Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Náplň a zpracování revizních řádů pro elektrická zařízení a instalace


Document Actions
 Náplň a zpracování revizních řádů pro elektrická zařízení a instalace
V některých případech revizní technici neprovádí při revizní činnosti úkony, které mají dle požadavků technických norem provádět. Otázku jak zajistit, že revize bude vedena v duchu požadavků technických předpisů a norem i dle požadavků provozovatele, zodpoví následující článek ...
Jiří Sluka, ze dne: 3.08.2010
reklama

V některých případech revizní technici neprovádí v rámci revizní činnosti ty úkony, které mají dle požadavků technických norem provádět, tak aby revize vedla jednoznačně k závěru, že elektrické zařízení (instalace) je schopno z hlediska bezpečnosti provozu. Pokud bude mít firma, kde se revize provádí ve větším rozsahu, zpracovány základní pravidla, podle kterých se revize musí provádět, je tím zaručeno, že revize bude vedena v duchu požadavků technických předpisů a norem a také dle požadavků provozovatele.

Přednáška je zaměřena na některé zvláštnosti, které problematika elektrických zařízení a instalací do a nad 1kV přináší, a hlavně na obsah revizních řádů, jehož správné zpracování v mnoha případech zabezpečí kvalitní provedení revizí, zejména těch pravidelných.
O tom, co by měla obsahovat revizní zpráva, bylo napsáno již mnoho přednášek, článků a pojednání, a proto se konkrétně obsahem revizní zprávy zabývat nebudu, ale na co bych chtěl v úvodu přednášky upozornit, je podle kterých norem se vlastně revize instalací a zařízení do a nad 1kV mají provádět. Jelikož se normy v současné době mění poměrně rychle a změna stíhá změnu, je toto zřejmě důležité vědět, protože pokud nevím, podle čeho dané zařízení či instalaci kontroluji, není možné splnit základní podmínku revize, a to je ověřit shodu hotové elektrické instalace s příslušnými požadavky norem.

Od 1.2.2009 platí již samostatně pouze ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. Skončila tedy platnost ČSN 33 2000-4-41 (2/2000), která se na rozdíl od edice 2. zabývala také problematikou elektrických zařízení a nad 1kV. Z hlediska vysokého napětí se tedy naskýtá otázka, kterou normu, z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem tedy použít, když již ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 platí pouze pro nízké napětí. Upozorňuji na existenci ČSN EN 61140 ed. 2 (3/2003), která řeší "Ochranu před úrazem elektrickým proudem – Společná hlediska pro instalaci a zařízení". V článku 1, "Rozsah platnosti" se v poznámce uvádí, že "Některá ustanovení této normy se vztahují k sítím, instalacím a zařízením NN a VN". Doporučoval bych tedy při zpracování, zejména výchozích revizí, zařadit tuto normu do seznamu použitých norem.

Za základní normu pro revize elektrických zařízení a instalací je považována ČSN 33 1500. Pro elektrické instalace do 1kV je ovšem nutné používat také ČSN 33 2000-6 (platí samostatně od 1.9.2009). Upozorňuji, že kapitola 62 řeší pravidelné revize. Na rozdíl od ĆSN 33 2000-6-61 ed. 2 je zde provádění pravidelných revizí řešeno více detailněji, a proto i při pravidelných revizích provozovaných elektrických instalací lze tuto normu používat.

Jedna ze základních norem, která se při revizích zařízení a instalací nad 1kV využívá, je ČSN 33 3201 "Elektrické instalace nad 1kV". V předmluvě k této normě se uvádí, že norma mimo jiné částečně nahrazuje ČSN 33 2000-4-41, ČSN 33 2000-4-481, ČSN 33 2000-5-54 a další, tedy i normy z řady ČSN 33 2000, která je v současné době vyhrazena pouze pro nízké napětí. V ČSN 33 3201 je také řešena problematika ochrany živých a neživých částí, nebo-li ochrana před přímým dotykem (čl.7.1) a ochrana v případě dotyku osob s neživými částmi (čl.7,2, čl.9). Bohužel některá opatření, která byla řešena v ČSN 33 2000-4-41 (2/2000) nejsou již zmiňována ani v ČSN 33 3201 a ani v ČSN EN 61140 ed. 2. Poměrně mnoho informací stále najdete v podnikové normě energetiky PNE 33 0000-1 (čtvrté vydání). Požadavky této podnikové normy lze uplatnit zejména u zařízení, na které se tato norma vztahuje. Pokud však informace uvedené v této normě nelze již nikde jinde dohledat, zejména po ukončení platnosti ČSN 33 20000-4-41 (2/2000), lze informace z podnikové normy použít. Jako podklad pro zpracování revizních řádů, lze tuto normu doporučit.

