Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Nadproudy a zkratové poměry ve vedení (základní pojmy 13.)


Document Actions
Článek
Jak dlouho trvá nadproudové zatížení? Jaké známe druhy zkratů? Z jakých příčin dochází ke zkratům? A jaké bývají následky? Zajímavé je porovnání slunečního záření a intenzity osvětlení zkratu, resp. jeho oblouku.
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.01.2003
reklama

V každém elektrickém zařízení je zapotřebí počítat nejen s normálními provozními stavy, ale i se stavy poruchovými, jako jsou přetížení a zkraty. Nadproudová přetížení jsou pro nás snadno zvládnutelná, protože se jedná o stavy které trvají velmi dlouho a to od 2min. až po 2hod., což nám dává možnost jejich řádného vyhodnocení a vyslání příslušných vypínacích impulsů, čímž je včas poruchový stav eliminován a zařízení není vystaveno havárii.

Nejzávažnější poruchy v rozvodné síti nám představují zkraty na vedení, protože zkratové proudy jsou omezeny pouze reaktancí vedení, která je velmi nízká a tedy v době působení zkratu tečou ve vedení vysoké - zkratové - proudy, které podle velikosti reaktance dosahují hodnot kA a jejich násobků. Tyto zkraty pak bezprostředně ohrožují nainstalované zařízení a to na oteplení, mechanické působení a ohrožují i obsluhu.

Napětí v místě zkratu prakticky klesá na nulu, takže napětí celého zdroje se spotřebuje v obvodu postiženého zkratem, tedy na ;úbytky napětí v alternátoru, transformátorech, reaktorech apod.

Zkraty rozeznáváme:

- trojfázový zkrat
- trojfázový zemní zkrat
- dvojfázový zkrat
- dvojfázový zemní zkrat
- jednofázový zkrat
- zemní spojení

Vedení musí být navrženo tak, aby bylo odolné vůči zkratům v jeho všech částech. Aby se toto podařilo zajistit musí být před návrhem rozvodu proveden výpočet zkratových proudů a stanoven jejich průběh. Každý zkratový proud má dvě složky a to:

- stejnosměrnou is
- střídavou ixs

zatím, co stejnosměrná do 0,25 s-1 zanikne, tak složka střídavá, která kmitá kolem proudu is se postupně zmenšuje až do ustálené hodnoty. Protože zkratový proud je za napětím opožděn o 90o lze odvodit, že stejnosměrná složka vznikne nejvyšší tehdy, až okamžitá hodnota napětí je nejmenší.Zkratový proud se stejnosměrnou složkou se nazývá - zkratový proud nesouměrný.

Nesouměrný zkratový proud má tyto složky:

- A rázová složka zkratového proudu
- B přechodná složka zkratového proudu
- C ustálená složka zkratového proudu

Složka A a B exponenciálně klesají a složka C zůstává po celou dobu trvání zkratu neměnná. Při výpočtu nás nejvíce zajímají tyto proudy:

- I"ko počáteční rázový zkratový proud
- Ikv vypínací zkratový proud
- Iku ustálený zkratový proud
- Ike ekvivalentní oteplovací zkratový proud

Ke zkratu může dojít z několika příčin:

- nedokonalostmi a vadami
- nedostatečnou zkratovou odolností
- nedostačujícími vzdušnými vzdálenostmi
- poškozením cizími zásahy a povětrnostními vlivy
- přepětím v rozvodu - provozní a atmosférické

Následky zkratů jsou:

- dynamické
- tepelné
- přepětí
- indukovaná napětí
- ohrožení stability sítě při poklesu napětí

Ve všech případech se může při zkratu objevit i otevřený oblouk, u kterého se na zařízení projevují tato záření:

- ultrafialové
- viditelné
- infračervené
- tepelné

Pro porovnání nám sluneční záření představuje výkon 0,125 ;W ;cm-2. Při zkratu v rozvodném zařízení a vzniku oblouku je ve vzdálenosti 1,5m 12W/cm-2. Ve vzdálenosti 6,5m je intenzita osvětlení od zkratu a jeho oblouku 95000 lx. Teplota v oblouku dosahuje 3000 - 4500oC. Vše co jsme si zde řekli lze ještě zajistit před možnou havárií zařízení pomocí speciálních relé selektivně nastavených na vypínací časy. Co nelze však vyloučit je lidský činitel, který při jeho hrubém selhání při manipulaci vyvolá havárii, ale i ti, co řeší svoje problémy sebevražednými úmysly.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933