Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Některé příklady používání proudových chráničů v souladu s používanými technickými normami


Document Actions
Některé příklady používání proudových chráničů v souladu s používanými technickými normami
... jasně vyplývá, že proudové chrániče se používají například u zařízení ve zvláštních objektech. Tato jednoúčelová zařízení jsou součástí harmonizované řady norem HD 384, konkrétně řada 33 2000-7. Pro ilustraci uvádím některé konkrétní definice z těchto a některých dalších norem.
Jiří Sluka, ze dne: 7.08.2007
reklama


Z předcházejících kapitol poměrně jasně vyplývá, že proudové chrániče se používají například u zařízení ve zvláštních objektech. Tato jednoúčelová zařízení jsou součástí harmonizované řady norem HD 384, konkrétně řada 33 2000-7. Pro ilustraci uvádím některé konkrétní definice z těchto a některých dalších norem.

ČSN 33 2000-7-701 (elektrická zařízení - prostory s vanou a nebo sprchou a umývací prostory). Z požadavků normy vyplývá, že zásuvky umístěné v prostoru koupelny musí být chráněny PCH. Z praktického hlediska se jedná např. o přestavbu umakartových jader v panelových domech, kdy se ve většině případů předělává celá koupelna včetně elektrické instalace, která nahrazuje původní provedení v soustavě TN-C. Největší problémy bývají v tom, že některé firmy neznají nové předpisy a ani nevědí, že by se "nějaký" proudový chránič měl v prostoru koupelny používat.

ČSN 33 2000-7-704 (elektrická zařízení na staveništích a demolicích). Zásuvky se jmenovitým proudem do 32A včetně a trvale zapojená ruční elektrická zařízení se jmenovitým proudem do 32A včetně musí být buď chráněny proudovým chráničem, jehož jmenovitý reziduální proud nepřekročí 30mA, nebo musí být napájeny malým napětím SELV, nebo musí mít elektrické oddělení obvodů s tím, že každá zásuvka nebo trvale zapojené ruční elektrické zařízení je napájeno oddělovacím ochranným transformátorem, nebo odděleným vinutím izolačního transformátoru.

ČSN 33 2000-7-705 (elektrická instalace v zemědělských a zahradnických zařízeních). Obvody napájející zásuvky musí být chráněny proudovým chráničem, jehož vybavovací proud nepřesahuje 30mA. Z důvodů ochrany před vznikem požáru (tam kde se skladují hořlavé látky jako například seno, sláma apod.) se také provede ochrana proudovým chráničem, jehož jmenovitý reziduální proud nepřesahuje 500mA. (Pozn.: Jedná-li se však o objekt, kde je nutné zajistit i evakuace osob nebo zvířat, musí se splnit požadavky ČSN 332000-4-482, čl.482.2 - použiti chrániče s jmenovitým reziduálním proudem do 300mA.)

ČSN 33 2000-708 ed.2 (elektrická zařízení v karavanech a jejich parkovacích místech v kempincích). Každý zásuvkový vývod musí být chráněn samostatně proudovým chráničem s vybavovacím reziduálním proudem nepřesahujícím 30mA. V každém případě musí být odpojován i pracovní vodič.

ČSN 33 2000-7-711 (elektrická instalace budov - výstavy, přehlídky, stánky). Všechny zásuvkové obvody do 32A a všechny konečné obvody, kromě obvodů určených pro nouzové osvětlení, musí být chráněny proudovým chráničem se jmenovitým reziduálním nepřevyšujícím 30mA.

ČSN 33 2000-7-717 (elektrická instalace budov - mobilní nebo transportovatelné buňky). Doplňková ochrana PCH se jmenovitým reziduálním proudem nepřesahujícím 30mA je nutná pro všechny zásuvkové vývody určené k napájení elektrických zařízení užívaného vně buňky.

ČSN 33 2000-7-753 (elektrická instalace budov - podlahové a stropní vytápění). Napájecí obvody zařízení s tř.ochrany II nebo rovnocennou izolací musí mít přídavnou tvořenou proudovým chráničem se jmenovitým reziduálním proudem nepřesahujícím 30mA.

ČSN 33 2000-4-482 (elektrická zařízení - ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím). Soustava rozvodu, jiná než jsou kabely s minerální izolací a přípojnicové rozvodné soustavy, musí být chráněna před poruchami izolace mimo jiné také v sítích TN a TI pomocí proudového chrániče se jmenovitým reziduálním proudem IΔN≤300mA. Tam, kde by snížením izolace mohl vzniknout požár, např. přístropní topení s tenkovrstvými topnými články, musí být jmenovitý reziduální proud IΔN≤30 mA.

ČSN 33 2000-4-47 (elektrická zařízení - opatření k zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem). Tam. kde je ochrana samočinným odpojením od zdroje, musí být pro ochranu zásuvek se jmenovitým proudem nepřekračujícím 20A ve venkovním prostoru a pro ochranu zásuvek, u kterých lze předpokládat, že budou použity pro napájení ručního přenosného nářadí používaného venku, použit proudový chránič se jmenovitým vybavovacím rozdílovým proudem, který nepřekračuje 30mA.

Tato přednáška měla za cíl shrnout poznatky ohledně používání, instalace a měření proudových chráničů a jejich praktického použití s uvedením některých příkladů.

Ing. Jiří Sluka

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933