Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Nařízení Evropského parlamentu a rady EU č.305/2011


Document Actions
Nařízení Evropského parlamentu a rady EU č.305/2011
Jak je to s výrobou kabelů, vydáváním prohlášení o shodě výrobku a českou legislativou? Problém nastal po 1. červenci 2013, kdy vstoupilo v platnost Nařízení Evropského parlamentu a rady, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh. Pro kabely ale ještě nebyla vypracovaná harmonizovaná norma. Jak se to tedy v dnešní době řeší? Zásadní problematikou pro výrobce kabelů je uvádění jejich výrobků ...
Autorský článek, ze dne: 5.03.2014
reklama


O stavebních výrobcích ve vztahu k dodávkám kabelů a vodičů na trh

Zásadní problematikou pro výrobce kabelů je uvádění jejich výrobků na trh. Problém nastal po 1. červenci 2013, kdy vstoupilo v platnost Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) č. 305/2011 (CPR), kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh. Toto nařízení zatím není aplikovatelné na kabely, protože pro ně dosud nebyla vypracovaná harmonizovaná norma. Posuzování kabelů se provádí podle nařízení vlády 163/2002 Sb. (bez označování CE). Rovněž je třeba použít evropskou směrnici č. 2006/95/ES, o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí (LVD - s označením CE), ovšem bez posuzování jejich reakce na oheň.

CPR se týká stavebních výrobků a výrobků, které jsou označeny CE značkou. Přesněji řečeno: CPR se týká těch stavebních výrobků, pro které existují harmonizované technické specifikace, tj. harmonizované evropské normy (hEN) nebo evropská technická posouzení (ETA). Označování CE je až důsledkem této skutečnosti. Výrobky, které po 1.červenci 2013 takzvaně vstupují do oběhu (jsou uvedeny na trh), musí být opatřeny Prohlášením o vlastnostech. Na výrobce kabelů se povinnost vydávat Prohlášení o vlastnostech sice vztahuje, ale není proveditelná. Rozhodnutí Evropské komise č. 2011/284/EU je sice platné, ale není k němu dosud přiřazena žádná hEN.

V rámci nařízení EP a Rady č. 305/2011 (CPR) jsou v každém členském státu zřízeny oznamující orgány (notifying authorities), které jsou odpovědné za oznamování tzv. oznámených subjektů. Oznámené subjekty (notified bodies) jsou v rámci nařízení EP a Rady č. 305/2011 (CPR) subjekty zajišťující činnosti při posuzování a ověřování stálosti vlastností.
Ve Slovenské republice je Notifikačným orgánom (Oznamujúcim orgánom) Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoj a povereným Oznámeným subjektom je FIRES a Technický a zkušobný ústav stavebný. V ČR je oznamujícím orgánem Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ).

ÚNMZ pověřila jako Oznámený subjekt v ČR pro oblast posuzování a ověřování vlastností výrobku (kabelů) EZÚ Praha AO 201 (NB 1014). EZÚ obdržel oprávnění vykonávat činnost třetí nezávislé osoby podle CPR dne 28. června 2013, rozsah jeho oprávnění však zahrnuje pouze ty normy, které již byly publikovány v Úředním věstníku EU (tedy zatím nikoli EN 50399). Jakmile bude EN 50399 oficiálně publikována, EZÚ je připraven si okamžitě podat žádost o rozšíření svého oprávnění i pro tuto normu.



Problémem je činnost „oznámeného subjektu“, protože není jasné, jaké vlastnosti bude posuzovat. Vlastnosti výrobku - kabelu by především měly být posuzovány podle vlivu na požární bezpečnost stavby. V současné době není definováno, podle jaké normy by se měly tyto parametry ověřovat a posuzovat. Pro kabely dosud neexistuje harmonizovaná evropská norma, protože hEN 50399 je ještě stále ve fázi úprav v CENELEC. Určená norma musí být podle § 4a zákona č.22/1997Sb. oficiálně vyhlášená ve věstníku Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Přehled určených norem zahrnuje mj. i normy pro zkoušky elektrických kabelů za podmínek požáru.
V rámci evropské unie jsou rozpracovány další normy, podle kterých by se měly ověřovat, posuzovat požární vlastnosti kabelů:
  • prEN 50575 Silnoproudé, řídicí a komunikační kabely - Kabely pro všeobecné použití ve stavbách, na které se vztahují požadavky reakce na oheň.
  • FprTR 50576 Elektrické kabely - rozšířená aplikace výsledů zkoušek.
  • prEN 50577 Elektrické kabely - Zkouška požární odolnosti pro nechráněné elektrické kabely (P klasifikace).
Evropské komise, respektive jednotlivé členské země nemají jednotný názor při schvalování těchto norem. Tyto připravované normy procházejí připomínkovými řízeními a lze očekávat, že proces schvalování může být ukončen až v roce 2016 (vydání norem).
AVK je členem Europacable a má své zástupce v CENELEC TC20, kde se aktivně podílí na projednávání připravovaných norem týkajících se kabelů a vodičů.
Závěrem je tedy nutno zopakovat, že výrobci kabelů zatím nemohou vydávat ke svým výrobkům „Prohlášení o vlastnostech“. Dokud nebude výše popsaná situace vyřešena, budou výrobci nadále postupovat podle dosavadních zvyklostí, tj. budou ke svým výrobkům vydávat prohlášení podle platné legislativy - zákona č.22/1997Sb., o technických požadavcích na výrobky.

Autor: Ing. Radek Nejdi

Tento článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér 1/2014
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933