Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Návod k použití diskusního fóra portálu Elektrika.cz (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.06.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Návod k použití diskusního fóra portálu Elektrika.cz


Návod k použití diskusního fóra portálu Elektrika.cz
Přečtěte si prosím tento návod před použitím fora. Platí zde jiná pravidla. Portály Elektrika.cz nekopírují zvyklosti obecných fór. Stejně jako elektrotechnický obor, tak i tento portál má svá pevná i relativní pravidla.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.06.2010




TOTO DISKUSNÍ FÓRUM BYLO ZALOŽENÉ
11. září 1999



(normy závazné nejsou, návody dodavatelů ano, pokud nedodržíte tento návod, ani my neručíme za správnou funkci tohoto diskusního fóra)

 

Redakce portálu si vyhrazuje právo tvořit odlišný zdroj informací, než které znáte. Proto se prosím nedožadujte stejných funkcí a zvyklostí.

 

NEČEKEJTE RADY KUTILŮM, sebevražedné návody hledejte na jiných fórech! Redakce portálu odpovědnost odmítá.


Pro vaší lepší představu:
Vstupujete do diskusního prostoru který sledují tisíce diskutujících. Každé téma představuje jakousi skupinu zájemců, kteří mohou reagovat. Pokud chcete téma (skupinu zájemců) založit, pak byste měli přijít s připraveným proslovem, který zaujme tak, aby někdo chtěl reagovat.

Může se stát, že se budete špatně vyjadřovat, nikoho nezaujmete a žádná skupina se nevytvoří. Pokud přijdete s tématem, které se již řešilo a vyřešilo opět nikoho nepřinutíte aby pouze pro vás vše opakoval znovu. Proto si dobře projděte archívy.

Odborné archívy jsou dostupné pouze verifikovaným  odborníkům. Spotřebitelské jsou volně dostupné a regovat v nich později mohou registrovaní uživatelé. Pokud jste vzděláním elektrotechnik, máte právo po verifikaci účtu do archívu nahlížet se současným dodržením níže uvedených pravidel.
Moderátoři nejsou účastníci diskusí. Neodpovídají na odborné dotazy stejně jako pracovníci redakce portálu. Žádný redaktor není moderátorem. Administrátor není moderátor nebo elektrikář, ale správce programového modulu diskusí. Komunikace s redakcí nebo moderátory přes diskuse se nepřipouští.


Struktura pravidel

• §1 DOTAZY

- správná otázka
Klíčem úspěchu je správná otázka v PŘEDMĚTU nového téma
. Z otázky má být patrné jasně nač se ptáte. Pokud nevěnujete pozornost správnému dotazu, nevěnuje nikdo pozornost vaší odpovědi. Pokud zadáte nevhodnou otázku (nebo místo otázky oznamovací větu s otazníkem, moderátor má právo příspěvek nevpustit nebo otázku opravit).

- oslovování
V technických diskusích se prosím zdržte zbytečných frází ve prospěch popisu problému. Není důležité "dobrý den" o půlnoci, ale detailně popsaná situace. Pozdravy se nehodí pro toto offline fórum, ale pro diskuse v reálném čase. Tedy žádný dobrý den, večer, ráno, vážení odborníci a podobné zdvořilostní klišé.


- děkování
Pokud se ptáte neděkujte dopředu
. Nikdy nevíte zda odpověď dostanete a tím, že poděkujete dopředu pouze znepřehledňujete popis situace a stejně si tím odpověď nevynutíte.

- nač se neptát
... neptejte se v diskusích, kde najdete informaci. Pracovník znalý, tedy člověk, který smí pracovat na elektrickém zařízení je znalý taktéž pojmosloví. Pokud nerozumíte technickým termínům není vhodné, abyste hledali řešení bez pochopení nutných souvislostí.
Neptejte se např. "jak se líbí", "jakou máte zkušenost", jde o nekonkrétní neupřesněné otázky na které se nedá dostatečně odpovědět, aby se dalo téma uzavřít. Ptejte se na konkrétní vlastnost nebo prvek, fakta nikoliv na pocity.
POZOR! Oblast diskusí je pouze 1/5 obsahu portálu! Proto nehledejte odpovědi jen v diskusích! Daleko více odpovědí naleznete na Elektrika.cz, Elektrika.tv nebo ve ZDROJE.elektrika.cz.