Je zřejmé, že tím jak se normy stále mění, stane se, že některé základní požadavky, které byly při revizích automaticky uplatňovány, již v normách nenajdete, a proto je čím dál tím důležitější, aby provozovatel měl zpracována základní pravidla, podle kterých je nutné revize provádět. Jedním ze základních dokumentů je i "Revizní řád", který může být veden jako samostatný dokument, nebo být součástí "Místního provozního bezpečnostního předpisu" (MPBP). Tento řád se může využívat jak pro zařízení rozsahově malá, ale i pro zařízení a provozy s větším rozsahem (např. velké průmyslové komplexy, elektrárny, obchodní centra apod.). Stejně jako MPBP, tak i revizní řád patří mezi ty dokumenty, které je třeba neustále udržovat aktuální a reagovat v nich na změny, jak z hlediska technologie, tak i z hlediska provozu. Při provádění pravidelné nebo výchozí revize je nutné, aby tento revizní řád, pokud jej má provozovatel (zaměstnavatel) zpracovaný, byl součástí předkládané dokumentace. Jedna věc je zpracovat revizní řád a další věc je pravidla uvedená v tomto řádu dodržovat, a proto je nutné, aby i provozovatel z hlediska vlastního zájmu měl vypracován systém kontroly tak, aby byla stanovená pravidla při revizích dodržována. Může to být přítomnost, nominované osoby při revizích, nebo kontrola obsahu předávaných zpráv o revizích.

V další části přednášky bych se chtěl zabývat základními body, které by měl tento revizní řád obsahovat:

1. Přehled pracovníků, nejlépe uvádět podle názvu funkce či pracovního zařazení, kteří za aktuálnost a obsah revizního řádu odpovídají. Může být stanovena také jejich pravomoc a konkrétní odpovědnost.

2. Základní definice – terminologie, které jsou v revizním řádu používány. Může se jednat o definice používané v normách či jiných technických předpisech nebo také o výrazy, které jsou v provozu normálně používané a zejména běžně používané. Určitě bych doporučoval, aby v závorkách u těchto definic a výrazů, byly uváděny i oficiálně používané zkratky. Mohou být uváděny i samostatně (např. v tabulkách). Doporučuji tyto definice v rádu používat, ulehčuje studium a pochopení samotného předpisu.

3. Typy revizí, intervaly provádění revizí, předpis, podle kterého se revize provádí, kdo zodpovídá za provedení daného typu revize. V této části předpisu by mělo být stanoveno, jaké typy revizí a kdy se provádí. U elektrických zařízení do a nad 1kV se samozřejmě bude jednat o revize výchozí a pravidelné. Provozovatel si však může stanovit i jiný druh kontrolní činnosti, ať už jsou to vizuální prohlídky či namátková měření na konkrétních zařízeních (rozvodny, transformátory, odpojovače, odpínače, přepěťové ochrany, stav zemnění apod.), která by měl být právě v tomto revizním řádu specifikována. Tyto kontroly by se měli provádět mezi plánovanými intervaly revizí. Intervaly revizí se odvíjí buď přímo od konkrétní normy pro dané zařízení, jako je například ČSN EN 62305-3 (Ochrana před bleskem – Hmotné škody na stavbách a nebezpečí života) nebo od ČSN 33 1500 (tabulka 2, změna Z3, 4/2004), kdy se intervaly stanovují v závislosti od vnějších vlivů (Protokol o určení vnějších vlivů). V ČSN 33 2000-6, kapitola 62, čl.6.2.1, jsou v národní poznámce N1, také uvedeny termíny revizí elektrických instalací pro některé objekty a prostory dle příslušných oddílů části 7 souboru ČSN 33 2000. Samozřejmě, že termíny uvedené v normách jsou víceméně doporučené a záleží na provozovateli (zaměstnavateli), zda termíny mezi jednotlivými revizemi upraví. Spíše se jedná o zkrácení termínů, i když čl.3.4, 3.5. v ČSN 33 1500 umožňují i prodloužení revizních lhůt, až na dvojnásobek, ovšem při zpracování detailního plánu kontrol a údržby.

Tím, že se v revizním řádu budou uvádět normy a předpisy, podle kterých se mají revize provádět, zabezpečí se, že revizní technik (i externí) bude revizi vykonávat podle platných norem. Tím, že se stanoví odpovědný pracovník za provedení revize, se zabezpečí i vytvoření odpovídajících podmínek pro provedení revizí. Jedná se zejména o zajištění pracoviště, vybavení pracoviště odpovídajícími ochrannými prostředky a pomůckami, přítomnost kvalifikované osoby u revize apod. Ten, kdo za provedení revize odpovídá, by jí samozřejmě měl i přebírat a to tím, že revizi prokazatelně přebere podpisem na revizní zprávě a zabezpečí, aby zjištěné závady byly v co nejkratší době odstraněny. Doporučené termíny pro odstranění závad lze samozřejmě také do revizního řádu zapracovat, ovšem stanovení termínů by bylo zřejmě dosti obtížené. Závady by se například mohly rozdělit na několik kategorií: závady lehčího charakteru, závady středního charakteru, závady bránící bezpečnému provozu. Osobně se domnívám, že stanovení charakteru závad by bylo, vzhledem k rozlišnosti některých provozovaných technologií, dost komplikované, takže pokud si provozovatel vymíní uvádět v revizi termín odstranění závad, je nutné termín stanovit reálně po dohodě revizního technika s odpovědným pracovníkem, ale například i s obsluhami a údržbou, která je zřejmě jediná kompetentní říci, zda je pro odstranění závad dostatek náhradních dílů apod. To, že je v řádu stanovena osoba odpovědná za provádění revizí, se samozřejmě odvíjí od ČSN EN 50110-1 ed. 2, kde se stanovuje osoba odpovědná za elektrická zařízení, která může část odpovědnosti převést na jinou osobu než pověřenou (například za provádění revizí).

