Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Nedostatky v instalaci připojovaných technologií ve výrobní hale


Document Actions
Nedostatky v instalaci připojovaných technologií ve výrobní hale
Příklad kontroly zaměřené na elektrickou instalaci a zařízení výrobní linky, včetně ověření potřebné kvalifikace obsluhujících pracovníků. Jaký byl průběh, co vše se kontrolovalo a které konkrétní nedostatky inspekce odhalila?
Jiří Sluka, ze dne: 25.05.2010
reklama

Popis problému:
Inspekce byla zaměřena na kontrolu a prohlídku elektrických zařízení a instalace, která souvisí s provozováním technologických výrobních linek, před zahájením zkušebního provozu. Dále byla při kontrole zjišťována kvalifikace pracovníků obsluhujících
a pracujících na elektrických zařízeních dle platných legislativních požadavků.

Bylo zjištěno, že kapacita pevně připojených zásuvek u jednotlivých pracovních stolů je nedostatečná. Provozovatel rozšíření počtu zásuvek vyřešil instalováním prodlužovacích přívodů. Prodlužovací přívody však mohou být pro napájení zařízení používány pouze krátkodobě, nelze tuto variantu považovat za dlouhodobé a konečné řešení.

Elektrická zařízení pracovních stolů byla jištěna před zkratem a přetížením jističem s vypínací charakteristikou typu „B“ 40A a doplněna o proudový chránič 40A/0,03A. Jednalo se o jištění přípojnicové odbočky. Dále byla zařízení chráněna proudovým chráničem s vestavěnou nadproudovou ochranou B 16A /0,03A. Tyto prvky však nebyly uvedeny v projektové dokumentaci. Prvky nadproudového jištění, včetně proudových chráničů, byly uloženy v kovové rozvodnici a pevně připojeny k přípojnicovému rozvodu. Po otevření rozvodnice došlo k odpojení připojených odběrných zařízení od zdroje (nožové kontakty). Nebyly předloženy protokoly o provedených zkouškách a nebyly předloženy ES prohlášení o shodě od výrobce těchto rozvodnic. Chybělo označení jednotlivých okruhů.

Instalované výrobní linky a pracovní stoly patří mezi vodivá zařízení, kde mohlo dojít k současnému dotyku dvou vodivých konstrukcí, na kterých by mohlo nastat vytvoření nebezpečného náboje, a proto byla provedena zvýšená kontrola hlavního ochranného pospojování a doplňkového pospojování. Svorky ochranného pospojování byly umístěny ve dvou protilehlých místech výrobní haly. Svorky nebyly označeny (např. HOP). Požadavek označení vznikl zejména z důvodů přehlednosti při provádění údržby. Místa připojení vodičů ochranného pospojování nebyly označeny příslušnou značkou. Všechny stoly byly opatřeny svorkami, ke kterým se obsluha stolu připojila po zahájení práce. Jednalo se o ochranu proti vzniku elektrostatického náboje, kdy se obsluhy připojí na stejný potenciál jako okolí. Obsluhy byly vybaveny pracovními pomůckami a pracovním oděvem včetně obuvi tak, aby nebyly zdrojem nebezpečného elektrostatického náboje (ČSN 33 3020 čl. 8.3 až 8.6). Ve výrobní hale byla zřízena antistatická podlaha.

Tester s vysokým napětím mohli obsluhovat pouze osoby s požadovanou elektrotechnickou kvalifikací, dle požadavků §6 Vyhl. 50/78 Sb. v rozsahu nad 1000V. Obsluhy měli vystaveno patřičné osvědčení. Dle ČSN EN 50 110-1 ed.2 byly označeny pracovní prostory tak, aby bylo zabezpečeno, že se v blízkosti zařízení (zóna přiblížení) budou pohybovat pouze osoby s elektrotechnickou kvalifikací. V prostoru výrobní haly bylo zabezpečeno náhradní osvětlení po výpadku elektrické energie, a to po dobu 60 minut. Nad únikovými východy z haly byla umístěna nouzová úniková svítidla. Provozovatel musel v průběhu zkušebního provozu zpracovat kontrolní řád pro toto nouzové osvětlení.

Zahořovací stojany byly napájeny přes transformátorové skříně. Napájení bylo provedeno pomocí pohyblivých pětivodičových prodlužovacích přívodů. Přívody byly dlouhé a smotány do „klubek“ a položeny přímo na zahořovacích stojanech. Povrchová teplota skříní stojanů byla cca 40˚C, a tím docházelo k oteplování izolace přívodu na zvýšenou teplotu. Bylo nutné prodlužovací přívody zkrátit a odlehčit je od tahu od napájecích zásuvek, které byly pevně připojeny ke stropní konstrukci. Napájecí přívody transformátorů nebyly chráněny proti vytržení, jelikož nebyla instalována průchodka. Nepoužívané vstupní otvory bylo nutné zaslepit tak, aby bylo zabezpečeno, že nedojde k dotyku na živé části.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Kapacita pevně připojených zásuvek u pracovních stolů byla nedostačující. Bylo nutné do konce zkušebního provozu zabezpečit, aby byly instalovány další zásuvkové vývody, včetně nadproudových ochran a doplnění zákresu do projektové dokumentace.

Výrobce kovových rozvodnic nepředložil "Protokoly o provedených částečně typových zkouškách" dle ČSN EN 60 439 – 2 čl.2.1.1.2. Výrobcem rozvodnic nebyly předloženy "ES prohlášení o shodě" dle NV č.17/2003 Sb. (označení výrobku značkou CE).
V rozvodnicích bylo nutné doplnit označení jednotlivých obvodů tak, aby byla možná jejich identifikace v souladu s ČSN EN 60 439-1 ed.2, čl. 5.2.

Svorky ochranného pospojování nebyly zřetelně označeny. Tam, kde bylo provedeno připojení vodičů ochranného pospojování, nebyla připojovací místa označena příslušnou značkou dle ČSN EN 60 204-1 čl. 5.2.

Montážní firmou nebyly předloženy zkušební protokoly o měření požadovaných veličin u antistatické podlahy tak, aby bylo prokázáno splnění požadavků dle ČSN 33 2030 čl. 8.2 a čl. 10.

Provozovatelem nebylo provedeno vyhodnocení a stanovení rizik z hlediska provozu a používání elektrických zařízení, dle ČSN EN 50110-1 ed.2 čl. 3.1.4.

Před zahájením trvalého provozu bylo nutné provozovatelem zpracovat místní provozní bezpečnostní předpis pro celý objekt, dle ČSN EN 50110-1 ed.2 čl. 6.3.5.

Pracovní prostor v blízkosti "Testeru vysokým napětím" nebyl zřetelně označen a zabezpečen tak, aby se v blízkosti zařízení (zóna přiblížení) pohybovali pouze osoby s předepsanou elektrotechnickou kvalifikací.

Pro zabezpečení řádného stavu nouzového osvětlení bylo nutné provozovatelem zpracovat kontrolní řád v souladu s ČSN EN 50 172 čl. 7.2.

U zahořovacích stojanů byly použity velmi dlouhé pohyblivé pětivodičové prodlužovací přívody, které ležely přímo na skříních. Tyto přívody také nebyly odlehčeny od tahu dle ČSN 33 2000-5-52, čl. 520.N10.

Napájecí přívody transformátorů nebyly zabezpečeny proti vytržení, jelikož nebyla instalována průchodka. Nepoužívané vstupní otvory je nutné zaslepit tak, aby bylo zabezpečeno, že nedojde k dotyku na živé části. Neodpovídá ČSN 33 2000-5-52 čl.521.N.113.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933