- hodnocení návrhů
nepočítejte prosím s tím, že budete zakládat téma aby vám někdo z projektantů ověřil, zda jste jako spotřebitel dobře ušetřil na projektantovi.

- počet otázek v tématu
Jedno téma = jeden dotaz. Je nepřípustné položit v jediném tématu více otázek než jednu.

- opakovaná témata
se nepovolují. Před zadáním dotazu věnujte čas pozornému hledání. Archivní obsah je rozdělen na tématické oblasti, na rubriky a navíc je provázán klíčovými slovy ve třech úrovních! Pokud potřebujete odbornou rešerži, obraťte se přímo na některého pečetí označeného diskutujícího. Jedná se o odborníky, kteří vás nasměrují správným směrem. Nečekejte, že vložíte doaz typu "Jak zapojit tento motor", když existuje přes 4000 motorů a každý čtenář se zeptá znovu aniž by se podíval zda to již není řešeno. Nutno podotknout, že pokud je na motoru štítek není o čem diskutovat. Každý elektrikář to ví.

POZOR! Oblast diskusí je pouze 1/5 obsahu portálu! Proto nehledejte jen v diskusích! Daleko více odpovědí naleznete na Elektrika.cz, Elektrika.tv nebo ve ZDROJE.elektrika.cz.

V případě, že je téma již jednou založené (byť v již veřejně nepřístupné části), není to důvod k založení nového, stejného tématu. Odborník má možnost bezplatné verifikace svého účtu a spotřebitel si může na odborný problém najít odborníka. Dožadovat se stejného tématu pouze proto, že nemáte verifikovaný účet je chápáno jako výsměch.

- na téma silnoproudá elektrotechnika - portál má své zaměření. Diskuse o jiných tématech se nepřipouští. Například dotazy na provoz portálu patří redakci nikoliv čtenářům.

- Diskusní fórum není podatelna inzerátů! Pro své poptávky a nabídky použijte náš bazar.

- Nezadávejte diskusní téma k posouzení elektroinstalace. K seriózní odpovědi je nutná dokumentace a přítomnost odborníka na místě samém. Ne vždy jde korespondenčně odhalit chyba. Ke korespondenčnímu posouzení je potřeba více informací, než pár náhodných fotografií. Pokud chcete nechat hodnotit konkrétní spoj, to je v pořádku, ale vydrátovaný rozvaděč nelze vysledovat z fotografie.


• §2 ODPOVĚDI

- oslovování
V technických diskusích se prosím zdržte zbytečných frází ve prospěch popisu problému. Není důležité "dobrý den" o půlnoci, ale detailně popsaná situace.

- děkování
Pokud vám byl problém vysvětlen není potřeba odpovídat s jediným slovem "děkuji", ale můžete reagovat, zda odpověď pomohla, nebo jak situace dopadla. To je užitečnější, než pouhé "děkuji", to je vhodné při hovoru.


• §3 PŘÍLOHY, ODKAZY

- obrázky
Obrázky nevkládejte jako link na cizí úložiště. Kdykoliv může být nefunkční a téma pak bude postrádat informace. Proto doprovodné obrázky vkládejte do přílohy. Pokud patří obrázky nám nebo našim smluvním partnerům, máme garantovanou jejich funkčnost. Ostatní robot namátkou odstraňuje. V tom množství se to nedá redakčně sledovat.

- software
není povolen přidávat do příloh témat.

- obsah podléhající licencování
není povolen přidávat do příloh témat.

- odkazy na stránky
primárně nejsou povoleny. Pokud patří odkazy nám nebo našim smluvním partnerům, máme garantovanou jejich funkčnost. Ostatní robot namátkou odstraňuje. V tom množství se to nedá redakčně sledovat.


• §4 OBSAH

Zdržte se zbytečných sdělení typu: "Dobrý večer (ahoj, zdravím ...), vůbec tomu nerozumím a měl bych jen takový malý dotaz. Dopředu děkuji za jakoukoliv odpověď". Svůj text raději věnujte podrobnému popisu situace. Urychlíte tak možnou odpověď. Držte se témat, které souvisí se zaměřením portálu. Druhé nenapomínejte, to je práce moderátorů.


