektroinstalace vzniklé nedbalostním jednáním, jako jsou zapojené spotřebiče bez dozoru (žehličky, sporáky), neodborné zásahy do elektroinstalace a opravy spotřebičů, vyřazování jistících prvků, opravy pojistek, nedodržování předpisů při svařování elektrickým obloukem a podobně.


Které části elektrických rozvodů nejčastěji stojí za požáry, jsou to rozvodny, prodlužovací kabely nebo něco jiného?
Opět asi překvapím, ale může to být vše, co jste vyjmenoval. Lze vlastně tvrdit, že požár může u elektroinstalace vzniknout kdykoliv a kdykoliv. Ale máme vysledováno, že se častěji vyskytují místa, která jsou nějak mechanicky namáhána, poškozena nebo přetěžována. Bohužel jsou to ale většinou tak nepatrná místa, která lze i při běžné kontrole nebo provozu přehlédnout. Proto dokážou požáry od elektroinstalace velice nemile překvapit rychlostí rozvoje.


Zdroj: HZS ČR
 
Pro celý náhled klikni!


Zajímaly by mě statistiky vývoje počtu požáru, které vznikly z důvodu vadné nebo nesprávně provedené elektroinstalace.
Kompletní přehled od roku 1997 do roku 2010 je v tabulce:


Zkratka U přitom znamená úmrtí, Z pak zranění.
 Pro celý náhled klikni!

U některých položek mírný nárůst, u jiných pokles další jsou vyrovnané. Zajímavé je, že klesá počet požárů, které způsobí elektrická jiskra nebo zkrat, ale roste počet případů, kdy iniciátorem sice byla elektrická energie, ale nelze ji nijak blíže specifikovat.


Pojďme k řeči čísel… Kolik bylo požárů, kdy hlavní roli hrála elektroinstalace?
Požáry způsobené závadou na elektroinstalaci nebo nesprávně provedená elektroinstalace přitom patří právě pod tzv. technické závady. Celý rok ještě nemáme uzavřený. Doposud zpracované statistiky jsou ke stažení zde...


Škody na majetku jsou asi vysoké …
K velkým požárům se škodou 10 milionů korun a vyšší, kde byla za příčinu určená technická závada, patří požár skladu stavebního materiálu (fa DEKTRADE a.s., Zlín – Příluky), kde byla zjištěna technická závada elektrorozvodů. Škoda činila 10.134.000 korun a byl při ní zraněn jeden hasič. Další velký požár zachvátil Hotel Morava (Moravská Třebová, okr. Svitavy), kde byl stanoven jako důvod požáru technická závada elektroinstalace. Škoda je vyčíslena na 16.000.000 korun, evakuováno muselo být 95 osob.


Jak vlastně hasiči požár elektroinstalace zjistí, určí?
U každého požáru se při vyšetřování postupuje stejným způsobem. Zjistí se přesné místo vzniku, tzv. kriminalistické ohnisko a pak se vylučovací metodou dopracováváme k jednoznačné příčině. Pokud nám jako jediná a poslední zůstane technická závada na nějaké elektroinstalaci, máme dvě možnosti, buď se spokojíme s důkazy, které získáme na místě a vyneseme závěr nebo odebereme část elektroinstalace a podrobíme jí laboratornímu zkoumání. Logika celého vyšetřování je postavena na faktu, že tam, kde začal požár, měl nejvíce času na to destruovat, deformovat či strukturálně měnit veškerý okolní materiál. Tedy tam, kde je toho zničeno nejvíc nebo něco úplně chybí, většinou vznikl požár.


Zdroj: HZS ČR
 
Pro celý náhled klikni!


Může se člověk požárům elektroinstalace bránit, resp., jak může eliminovat v případě nějakého poškození, eliminovat možné škody?
Bránit se požárům od elektroinstalace lze. Zejména používat vyzkoušené, certifikované obecně bezpečné výrobky. Neprovádět neodborné zásahy. Dodržovat důsledně návody výrobců. Dodržovat předpisy a nařízení, které se týkají provozu a údržby elektroinstalace. Snažit se zabránit mechanickému poškození. Doporučovali bychom občas zkontrolovat zásuvky, zda okraje zdířek nejsou zahnědlé. Měli bychom dbát na to, aby vícenásobné prodlužovací kabely nebyly přetížené, aby na žádných elektrických kabelech nestál nábytek, aby nebyly přiskřípnuté. Přívodní a prodlužovací, elektrické spotřebiče je dobré občas zkontrolovat, zda se nezahřívají více, než je běžné. Pak je skoro více než pravděpodobné, že Vás požár od elektroinstalace mine.

Pokud již požár vznikne, pak se aplikují chronicky veřejně známá pravidla: odpojit danou věc ze sítě a hasit. Pokud to nezvládnu, okamžitě musím volat hasiče a tak dále.


Zdroj: HZS ČR


Existují příznaky, že s elektroinstalací není něco v pořádku, že se blíží problém?
Ano. Takové nejčastěji zmiňované bývají zmínky o poblikávání světel, přerušovaný chod zařízení, přehřívání izolačních částí, změna barevné struktury (např. zahnědnutí plastu apod.).


V případě, že se prokáže, že požár způsobila špatně provedená elektroinstalace, kdo je vinen?
Lze po elektroinstalační firmě vymáhat škodu?

Nerad bych zde uváděl jednoznačné závěry, které by se pak mohly vysvětlovat jako nějaká norma. Ano, umíme prokázat, že elektroinstalace byla nedbale provedena a že díky tomu mohl vzniknout požár. Vymáhání škody je pak tedy možné. Ale to již bývá věcí soudních řízení.

Lze se nějak proti požáru elektroinstalace nějak připojistit?
Tady nedokážu odpovědět. To je spíš otázka na pojišťovny.


Podívejte se na videoklip ukazující jednu z častých příčin požáru!


Expozice požární ochrany se rozšířila i o část vyšetřování příčin požárů
Ve čtvrtek 14. července 2011 byla otevřena další část expozice požární ochrany, věnovaná vyšetřování příčin požárů. Expozice požární ochrany Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu se tak během jednoho roku provozu zdvojnásobila svou výstavní plochu a také počet vystavovaných exponátů. Zájemci se mohou seznámit s celou řadou příčin vzniku požárů v domácnostech, například je možné si zblízka prohlédnout vyhořelý stolní počítač, kuchyňskou mikrovlnou troubu, rychlovarnou konvici, propanbutanovou bombu a další drobnosti, které dokázaly způsobit skutečné požáry.

Každého návštěvníka jistě překvapí, jak málo stačí, aby vznikl doma požár. Na vlastní oči zde také můžete vidět, jak vypadá vyhořelé auto, které zapálil nedopalek cigarety. Pro milovníky historie jsou připraveny kopie celých spisů o šetření vybraných požárů z 50., 70. a 90 let minulého století.

Do budoucna zde bude také možné zhlédnout zajímavé záběry z šetření vybraných požárů a celkový pohled na zajímavou profesi vyšetřovatelů příčin požárů.

Expozice požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky se nachází na území města Zbiroh, v areálu HZS ČR, který je rozprostřen nedaleko místního zámku. Pro návštěvníky, kteří přijedou automobily, je připravena dostatečná parkovací kapacita.

Adresa:
Zbiroh - Švabín, Švabinská ulice, PSČ 338 08
(Loc: 49°51'29.34"N 13°45'7.911"E).
Více o expozici požární ochrany HZS ČR naleznete na www.hzscr.cz

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 23)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933