Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Německo si klidně plýtvá výkonem


Document Actions
Německo si klidně plýtvá výkonem
Němečtí energetici varují: "Po ukončení jaderné etapy hrozí výpadky v dodávce elektřiny, dokonce by se musela nakupovat v zahraničí!" Jak tato situace vznikla a kdo je za ni zodpovědný? Co způsobilo přebytek proudu v síti a jak se projevil na cenách el. energie? Měly by konvenční elektrárny v takovéto situaci reagovat přizpůsobením výkonu? Jaký byl dopad na koncového spotřebitele?
ze dne: 25.01.2013
reklama


"Po ukončení jaderné etapy hrozí výpadky v dodávce elektřiny, dokonce by se musela nakupovat v zahraničí" varovali němečtí energetici.

Zcela odlišná situace nastala v minulém roce
Německo nevyrábí málo, ale má nadprodukci energie! V roce 2012 bylo prodáno do zahraničí 23 miliard kilowatthodin, což je více, než kdykoliv předtím. To odpovídá, roční produkci dvou jaderných elektráren, sdělilo v Berlíně sdružení pro energii a vodní hospodářství.
Neuvěřitelné, část produkce elektřiny byla darována do zahraničí! A někdy musel dokonce výrobce energie zaplatit zvláštní bonus, aby se zbavil proudu, který zatěžoval síť.

Důvodem tohoto vývozního boomu je masivní expanze větrné a solární energie v této zemi. Podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě se zvýšil z 20 na téměř 22 procent. Jen solární energie zvýšila podíl z 3,2 na 4,6 procent.

V důsledku neskutečně teplého zimního počasí, namísto obvyklého nedostatku proudu byl v síti jeho přebytek.



Následek

Na energetické burze klesla cena za megawatthodinu, až na 220 eur.

V roce 2012, registrovala evropská burza EPEX 15 dnů tyto negativní ceny elektřiny. "To nastane tehdy, pokud se vyrábí převážně z větrné energie a je velmi nízká poptávka," řekl Jonathan Fasel z burzy EPEX. Také o vánočních svátcích nastal tento případ.

Rainer Baake, ředitel der Berliner Denkfabrik Agora Energiewende říká: "Konvenční elektrárny měly svůj výkon přizpůsobit. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, došlo k vytvoření negativní ceny elektřiny." Ti kdo prohráli, byli spotřebitelé, kteří v důsledku zvýšení příplatku za zelenou energii toto snížení cen na burze nepocítili.

Cena výroby elektřiny se vypočítá z rozdílu mezi nárůstem tržní ceny a pevné výkupní ceny. Baake odhaduje, že suma této negativní ceny byla o vánocích více než 28.000.000 eur.



Ale ani výrobcům vánoční svátky nepřinesly důvod k radosti. Rainer Baake: "Německé elektrárny spálily během těchto dnů spoustu peněz." Navzdory tomu, že SRN ustoupila od jaderné energie, se cena elektřiny pro zákazníky z oblasti průmyslu nadále zlevnila. Toto způsobuje rostoucí prodej zelené energie.

Zatímco soukromí spotřebitelé platí přirážku na podporu zelené energie, jsou velkoodběratelé od tohoto poplatku osvobozeni a profitují z nízkých cen na burze.

Z německého originálu přeložil Zdeněk Rajmont
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933