Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: NÁVRHY (1.) Navrhujeme elektroinstalaci navazující na stávající rozvody (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.09.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

NÁVRHY (1.) Navrhujeme elektroinstalaci navazující na stávající rozvody


NÁVRHY (1.) Navrhujeme elektroinstalaci navazující na stávající rozvody
Každá rozvaha o rozsahu připravované nové nebo rekonstruované, případně upravované instalace silnoproudých rozvodů je podřízena budoucím finančním nákladům, o jejichž výši rozhoduje investor, který si v souladu s právními předpisy kupuje odborně vypracovaný projekt silnoproudých rozvodů. K tomu, aby investované prostředky byly vynaloženy účelně a projekt byl vypracován v souladu s právními předpisy a technickými normami, slouží odbornému elektroprojektantovi soubor právních předpisů a Českých technických norem, zejména harmonizovaných ČSN EN, ČSN IEC a ČSN ISO.
František Kosmák, ze dne: 9.09.2013



Profesionální a zásadní postup při posuzování elektrických zařízení provedených a provozovaných podle předpisů a norem platných v době, kdy byla stávající zařízení zřizována ("stará zařízení") a při rozhodování, zda je nadále používat a provozovat či nikoliv, by měl projektant respektovat vysvětlivku na str. 6 platné ČSN 33 2000-1 ed.2: 05-2009 Elektrické instalace nízkého napětí - Část 1: Základní hlediska, stanovení základních charakteristik, definice. Norma umožňuje taková zařízení ponechat v provozu beze změny odpovídající i nadále předpisům, podle kterých byla tato zařízení zřizována a provozována, jestliže nemají závady, jež by ohrožovaly zdraví, ani nejsou nebezpečná životu a neohrožují bezpečnost věcí, jinak je nutno zařízení upravit podle nových předpisů a norem.


Je to především nebezpečí škod na zdraví a životech lidí a zvířat, nebezpečí požáru, havárie, selhání ochran, výpadku výroby a znehodnocení rozpracovaných výrobků nebo výrobních procesů apod. Také není nutno v mnoha případech - po vyhodnocení rizik - vyměňovat celé silnoproudé rozvody - např. hlavní domovní vedení při rekonstrukcích panelových domů a zvyšovat tak nadměrně ekonomické náklady. K tomu účelu je v normě ČSN 33 2000-6: 09-2007 pro revize instalací nízkého napětí uvedena Příloha E - Doporučení pro elektrická zařízení, která jsou v instalacích znovu použitá, která byla již dříve instalovaná. Obdobně tam, kde není dochována u "starých" instalací žádná dokumentace, lze použít čl. 514.5 - Schémata - ČSN 33 2000-5-51 ed. 3:04-2010 ).

O bezpečnosti, funkčnosti a hospodárnosti navrhovaných silnoproudých rozvodů pak rozhoduje projektant v souladu se  stavebním zákonem č.183/2006 Sb., který mu ukládá v § 159 odpovědnost za správnost, celistvost, úplnost a bezpečnost stavby provedené podle jím zpracované projektové dokumentace a proveditelnost stavby podle této dokumentace, jakož i za technickou a ekonomickou  úroveň projektu technologického zařízení, včetně vlivů na životní prostředí. Projektant je povinen dbát právních předpisů a obecných požadavků na výstavbu vztahujících se ke konkrétnímu stavebnímu záměru.

Stavbou se rozumí podle § 2 zákona veškerá díla, která vznikají stavebně nebo montážní technologií (silnoproudé rozvody a instalace, instalace a rozvody komunikačních sítí, MaR, EPS, EZS apod.) bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Zásadním právním předpisem o technických požadavcích na stavby je vyhláška č. 268 z 12. srpna 2009, která nabyla účinnost dnem vyhlášení, a která zrušila vyhlášku č. 137/1998 Sb. o obecných technických požadavcích na výstavbu v platném znění.

Nová vyhláška v § 34 stanovuje požadavky na připojení staveb k distribučním sítím, požadavky na vnitřní silnoproudé rozvody a vnitřní rozvody sítí elektronických komunikací.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 58
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.