Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Nad hlavou máme vvn


Document Actions
Článek
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskusí mnoha občanů a odborníků.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.01.2001
reklama


Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskusí mnoha občanů a odborníků. Podobně jako zkoumání, zda škodí sledování televize, používání mobilního telefonu atd. je k zamyšlení zda vedení vvn, nad hlavami dětí ve stanu nemá také nežádoucí účinky.

Tento příběh se stal v dobách minulého režimu, kdy Rudolfovi vedlo vedení vvn právě nad jeho usedlostí. Tato skutečnost se mu vůbec nelíbila, ovšem nebylo odvolání. Pak jej napadlo "udělám si z nepřítele přítele" a začal tvořit pro jeho sousedy naprosto neznámé konstrukce. Byl totiž elektrikář logického myšlení a tak se chtěl o něco pokusit. Vyrobil cívku o průměru cca 1metr z firemního CYKY 185, kterou umístil pod vedení. Když pak měřil získanou energii, která se v cívce indukovala z vedení vvn, tak vypočítal, že se jedná vzhledem k velice nízkým pořizovacím investicím o zařízení výhodnější než jakákoliv (vodní, větrná...) domácí elektrárna.

Jeho soused Jan, tuto konstrukci zaregistroval, jako pekař neměl o inkdukcích ani páru, tak vzal štafle které si od Rudolfa před dvěma roky půjčil a šel je vrátit. Dozvěděl se, že se jedná o dětskou prolézačku.
Rudolf cítil nekalost od zrádného souseda a cítil potřebu své "perpetuum mobile" zachránit. Rozhodl se, uvedené zařízení na uvedeném místě pohřbít pod povrch zemský. Závistivý soused Jan si kopání velké jámy všiml a bylo mu divné, že soused prolézačku zakopává.

A tak pro všechny případy se s tímto tajemstvím svěřil na národním výboře.
Rychlá kontrola socialistické ochrany státu, obvinila Rudolfa z podkopávání socialistických základů. Protože se nenašel nikdo, kdo by jej obvinil z černého odběru, zavřeli jej za krádež měděného kabelu, který při svém průřezu tenkrát bohužel nemohl koupit v žádném obchodě.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933