Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Návrh osvětlení ve vnitřních prostorech


Document Actions
Návrh osvětlení ve vnitřních prostorech
Od které doby se zabýváme osvětlováním? Osvětlování je praktická záležitost, ale dnes i záležitost designu. Od které doby návrháři sledují architektonickou shodu? Která dílčí hlediska tvoří kvalitní osvětlení?
Petr Žák., ze dne: 28.04.2011
reklama


Osvětlování se od nepaměti vyvíjelo souběžně se zdokonalováním sakrálních a rituálních objektů, staveb pro bydlení, ruční výrobu i pro jiné účely společně s řešením jejich vytápění, větrání a zásobování vodou. Zásadní obratem v osvětlování byl objev elektrické žárovky (konec 19. století) a relativně rychlé zvládnutí její výroby. Byl to první světelný zdroj, který k výrobě světla nepotřeboval olej, plyn či jiné palivo a neznečišťoval okolí. Zároveň to byl v té době pohotový a výkonný světelný zdroj. Žárovky potřebovaly pro svůj provoz elektrickou energii. Staly se prvními masově rozšířenými elektrickými spotřebiči a zásadně tak ovlivnily i rozvoj elektroenergetiky.


Prakticky veškerá elektrická energie prvních elektráren se používala pro osvětlování. Centrální napájení a snadný způsob ovládání výrazným způsobem ovlivnily rozšíření a nasazení osvětlení v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Produktivní čas se rozšířil na celých 24 hodin. Umělé světlo umožnilo výstavbu velkých výrobních závodů, nepřetržitou výrobu, výzkum, vývoj, dopravu, práci spojů a služeb, a tím podstatně větší využití investičních prostředků než tomu bylo v minulosti.

Využívání osvětlení a osvětlovacích prostředků od nejstarších dob až do konce 19. století lze téměř výhradně vnímat jako intuitivní. Cílem osvětlení do daného prostoru bylo "vnést" světlo. S rozvojem vědy a techniky v první polovině 20. století se postupně mění přístup k osvětlování. Utváří se nový obor, světelná technika, který se zabývá problematikou osvětlování. Pro účinnější využívání světelně technických prostředků se začínají zkoumat vlastnosti lidského zraku, analyzuje se zraková náročnost různých zrakových úkolů a začínají se tvořit standardy světelně technických veličin.

V rámci národních a následně mezinárodních norem a doporučení se pro jednotlivé aplikační oblasti předepisují jejich hodnoty. Návrh osvětlení se tak stává předem promyšleným procesem. V dnešní době je primárním účelem návrhu osvětlení vytvoření světelného prostředí, které odpovídá využití řešeného prostoru a zrakovým činnostem, které se v něm vykonávají. Kvalitní návrh osvětlení je poměrně komplexní záležitostí, kde významnou roli hraje řada dílčích hledisek, které lze rozdělit do následujících skupin:

  • hledisko architektonické (výtvarné);
  • hledisko světelně technické;
  • hledisko provozně technické;
  • hledisko vnějších vlivů.

Architektonické hledisko
se týká nejen vizuálního vzhledu osvětleného prostoru při umělém osvětlení, ale také vizuálního uplatnění osvětlovací soustavy umělého osvětlení ve vypnutém stavu. Toto hledisko tedy souvisí nejen s požadovanou světelnou atmosférou, ale také s rozmístěním a pohledovým uplatněním svítidel v interiérech.

Světelně technické hledisko
zahrnuje volbu světelně technických parametrů, které souvisí s účelem a využitím řešeného prostoru. Účel i využití prostoru ovlivňuje to, jakou roli hrají fyziologické, psychologické či biologické požadavky pozorovatelů. Osvětlení, kde hlavní roli hrají fyziologické požadavky, vychází ze světelně technických parametrů uvedených v normách. Příkladem je osvětlení kancelářských prostorů, průmyslových objektů apod. Osvětlení, které je primárně založeno na psychologických požadavcích, slouží k vytvoření určité světelné atmosféry v daném prostoru a je zpravidla součástí výtvarného řešení interiéru.
Takovýto charakter osvětlení se vyskytuje například ve společenských a kulturních prostorech jako jsou divadla, kina, restaurace apod. Poměrně složitá subjektivní povaha takového osvětlení neumožňuje zjednodušené objektivní vyjádření současnými světelně technickými parametry. Osvětlení, které vychází z biologických požadavků uživatelů, není primárně zaměřeno na vytvoření světelného prostředí pro určitý zrakový úkol, ale na ovlivnění biologického systému člověka. Návrh tohoto typu osvětlení vychází z jiných požadavků, než jsou požadavky vizuální.


Provozně technické hledisko
zahrnuje energetickou náročnost osvětlovací soustavy, řešení jejího provozu, ovládání a údržby a také problematiku investičních i provozních nákladů. V dnešní době, kdy se klade stále větší důraz na snižování spotřeby elektrické energie, zvyšování úspor a snižování emisí skleníkových plynů, je energetická náročnost osvětlení velmi aktuální tématem, který bude hrát v rámci návrhu osvětlení stále významnější roli.

Hledisko vnějších vlivů
postihuje skutečnost, že osvětlení může mít vedle své primární funkce i vedlejší účinky, které mohou nepříznivě ovlivňovat nejen řešený prostor a předměty v něm umístěné, ale také prostory sousedící. Světlo vyzařované osvětlovací soustavou může dopadat nejen do osvětlovaného prostoru a do místa zrakového úkolu, ale také mimo něj. Světlo, které dopadá mimo osvětlovaný prostor, se označuje termínem "neužitečné světlo" a představuje nejen energetické ztráty, ale může také působit rušivě. Neužitečné světlo, které vykazuje rušivé účinky, se označuje termínem "rušivé světlo". Problematika rušivých účinků neužitečného světla se týká jak venkovního, tak i vnitřního osvětlení. V současnosti se tato problematika řeší zatím pouze u venkovních osvětlovacích soustav. Mezi další vedlejší účinky umělé osvětlovací soustavy patří tepelné zatížení prostoru, akustické rušení, negativní vliv UV a IR záření na citlivé předměty apod.

 

Žák P., ČVUT – FEL, Praha

Toto je ukázka sborníku přednášek č. 41.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933