4. Revizní řád by měl také přesně popsat postup v případě, že při revizi bude zjištěno, že zařízení není schopno bezpečného provozu, a tudíž nesmí být provozováno (vypnuto), i když tento postup může být samozřejmě uveden také v MPBP. V postupu by mělo být také uvedeno, zda má být při zjištění tohoto druhu závady revize úplně přerušena nebo má být v revizní činnosti pokračováno apod.

5. Požadavky na odbornou způsobilost jednotlivých profesí, kteří nějakým způsobem s prováděním revizí souvisí. Samozřejmě, že by měly být stanoveny zejména jednotlivé kvalifikační stupně – paragrafy, dle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. Revizní technik by měl mít pro daný revidovaný prostor odpovídající rozsah, který je konkrétně specifikován v osvědčení pro provádění revizí, který vydalo ITI Praha (od 1.1.2010 nově TI ČR).

Jestliže se jedná o speciální technologie či zařízení, může provozovatel požadovat po jednotlivých profesích i další školení, například ze znalosti MPBP, pokynů výrobce (nebo účast na školení výrobců) apod. Požadavky na kvalifikaci se mohou vztahovat jak na kmenové zaměstnance, tak i na zaměstnance dodavatelských firem. Zde je zejména nutné kvalifikaci důsledně kontrolovat, například kontrolou "Osvědčení", případně i "Oprávnění" pro provádění revizí a zkoušek elektrických zařízení. Pokud se jedná o revize prováděné dodavatelským způsobem, může si provozovatel například vymínit předkládání kalibračních listů od měřících přístrojů (MP), kterými se revize provádí, i když samozřejmě součástí zprávy o revizi je i údaj o tom, zda je MP kalibrován. Ten, kdo jednotlivé doklady, jako jsou "Osvědčení", "Oprávnění", "Kalibrační listy" apod., kontroluje, by samozřejmě měl mít dostatečně proškolen o tom, co daný dokument má obsahovat (platnost osvědčení, platnost kalibrace apod.). Termín kalibrace uvádí ten, kdo přístroj používá, ve svém "Metrologickém řádu" či se řídí návodem výrobce. Požadavek na kalibrace může být také součástí revizního řádu.

6. Revizní řád také může obsahovat kapitolu o vazbě na vnější kontroly, například kontroly oblastního inspektorátu práce (OIP), technické inspekce ČR (dříve ITI Praha), auditorské firmy v rámci udělování certifikátu ISO apod. V této kapitole se například může uvádět, kdo zodpovídá za zpracovávání a předkládání požadované dokumentace apod.

7. Požadavky na rozsah provedených revizí, kontrol a zkoušek. Tato kapitola je z hlediska obsahu jednotlivých zpráv a protokolů jedna z nejdůležitějších. Zde si může provozovatel stanovit jednotlivé body, které vyžaduje, aby revizní zpráva obsahovala. Tím se vyhne ve finální fázi dohadům, zda byla revize dodavatelským způsobem provedena v dostatečném rozsahu. Samozřejmě, že za zpracování této kapitoly by měl být zodpovědný ten, kdo o má o provádění revizí dostatečný přehled a absolvoval potřebná školení. Nemusí se jednat nutně o revizního technika. Součástí revizního řádu (např. jako příloha) může být i vzor daného typu revize. To, že by revize měla zahrnovat základní termíny při revizi prohlídku a zkoušení (včetně měření) se například uvádí i v ČSN EN 50110-1 ed. 2.

Základní body prohlídky a zkoušení jsou například v ČSN 33 2000-6 uvedeny v článcích 61.2 a 61.3.

Jelikož v mnoha revizních zprávách nejsou zejména body prohlídky vůbec uváděny, doporučuji základní body prohlídky, v rámci revize elektrické instalace, v revizním řádu uvádět.

Tato přednáška se nezabývala náplní revize samotné, spíše byla zaměřena na hlavní body, které by měly být provozovatelem při provádění revizí dodržovány, a tím pádem bylo zabezpečeno, že revize bude provedena kvalitně a v dostatečném rozsahu. Samozřejmě, že se vesměs jedná o pravidla, která jsou všeobecně známa, ale bohužel praxe potvrzuje, že se velmi často nedodržují, a to i proto, že provozovatel nemá dostatečným způsobem tato pravidla zažitá či stanovená a nemá ani nastaveny potřebné kontrolní mechanismy, které by kvalitu provádění revizí zaručovaly.

Více přednášek získáte zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933