• §5 FORMÁTOVÁNÍ

- háčky, čárky
Pokud zrovna nepřispíváte stručně z mobilního zařízení, pište s čárkami a háčky. Zvláště u delšího textu se problematika lépe čte. Dodržujte pravidla českého (nebo slovenského) jazyka. Drobné překlepy moderátoři opravují. Pokud neodpovídá příspěvek průměrným gramatickým vědomostem je ignorován.

- velikost písma
Na začátku věty píšeme velká písmena a dál malá ... Pokud píšete vše velkými zde to vnímáme jako váš křik. Takové příspěvky jsou ignorovány.

- odstavce
pro přehlednější sdělení dělejte odstavce ať je obsah přehlednější. Do dlouhého a hustého sloupce se málokdo začte.

- celá slova
Prostoru je dost. Není nutné ani žádoucí psát slova ve zkratkách. Nejde o SMS komunikaci. Abychom mohli v budoucnu lépe vyhledávat nepíšeme zkratky.


• §6 KOMUNIKACE

- s diskutujícími
K ostatním se chovejte rozvážně a diplomaticky. V tomto fóru se záměrně nepoužívají akademické tituly, aby o osobnosti autora vypovídal především jeho písemný projev.
Nepočítejte, že jste anonymní. Orgány v trestním řízení mají velmi kvalitní nástroje k dohledání autora.

- moderátory a redakcí
S moderátory a redakcí se zásadně nekomunikuje přes diskuse.
S moderátorem se nediskutuje, ten se striktně drží těchto pravidel. Moderátor není administrátor. Moderátor ani administrátor netvoří pravidla diskusí. S použitím těchto diskusí pomohou pracovníci redakce, které můžete kontaktovat telefonicky nebo e-mailem z každé stránky zcela dole. Redaktoři nezodpovídají technické dotazy! Jejich práce spočívá ve zpracování publikovaných článků nikoliv v online poradenství.

- vyjadřování
Vyhýbejte se slengovým výrazům (výstrč, budník, kaplička, nulák, 220, 380 ...) Ne všichni to mohou pochopit správně. Doporučujeme slengové výrazy uvádět do závorek s uvedením správného termínu.

- jméno a příjmení
Používejte pravé jméno a příjmení (smyšlená označení, nicky, přezdívky a zkratky neakceptujeme), zkratky, nicky a přezdívky nechte pro své přátele v jiných fórech. Pokud je již vaše jméno obsazeno přidejte za něj číslovku.


• §7 MODEROVÁNÍ versus CENZURA

Cenzura je ovlivňování názoru, resp. jeho blokování. V těchto diskusích se netrpí žádné blokování názoru! Slovo cenzura používají uživatelé buď s nedostatečnou znalostí diskusních fór nebo lidé postižení minulým režimem. Moderování na rozdíl od cenzury zahrnuje odstraňování prvků, které nesouvisí s daným tématem nebo je zbytečně znepřehledňují. Moderátor má právo zasáhnout pokud se příspěvek nevyjadřuje jasně a nepřispívá tak k objasnění tématu zadaného jasnou diskusní otázkou. Moderátor má právo zmatené, či nejasné formulace buď nevpustit, smazat, upřesnit nebo opravit od chyb.

Toto fórum je soukromé. Platí zde účelová pravidla, která mají svůj důvod k zachování přehlednosti a obsahovosti komunikace. Připouštíme, že si někdo dělá demokraticky usurpovat právo hodnotit řízení těchto diskusí. Bohužel je to pouze jeho právo. Stejně tak má právo si vytvořit podobný portál s diskusemi a vytvořit si svá pravidla.


  Více o verifikacích zde ...

Jde o soukromé fórum, kde platí výše uvedená pravidla. Pokud vyžadujete demokracii najděte si prosím státní nebo veřejné diskusní fórum.

Provozovatel, odpovědný za distribuci obsahu na další média má právo příspěvky odstraňovat, upravovat nebo nepřijímat. 

Pokud jste pozorně četli můžete bezpečně využít našeho fóra. (zde)

REGISTRACE zde ...

Založit nové téma zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.